Οι δημοσκόποι είπαν στον Γιώργο το “μυστικό”


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Την περίοδο του Πάσχα, ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και συνολικά το επιτελείο των συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου, βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν ανάσες, και να προσεγγίσουν περισσότερο στρατηγικά, ζητήματα της πολιτικής καθημερινότητας, που εκτιμούν ότι θα επιδράσουν καταλυτικά στις εξελίξεις, το επόμενο διάστημα.
Όπως ήταν φυσικό, στις συζητήσεις τους κυριαρχούσαν οι εξελίξεις στην οικονομία, παράλληλα ωστόσο οι κουβέντες επικεντρώθηκαν στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Κυρίως υπό το πρίσμα της ανάγνωσης στην οποία δεν προχωρούν οι δημοσκόποι, παρά μόνο… εφόσον τους ζητηθεί από τα πολιτικά επιτελεία.

Στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου και του πρωθυπουργικού επιτελείου, το «μυστικό» στο οποίο στάθηκαν οι δημοσκόποι, δεν είναι άλλο από τη μαγική λέξη «επαναπατρισμός». Και αφορά στο στοίχημα που έχει μπροστά του ο Πρωθυπουργός, για να καταφέρει να κερδίσει πίσω ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 2009, που σήμερα εμφανίζονται διστακτικοί, απογοητευμένοι ή οργισμένοι απέναντί στην Κυβέρνησή του. Και σπεύδουν να δηλώσουν στις δημοσκοπήσεις είτε αναποφάσιστοι, είτε αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, αυτή η κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων αποτελεί το «κλειδί» για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Η προϊστορία των εκλογικών αναμετρήσεων έχει δείξει ότι όσο πλησιάζει η στιγμή της κάλπης, το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, από τη στιγμή που δεν έχει υποστεί πολυετή ή βαθιά πολιτική φθορά, καταφέρνει να αυξήσει ραγδαία τη συσπείρωσή του.
Μόνο που… σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές των δημοσκοπήσεων, τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά από κάθε άλλη φορά. Το Μνημόνιο έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής για σοβαρές ρωγμές στο προφίλ του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και του Γιώργου Παπανδρέου, με αποτέλεσμα οι δημοσκόποι να εκτιμούν ως αβέβαια τη συμπεριφορά των αναποφάσιστων, οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα μάλιστα με μια βαθύτερη ανάλυση των χαρακτηριστικών αυτών των ψηφοφόρων, δεν πρόκειται για «παραδοσιακούς» οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά για κεντρογενείς πολίτες, οι οποίοι το 2009 επένδυσαν προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου, για να εκπέσει από την εξουσία η Νέα Δημοκρατία.
Οι δημοσκόποι επεσήμαναν στο πρωθυπουργικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι δεν αισθάνονται πιθανότατα εξοργισμένοι επειδή το ΠΑΣΟΚ «εγκατέλειψε τις ρίζες του», μέσω της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο, αλλά επειδή αντιθέτωςδεν προχωρούν με ταχύτερο ρυθμό μεταρρυθμίσεις τις οποίες όλοι αντιλαμβάνονται ότι έχει ανάγκη η χώρα. Ακόμη και αν η Κυβέρνηση χρειαστεί να συγκρουστεί με το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και τους συνδικαλιστές…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια