Μάιος: ο πιο κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα και το ευρώ


Ο πιο κρίσιμος μήνας της κυβέρνησης και κατ' επέκταση της χώρας είναι ο Μάιος, καθώς κρίνεται επί της ουσίας η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ τώρα ανοίγουν πραγματικά όλα τα μέτωπα. Ταυτοχρόνως, οι μέρες είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και για την Ευρώπη, δεδομένου ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη Φινλανδία και την Πορτογαλία θα καθορίσουν το μέλλον του ευρώ, αλλά και θα επηρεάσουν την πορεία των πιο αδύνατων οικονομιών της ζώνης του ευρώ.
Ο πρωθυπουργός καλείται μέσα σε λίγες ημέρες να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι και να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη συνολική πορεία της χώρας. Ημερομηνία ορόσημο είναι η 15ή Μαΐου όπου θα οριστικοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015. Προηγουμένως θα έχει επισκεφτεί την Αθήνα κλιμάκιο της τρόικα για να εξετάσει το σχέδιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μπορεί να βρεθούν
στην πρωτεύουσα όχι μεσαία στελέχη και γραφειοκράτες, αλλά οι κεφαλές! Ο φόβος για... κίτρινη κάρτα είναι εμφανής από τη στιγμή που οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα περισσότερα από όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο δεν εφαρμόζονται.
Καταληκτική ημερομηνία είναι οι συνεδριάσεις Eurogroup και Eco-fin τον Ιούνιο, όπου θα τεθεί επί τάπητος η ανάλυση του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, την Ε.Ε και την ΕΚΤ. Από τις εξελίξεις θα εξαρτηθεί αν θα ζητηθούν και νέα μέτρα.
Στην παρούσα φάση ο κ. Παπανδρέου πρέπει καταλήξει σε μια σειρά από αποφάσεις που θα καθορίσουν και το δικό του πολιτικό μέλλον, έχοντας πάνω στην κυβερνητική τσόχα δυο άσσους: του ανασχηματισμού και των πρόωρων εκλογών.
Η τρόικα, ωστόσο, καιροφυλακτεί, καθώς διαπιστώνει ότι τους τελευταίους μήνες έχει ατονήσει ο μεταρρυθμιστικός οίστρος της κυβέρνησης και το κλίμα είναι διαφορετικό από ότι πέρυσι. Οι διαπιστώσεις για ατολμία, για έλλειψη συγκεκριμένες τακτικής και για καθυστερήσεις είναι διάχυτές. Συνεπώς δίνουν στην κυβέρνηση μια τελευταία ευκαιρία με το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στα μέσα του μήνα, ενώ στο τραπέζι δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση, χωρίς, όμως, να έχει αποσαφηνιστεί τι εννοεί ο καθένας με τον όρο αυτό.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο καταρτίζει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, μειώσεις σε συντάξεις(επικουρικές, εφάπαξ) , περιστολές στα προγράμματα του κοινωνικού κράτους(επίδομα ανεργίας κ.α), αλλά και εντατικοποίηση της πίεσης προς τους υπουργούς για περαιτέρω περικοπές στις σπατάλες και τα έξοδα των υπουργείων.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα φιλέτα της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ, με την περίπτωση της ενέργειας να αποτελεί την πιο δύσκολη, από τη στιγμή που υπάρχει ένα σκληροπυρηνικό συνδικάτο-έστω με κομμένα φτερά μετά τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα-, αλλά και μια συμπαγής μάζα υπουργών και βουλευτών που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι αποτελεί κυβερνητική θέση η διάθεση του 17% της ΔΕΗ, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πιθανό και το ενδεχόμενος πώλησης του δικτύου των αγωγών(ΔΕΣΦΑ).
Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα οριστικές αποφάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο, για τα αυθαίρετα, για την Κερατέα, για τα νοσοκομεία, για τις ΔΕΚΟ, για το ενιαίο μισθολόγιο, για το ωράριο στο δημόσιο. Όλα αυτά και το καθένα από μόνο του ξεχωριστά, αποτελούν καυτές πατάτες, πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες για μια κυβέρνηση που έχει πλέον ολοφάνερα προβλήματα στρατηγικής, συντονισμού, ασυνεννοησίας και διαφορετικών επιλογών μεταξύ των υπουργών.
Ξεχωριστή παράμετρος είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι οι διαθέσεις των βουλευτών δεν είναι ξεκάθαρες για το τι θα πράξουν στην ψηφοφορία για το πρόγραμμα σταθερότητας. Ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να κυβερνήσει με 153 βουλευτές. Το ζητούμενο είναι τι θα πράξουν οι βουλευτές. Αυτή τη στιγμή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αριθμεί 156 μέλη. Όπως έλεγε και ένας έμπειρος κομματικός παράγοντας «πείτε μου πόσους βουλευτές θα έχουμε στο τέλος Μαΐου, να σας πω ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις...»!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια