Συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με εκπροσώπους ενώσεων Περιφερειακού Τύπου

Τη βιωσιμότητα του Τύπου της περιφέρειας (ημερήσιου, εβδομαδιαίου), των τοπικών εφημερίδων της Αττικής, αλλά και των περιοδικών - κλαδικών εκδόσεων συζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Σταύρος Θεοδωράκης με τους προέδρους και εκπροσώπους του Περιφερειακού, Τοπικού και Περιοδικού Τύπου της χώρας.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα συσσωρευμένα προβλήματα των εντύπων που λειτουργούν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και διαπιστώθηκε η ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του κλάδου (διακίνηση Τύπου, συμμετοχή σε προγράμματα ΣΕΣ κ.α.), σε συνδυασμό με την διαφάνεια που διασφαλίζουν μόνο οι έντυπες δημοσιεύσεις (διακηρύξεις, ισολογισμοί). Παράλληλα συζητήθηκε η ανάγκη να εφαρμοστούν οι νόμοι που μέχρι σήμερα καταστρατηγούνταν επί δεκαετίες (κατανομή κρατικής διαφήμισης κ.α.).
Από τις Ενώσεις του Περιφερειακού Τύπου στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ι.Π.Τ Μιχ. Σαββάκης , ο πρόεδρος Σ.Η.Π.Ε Βασ. Αθανασίου ο αντιπρόεδρος της Ε.Ι.Τ.Η.Ε κ. Χρ Ζαγκλής και ο .εκπρόσωπος της Ε.Ι.Η.Ε.Ε. Στ. Καραμπερόπουλος.

Από το Ποτάμι μετείχαν στη συνάντηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας και η Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Λίνα Παπαδάκη.

Να υπενθυμίσουμε την τελευταία αναφορά του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή για τα Περιφερειακά μέσα στην επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για θέματα διαφάνειας και διαφθοράς(10 Φεβρουαρίου)

Το απόσπασμα έχει ως εξής:
Σε ότι αφορά τα ΜΜΕ, στα οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, βεβαίως πρέπει να κόψουμε τα θαλασσοδάνεια. Βεβαίως, πρέπει να τιμωρήσουμε αυτούς που τα πήραν. Σας προτείναμε στην προηγούμενη συζήτηση να βρούμε λύσεις για να σώσουμε τα έντυπα και τους δημοσιογράφους, όχι να σώσουμε τους εκδότες – σε αυτό έχουμε συμφωνήσει. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Αλλά πρέπει να σώσουμε τα έντυπα. Να κάνουμε μια προσπάθεια να σώσουμε και τις περιφερειακές εφημερίδες που βουλιάζουν. Μπορούμε να το κάνουμε; Το έχουν κάνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αρκεί να πειστείτε ότι υπάρχει λόγος να σώσουμε τις ανεξάρτητες εφημερίδες και τις ανεξάρτητες φωνές. 

Γιατί φοβάμαι πως αυτό που σας ενδιαφέρει είναι οι πολίτες να ενημερώνονται – με αντικειμενικό βέβαια τρόπο –  από εφημερίδες όπως είναι το χωνί, KontraNews, και από Μέσα που είναι κομματικά και ελεγχόμενα.
Ολόκληρη η ομιλία και η δευτερολογία του επικεφαλής του Ποταμιού στο παρακάτω link:

http://topotami.gr/xorkizete-ti-diafthora-alla-i-diafthora-orgiazi/
 


Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του Ποταμού αναφέρθηκε στα προβλήματα των περιφερειακών μέσων.
Παρακάτω παραθέτω αποσπάσματα από  παλαιότερες ομιλίες του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή αλλά και συνεντεύξεις του


Θα πρέπει να στηρίξουμε την πολυφωνία, και θα πρέπει να στηρίξουμε και τα τοπικά ΜΜΕ τα οποία έχουν γονατίσει με την ξαφνική αύξηση όλων των φόρων, όλων των εισφορών, ενώ παράλληλα όλα τα έσοδα έχουν -επίσης ξαφνικά- εκμηδενιστεί.

Ομιλία στη Βουλή 1η Φεβρουαρίου 2017 (συζήτηση για Δανειοδότηση Κομμάτων και Εταιρειών Μ.Μ.Ε



Με πας σ’ ένα άλλο θέμα που είναι τα τοπικά Μέσα και τα περιφερειακά Μέσα.  Ο νόμος για την τηλεόραση είναι γεμάτος λάθη. Δε θ’ αναφερθώ στο τι συνέβη στην Αθήνα, προφανώς θα το συζητήσουμε αργότερα. Ειδικά για την Περιφέρεια εάν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος θα κλείσουν όλα τα περιφερειακή κανάλια.

Και επίσης εάν δεν υπάρξει μια πολιτική για να ζήσουν οι τοπικές εφημερίδες, όλες οι περιφερειακές εφημερίδες θα κλείσουν. Γιατί; Τους αυξάνουν πολύ τις εισφορές. Οι τοπικές εφημερίδες ζουν με δημοσιεύσεις για γεγονότα που συμβαίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια. Όπως ξέρετε εδώ και ένα χρόνο δεν έχει πληρωθεί τίποτε απ’ αυτά. Υπάρχουν πάρα πολλά χρέη του κράτους και της Τοπική Αυτοδιοίκηση στις τοπικές εφημερίδες.

Και βέβαια είναι οι καινούργιοι φόροι που έχουν προστεθεί σ’ αυτές  τις επιχειρήσεις. Εμείς έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση. Λέμε ότι όταν οι φόροι  που έρχονται σε μια επιχείρηση είναι δυσανάλογοι με τους φόρους του παρελθόντος, θα πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτούς τους φόρους. Να μην είναι 12 οι δόσεις, ανάλογα με το ποσό να είναι παραπάνω.

Μας το λένε παντού: στα Χανιά, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, όσοι έχουν τοπικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις Τύπου. Πρέπει να υπάρξει τοπική ενημέρωση, τοπικός Τύπος, τοπική τηλεόραση. Και τα κριτήρια, τα καθαρά οικονομικά που βάζει η κυβέρνηση και για τα περιφερειακά Μέσα, είναι πάρα πολύ επικίνδυνα και μπορεί να οδηγήσουν στην κατάργηση ουσιαστικά των τοπικών Μέσων και στην ύπαρξη κάποιων ανθρώπων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, που έχουν λεφτά αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι η τοπική ενημέρωση, είναι έχοντας τα Μέσα να εκβιάσουν για άλλες καταστάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

- Απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου από Star Β. Ελλάδος (ΔΕΘ 11 Σεπτεμβρίου 2016)


«Η Ελλάδα δεν έχει καμία πολιτική περιφερειακών ΜΜΕ. Σε καμία σοβαρή χώρα δεν υπάρχουν μόνο πρωτευουσιάνικα ΜΜΕ. Πρέπει, βέβαια, να φύγουμε από τη λογική κάθε χωριό και μια εφημεριδούλα με κονδύλια από την Περιφέρεια, κάθε πόλη και ένα κανάλι με κονδύλια από τα κόμματα και τους πολιτευτές. Γιατί, προεκλογικά, είδαμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα περιφερειακά ΜΜΕ ήταν απολύτως δεσμευμένα στην γραμμή του ενός ή του άλλου κόμματος. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ισχυρά, ελεύθερα και ανεξάρτητα περιφερειακά ΜΜΕ. Μόνο έτσι θα αναπτυχθεί η τοπική οικονομία, ο τοπικός πολιτισμός και, αν θέλετε μόνο έτσι θα επιτευχθεί και η ανανέωση της πολιτικής. Να μην είναι αναγκασμένοι οι πολιτικοί να παρακαλούν πότε τον ένα καναλάρχη της Αθήνας και πότε τον άλλο για λίγα λεπτά δημοσιότητας. Ο νέος νόμος του κ. Παππά δεν βοηθάει δυστυχώς να υπάρξουν υγιή -αλλά και χρήσιμα για τις τοπικές κοινωνίες- περιφερειακά κανάλια. Το μόνο κριτήριο που βάζει για τις άδειες είναι τα λεφτά που έχει ένας επιχειρηματίας και αυτό θα διαιωνίσει τα προβλήματα»

- Για το κλείσιμο του Αγγελιοφόρου (7 Νοεμβρίου 2015)