Από τη μια η Δημοκρατική Συμπαράταξη, από την άλλη το Ποτάμι και στη μέση τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που επαγγέλλονται το «νέο».
Οσο πιθανό είναι να συναντηθούν όλοι μαζί στις κάλπες, σε μια αναγκαστική εκλογική συνεργασία λόγω της δυσκολίας που έχουν οι χωριστοί δρόμοι, τόσο πιθανό είναι να οριστικοποιηθεί και να επισημοποιηθεί ο κατακερματισμός στον ενδιάμεσο χώρο με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την πολιτική του δύναμη στο επόμενο κοινοβούλιο.
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής:
-Μια νέα παρασκηνιακή προσπάθεια συνεννόησης της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη ναυάγησε. Το βασικό σημείο διαφωνίας είναι ότι η Γεννηματά ζητά την ένταξη του Ποταμιού στην Δημοκρατική Συμπαράταξη με όρους ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ (σαν συνιστώσα δηλαδή) και στη συνέχεια ιδρυτικό συνέδριο όπου θα επανακαθοριστούν οι κανόνες, για να καταλήξουν σε εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Ο Θεοδωράκης θέλει να είναι καθαρό ότι το Ποτάμι συνεργάζεται με την Δημοκρατική Συμπαράταξη ως ισότιμος εταίρος και δεν αφομοιώνεται, κάτι διαφορετικό από αυτό που επιδιώκει η Χ. Τρικούπη.
-Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε στείλει μήνυμα στο επικεφαλής του Ποταμιού «να τα πούνε» αλλά πριν τα πούνε έκανε τη μεταγραφή του βουλευτή Ιασ. Φωτήλα που έφυγε από το Ποτάμι κάτι που εξόργισε τον Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος φέρεται να του είχε θέσει ως όρο για αρμονική σχέση σε προηγούμενες επικοινωνίες τους τον σεβασμό της κοινοβουλευτικής του ομάδας που φυλλοροεί. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών ο Σταύρος Θεοδωράκης τηλεφωνήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς να είναι γνωστό τι ειπώθηκε.
-Οι Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης και Γ. Ραγκούσης συνεχίζουν την πορεία στο λαό με μια ακόμη εκδήλωση, στην Πάτρα την Κυριακή. Στο μεταξύ κυκλοφόρησαν από πηγές της ΝΔ ότι η Α. Διαμαντοπούλου είναι ένα βήμα πριν την ένταξη στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που η ίδια διέψευσε, χωρίς να εξαφανίσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν. Η προσπάθειά τους να φτάσουν σε συμφωνία σύμπλευσης με τον Στ. Θεοδωράκη και το Ποτάμι εξελίσσεται χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής πέρα από μια γενική και αόριστη αμοιβαία στήριξη.
-Την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί κοινή πολιτική εκδήλωση των Μεταρρυθμιστών του Σπ. Λυκούδη και των κινήσεων για τη σοσιαλδημοκρατία που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και θα σταλεί ενωτικό μήνυμα στη λογική του «όλοι μαζί». Ο βουλευτής του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτας φαίνεται πως είναι με το ένα πόδι στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Γ. Αμυράς έχει πιθανότητες για την ΝΔ, ο ανεξάρτητος Χ. Θεοχάρης μένει ακίνητος, η Κ. Μάρκου δεν ακούγεται και οι παρασκηνιακές κουβέντες για το ποιος θα καταλήξει πού συνεχίζονται.
-Στην Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη πως αν δεν έρθει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη το Ποτάμι δεν υπάρχει λόγος να γίνει εκλογή ηγεσίας από τη βάση, αφού τέτοιο θέμα δεν θέτει ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου που πρόσφατε επέστρεψε “σπίτι”.
Η Φ. Γεννηματά είναι σε αυτή τη φάση υπεράνω αμφισβήτησης και παίζει το χαρτί της επένδυσης στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που εφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση. Το σκεπτικό της είναι ότι όσο φθείρεται ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο θα ευνοείται η δική της παράταξη και για το λόγο αυτό απορρίπτει την προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας στο κυβερνητικό επίπεδο με την ΝΔ, γιατί θεωρεί ότι έτσι θα ανακοπεί η ανοδική πορεία. Στο σημείο αυτό αρχίζουν τα μπλεξίματα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά καθαρά και δυνατά εκλογές υιοθετώντας την ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με άλλο πρωθυπουργό από αυτή τη βουλή, για να τον αδειάσουν στη συνέχεια στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος.
Τελικά, η Φ. Γεννηματά προσπάθησε να βρει τη σολωμόντεια λύση μιλώντας για κυβέρνηση με συμμετοχή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά μετά τις επόμενες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, δημιουγήθηκαν εντυπώσεις στρατηγικής σύγχυσης που έχουν να κάνουν με το θεμελιώδες ερώτημα, αν κοιτάζουν προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά.