ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓEI H ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΡΚΟΖΙ-ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

Η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:


«Οι προτάσεις Σαρκοζί-Μπερλουσκόνι κινούνται, σε γενικές γραμμές, προς την ορθή κατεύθυνση. Αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση ακλουθήσαμε και εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τώρα όμως, λόγω του ειδικού βάρους δύο πολύ μεγάλων χωρών της Ε.Ε., ανοίγεται και πολύ μεγαλύτερο παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα.


Την ευκαιρία αυτή πρέπει άμεσα να αξιοποιήσει η Ελλάδα στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και με απόλυτη σαφήνεια επιδιώξεων και προτάσεων, ιδίως ως προς τα 4 παρακάτω θέματα:
Πρώτον: Άμεση τροποποίηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», ώστε να αποσυμφορηθούν οι μεσογειακές χώρες από έναν παράλογα υψηλό αριθμό μεταναστών, που είτε παραμένουν είτε επαναπροωθούνται υποχρεωτικά σ' αυτές, ως χώρες πρώτης εισόδου.
Δεύτερον: Τελική και πλήρης αναβάθμιση της FRONTEX και δημιουργία, επιτέλους, Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, όπως πρώτοι το είχαμε προτείνει.
Τρίτον: Σταθερή και υψηλή χρηματοδότηση των μεσογειακών χωρών και ιδίως της Ελλάδος, για την αντιμετώπιση των δαπανών τόσο της υποδοχής και ανθρώπινης φιλοξενίας, όσο και της συστηματικής επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης.
Τέταρτον: Ξεκάθαρη και θεσμικά κατοχυρωμένη, πολύπλευρη ευρωπαϊκή πολιτική «καρότου και μαστιγίου» ως προς τις χώρες προέλευσης. Πόροι και μέτρα για να μην χρειάζεται να φεύγουν οι πολίτες τους, αλλά και συνέπειες όταν ορισμένες κυβερνήσεις είτε τους ενθαρρύνουν, έμμεσα, να φύγουν είτε προβάλλουν προσκόμματα στην επιστροφή όσων πολιτών τους εισήλθαν παράνομα στις χώρες μας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να υποστηρίξει δυναμικά ο ίδιος οποιαδήποτε αλλαγή των συνθηκών και κανονισμών που ικανοποιούν τις εθνικές αυτές επιδιώξεις μας και, παράλληλα, την ταχεία ολοκλήρωση και εφαρμογή (διότι η Τουρκία ιδίως στην εφαρμογή ολιγωρεί) των Συμφωνιών Επανεισδοχής που εκκρεμούν».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια