Μάχη ενάντια στην ανεργία


Προγράμματα ενίσχυσης της αγοράς εργασίας, με στόχο τη διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας, ώστε να ανακοπεί η αύξηση της ανεργίας, προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προβλέπεται η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για 18 μήνες και για 200.000 εργαζόμενους, με πεδίο εφαρμογής 160.000 επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι εννέα άτομα και 40.000 μεγάλες επιχειρήσεις.
Η εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη.
Με τα επτά προγράμματα του ΟΑΕΔ που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα εννέα που αρχίζουν σύντομα να
εφαρμόζονται πρόκειται να ωφεληθούν περίπου 600.000 άτομα όσοι και οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ το Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 3,16% μέσα σε ένα μήνα και κατά 13,20% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ 15.700 περισσότερες ήταν οι απολύσεις σε σχέση με τις προσλήψεις


Αντιδράσεις


Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός συσκέπτεται με τους υπουργούς του, χωρίς να αποφασίζει και να εφαρμόζει τα απαραίτητα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτά που του προτείνει ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς». Επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι: «Η ανεργία βλάπτει σοβαρά και τα ταμεία καθώς στερούνται έσοδα τη στιγμή που προσπαθούν να εξοικονομήσουν 1 δις ευρώ από τις υγειονομικές δαπάνες και θέτει σε εφαρμογή».

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, σχετικά με τη συνάντηση της Υπουργού Εργασίας με τον Πρωθυπουργό: «Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, με άλλοθι την υψηλή ανεργία, προχωρούν στην κατεδάφιση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτερου εγγυημένου μισθού, μέσω τοπικών συμφώνων απασχόλησης και επιχειρησιακών συμβάσεων. Θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει, από τους αγώνες των εργαζομένων και από την ψήφο καταδίκης των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές».


«Το άμεσο μέλλον φαντάζει ακόμη πιο επώδυνο, δεδομένου και του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2011, αλλά και του γεγονότος ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, η ανεργία των νέων σκαρφαλώνει στο 30%», 
τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και ζητά από την κυβέρνηση να προωθήσει αφενός τα 11 εγκεκριμένα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ, ύψους 440 εκατ. ευρώ που αφορούν 108.000 θέσεις εργασίας και, αφετέρου, το ειδικό αποθεματικό των 220 εκ. ευρώ , που διαθέτει το υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Κοινωνικοί εταίροι και διαιτησία

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας: «Σήμερα, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010, επανελήφθη ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για το σημαντικό ζήτημα του Ο.ΜΕ.Δ. και της Διαιτησίας. Διεξήχθη διάλογος γόνιμος και ουσιαστικός. Οι θέσεις των μερών ενώ στην αρχή ήταν διαμετρικά αντίθετες, στην πορεία φάνηκαν σημεία σύγκλισης. Στη σημερινή δε συνάντηση διατυπώθηκαν εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων πιο ώριμες θέσεις. Κατόπιν αυτών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη συνδρομή του Καθηγητή κ. Ι. Δ. Κουκιάδη, στα πλαίσια της πάγιας θέσης του για τη στήριξη του θεσμού του Ο.ΜΕ.Δ. και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιφορτίζεται πλέον το έργο της ολοκλήρωσης της σύνθεσης και της κατάρτισης της αναγκαίας θεσμικής ρύθμισης για το συγκεκριμένο θέμα».
Eκφράζοντας την αντίθεσή της για πρόσφατη απόφαση του ΟΜΕΔ, η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, διοργανώνει την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια