Εκσυχρονισμός του Νόμου 1667/86 για τους Αστικούς Συνεταιρισμούς


7  ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ (PRINCIPLES) 

1. Εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή:
Οι συνεργατικές επιχειρήσεις είναι εθελοντικές οργανώσεις, ανοικτές σε όλα τα πρόσωπα, τα οποία είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους και να αποδεχτούν  µε προθυμία τις ευθύνες των µελών, χωρίς εθνικές, κοινωνικές, φυλετικές, πολιτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.
2. Δημοκρατικός έλεγχος των  µελών:
Οι συνεργατικές επιχειρήσεις είναι δημοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες ελέγχονται από τα  µέλη τους,  τα οποία συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λήψη των αποφάσεων τους. Οι άνδρες και οι γυναίκες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως
αιρετοί αντιπρόσωποι είναι υπόλογοι στα  µέλη. Πρωτίστως τα  µέλη των συνεργατικών εταιρειών έχουν ίσα εκλογικά δικαιώματα  (ένα µέλος,  µία ψήφος) και παράλληλα οι συνεργατικές επιχειρήσεις είναι οργανωμένες  µε δημοκρατικό τρόπο.
3. Οικονομική συμμετοχή των  µελών:
Τα  µέλη συμμετέχουν δίκαια στο κεφάλαιο της συνεργατικής τους επιχείρησης   και στον έλεγχο του  µε δημοκρατικές μεθόδους. Μέρος,  τουλάχιστον, αυτού του κεφαλαίου είναι συνήθως η κοινή περιουσία της συνεργατικής επιχείρησης. Τα µέλη συνήθως λαμβάνουν περιορισμένη αποζημίωση για το κεφάλαιο το οποίο καταβάλλουν ως προϋπόθεση της συμμετοχής τους. Τα  µέλη διαθέτουν τα πλεονάσματα για όλους ή για οποιονδήποτε από τους ακόλουθους σκοπούς: Για ανάπτυξη της συνεργατικής επιχείρησης τους,  πιθανόν  µε τη δημιουργία αποθεματικών,  μέρος των οποίων τουλάχιστον θα πρέπει να είναι αδιαίρετο. Για την παραχώρηση ωφελημάτων στα  µέλη, ανάλογα  µε τις συναλλαγές που είχαν  µε τη συνεργατική επιχείρηση και για προώθηση άλλων δραστηριοτήτων που εγκρίνονται από τα µέλη.
4.  Αυτονομία και ανεξαρτησία: 
Οι συνεργατικές επιχειρήσεις είναι αυτόνομες, αυτοβοηθούµενες οργανώσεις, ελεγχόμενες από τα  µέλη τους. Εάν θα συνάψουν συμφωνίες µε άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνήσεων, ή εάν θα εξασφαλίσουν κεφάλαια από εξωτερικές πηγές θα πρέπει να το πράττουν  µε όρους οι οποίοι διασφαλίζουν το δημοκρατικό έλεγχο που ασκείται από τα µέλη και συνάδουν µε τη συνεταιριστική αυτονομία τους.
5. Εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση: Οι συνεργατικές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν εκπαίδευση και κατάρτιση για τα µέλη, τους αιρετούς αντιπροσώπους, τους διευθυντές και τους υπαλλήλους τους έτσι ώστε να μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη των συνεταιριστικών εταιρειών τους. Ενημερώνουν το κοινό, ειδικότερα τη νέα γενιά και τους ηγέτες της κοινής γνώμης, για τη φύση του συνεργατισμού και τα ωφελήματα που προσφέρει.
6. Συνεργασία μεταξύ συνεργατικών εταιρειών:
Οι συνεργατικές επιχειρήσεις εξυπηρετούν τα  µέλη τους περισσότερο αποτελεσματικά και ενδυναμώνουν το συνεργατικό κίνημα συνεργαζόμενες μεταξύ τους σε τοπικό,  περιφερειακό,  εθνικό και διεθνές επίπεδο.
7. Κοινοτικό ενδιαφέρον:
Οι συνεργατικές επιχειρήσεις εργάζονται για σταθερή ανάπτυξη των ΤΟΠΙΚΩΝ κοινοτήτων τους εφαρμόζοντας την πολιτική που αποφασίζετε από τα  µέλη τους. Οι βασικότεροι άξονες της συνεργατικής κοινωνικής πολιτικής, µε την ευρύτερη έννοια του όρου, είναι η αύξηση του εθνικού προϊόντος, η αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου, η περιφερειακή ανάπτυξη και η προώθηση προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα

Δεν εμφανίζεται σωστά το μήνυμα ; Δείτε το εδώ.
Ανοικτή Διακυβέρνηση
Δημόσια Διαβούλευση για τον εκσυχρονισμό του Νόμου 1667/86 για τους Αστικούς Συνεταιρισμούς

Το Υπουργείο Οικονομικών (Γενική Δ/νση Οικονομικής Πολιτικής, Δ/νση Τομέων Παραγωγής), ενόψει του εκσυγχρονισμού του νόμου 1667/86 περί Αστικών Συν/σμών και λαμβάνοντας υπόψη τη Σύσταση 193/2002 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, των κατευθυντηρίων γραμμών του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τους στόχους του Διεθνούς Έτους Συνεταιρισμών από τον ΟΗΕ κατά το 2012, καλεί τόσο τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, κατ΄ ιδίαν συν/σμούς, κ.λ.π.), όσον και κάθε ενδιαφερόμενο (Ακαδημαϊκή Κοινότητα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με έργο την προώθηση του συνεταιριστικού τομέα, Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ), για τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου με κατάθεση σκέψεων, απόψεων και προτάσεων.

Η ευρύτατη συμμετοχή όλων των ανωτέρω, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη προκειμένου να θεσπιστούν και εφαρμοστούν ειδικές διατάξεις κατά κατηγορία συνεταιρισμών. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα είναι η εισαγωγή ενός καινοτόμου νόμου που θα αρμόζει στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες και θα συμβάλει περαιτέρω στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Διαβάστε τη διαβούλευση και συμμετέχετε εδώ
http://www.opengov.gr/minfin/?p=973
μέχρι τη 13η Ιανουαρίου 2012.
Διαδώστε αυτό το email

Με ένα Like Εκσυχρονισμός του Νόμου 1667/86 για τους Αστικούς Συνεταιρισμούς on Facebook
Με ένα share on Twitter
Με email σε έναν φίλο



Δείτε το OpenGov

Στο Facebook
Στο Twitter
Στο Blip.Tv



Επισκεφθείτε τη σελίδα της Ανοικτής Διακυβέρνησης για να ενημερωθείτε για Νέες Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (http://www.opengov.gr/home/)
Λαμβάνετε αυτό το email διότι έχετε εγγραφεί στη λίστα ενημέρωσης για την ανοικτή δημόσια διαβούλευση εδώ:http://www.opengov.gr/home/?page_id=99

Αλλάξτε προτιμήσεις για την ενημέρωσή σας | Αφαιρέστε το email σας ....  από τη λίστα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια