Εβρίτης επιστήμονας ταυτοποίησε νέο μηχανισμό-κλειδί για τη θεραπεία του Πάρκινσον

Από gnomionline.gr

Ο Χαράλαμπος Τζούλης από την Αλεξανδρούπολη επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο πανεπιστήμιο Μπέργκεν της Νορβηγίας.

«Πιστεύω ότι έχουμε ανακαλύψει έναν σημαντικό βιολογικό μηχανισμό που φυσιολογικά διατηρεί και προστατεύει τον εγκέφαλο από τις βλάβες που προκαλεί η γήρανση» αναφέρει ο ερευνητής
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, με επικεφαλής τον Εβρίτη Χαράλαμπο Τζούλη, προτείνουν έναν διαφορετικό δρόμο για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον, πιστεύοντας ότι το μυστικό για τη νόσο βρίσκεται στα μιτοχόνδρια.
Τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε μια μελλοντική θεραπεία για την νόσο που επηρεάζει παγκοσμίως περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, με επικεφαλής τον Εβρίτη Χαράλαμπο Τζούλη, προτείνουν έναν διαφορετικό δρόμο για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον

Η σχετική δημοσίευση της μελέτης έγινε στο περιοδικό Nature Communications.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Αλεξανδρουπολίτης νευρολόγος Χαράλαμπος Τζούλης, γιος του αείμνηστου καθηγητή Θανάση Τζούλη. Είναι επίσης επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «Μεταγραφική Επιστήμη στο νευροεκφυλισμό και τη γήρανση» με βασική στόχευση τη διευκρίνιση της αιτιολογίας της νόσου του Πάρκινσον και την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
«Ελπίζουμε πως τα ευρήματα μας μπορεί να είναι το κλειδί για μια μελλοντική θεραπεία» τονίζει ο Χαράλαμπος Τζούλης.
«Γενικά η γνώση για τους μηχανισμούς που προκαλούν την νόσο του Πάρκινσον είναι περιορισμένη. Τώρα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να κατανοήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς και ίσως έχουμε ένα στόχο ώστε να βασιστούμε για μια θεραπεία» συμπληρώνει.
Για την μελέτη οι ερευνητές συνέκριναν εγκεφαλικά κύτταρα από υγιείς ανθρώπους με αντίστοιχα από ανθρώπους που πάσχουν από Πάρκινσον και ανακάλυψαν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα στους υγιείς ανθρώπους είχαν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις βλάβες που προκαλεί η γήρανση με το να παράγουν περισσότερο DNA στα μιτοχόνδρια τους. Στους πάσχοντες αυτός ο προστατευτικός μηχανισμός ήταν εξασθενημένος και προκαλούσε απώλεια στο υγιές DNA των μιτοχονδρίων.
«Πιστεύω ότι έχουμε ανακαλύψει έναν σημαντικό βιολογικό μηχανισμό που φυσιολογικά διατηρεί και προστατεύει τον εγκέφαλο από τις βλάβες που προκαλεί η γήρανση. Ο μηχανισμός αυτός φαίνεται να μειώνεται στα άτομα με Πάρκινσον καθιστώντας τον εγκέφαλό τους πιο ευάλωτο στις επιδράσεις της γήρανσης» τονίζει ο Έλληνας καθηγητής.