«Υποχρέωση των ελληνικών αρχών η εξασφάλιση επαρκών υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς στα νησιά»


«Το δίκαιο της Ενωσης παρέχει όλα τα εχέγγυα  για την εξασφάλιση επαρκών υπηρεσιών  θαλάσσιας μεταφοράς στα νησιά  και επί του παρόντος δεν προβλέπει τη λήψη περαιτέρω σχετικών νομοθετικών μέτρων» αναφέρει μεταξύ άλλων ο αρμόδιος Επίτροπος Μεταφορών κ. Kallas, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου σχετικά με την εναρμόνιση τιμών των εισιτηρίων θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών στην Ελλάδα.
Επιπλέον ο κ. Kallas στην απάντησή του αποσαφηνίζει ότι αποτελεί υποχρέωση των ελληνικών αρχών να καθορίσουν αν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να παρέχεται η δημόσια υπηρεσία για τακτικές γραμμές από και προς τα νησιά, καθώς και μεταξύ αυτών σε περίπτωση αδυναμίας της αγοράς, και πώς αυτή θα πρέπει να χρηματοδοτείται.
Ο κ. Κουμουτσάκος είχε ζητήσει να πληροφορηθεί εάν  η Επιτροπή κρίνει ως κατάλληλο μέτρο  για την ισόρροπη ανάπτυξη των  νησιών την εφαρμογή του «μεταφορικού ισοδύναμου» στην Ελλάδα, με βάση τα όσα ισχύουν σε κοινοτικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα  στην απάντηση του Επιτρόπου αναφέρεται ότι «το δίκαιο της Ένωσης αναγνωρίζει την ανάγκη των κρατών μελών να διασφαλίσουν την εδαφική, οικονομική και κοινωνική συνοχή των νησιών τους. Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3577/92 του Συμβουλίου επιτρέπεται στα κράτη μέλη να επιβάλλουν υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας και να συνάπτουν συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για τακτικές γραμμές από και προς τα νησιά καθώς και μεταξύ αυτών σε περίπτωση αδυναμίας της αγοράς. Επομένως, η Επιτροπή θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι αποτελεί υποχρέωση των ελληνικών αρχών να καθορίσουν αν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να παρέχεται η δημόσια υπηρεσία, και πώς θα πρέπει να χρηματοδοτείται. Η Επιτροπή παρακολουθεί επισταμένα την εφαρμογή του κανονισμού (EΟΚ) αριθ 3577/92 από τα κράτη μέλη και έχει διαπιστώσει ότι ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ.3577/92 παρέχει όλα τα εχέγγυα για την εξασφάλιση επαρκών υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς στα νησιά και επί του παρόντος δεν προβλέπει τη λήψη περαιτέρω σχετικών νομοθετικών μέτρων».Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια