Απολογισμός Δραστηριοτήτων του Γραφείου Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2011

Το Γραφείο  Δια Βίου Μάθησης του Δήμου  Αλεξανδρούπολης, υλοποίησε κατά το 2ο εξάμηνο του 2011, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (πρόγραμμα «Συμβουλευτική Γονέων») τα παρακάτω προγράμματα: 

ΠΕΡΙΟΧΗΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑΝ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νοσοκομείο  (εργαζόμενοι)1515
Σύλλογος  Καρκινοπαθών1515
Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία2715
ΚΕΠΑΚΥ  Αλεξανδρούπολης2823
Μάκρη2119
Πέπλος1919
Μαϊστρος2315
Φέρρες2215
Νίψα2421
Άνθεια 2525
Λουτρός2424
Σύνολο243206


Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω προγράμματα δεν ήσαν ενιαίας δομής ή κατεύθυνσης, αλλά τα θέματά τους καθορίζονταν με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ομάδας, που εντάσσονταν μάλιστα και σε κάποιον από τους ιδιαίτερους κύκλους μάθησης του προγράμματος, οι οποίοι, για λόγους ιστορίας έχουν ως εξής:
  • Η οικογένεια στη σύγχρονη εποχή
  • Ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
  • Διαφυλικές Σχέσεις
  • Ανάπτυξη στην τρίτη ηλικία
  • Συνεργασία εκπαιδευτικών - οικογένειας

Προγραμματισμός Δραστηριοτήτων του Γραφείου Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2012 
Τα προγράμματα  που πρόκειται να υλοποιηθούν  από το Γραφείο Δια Βίου Μάθησης  του Δήμου Αλεξανδρούπολης κατά το 2012 είναι τα εξής: 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΑΡΙΘΜ. ΤΜΗΜΑΤΩΝΑΡΙΘΜ.
ΩΡΩΝ
Παρατηρήσεις
Βιο –  Αγρόκτημα: Εκπαίδευση στις Βιολογικές καλλιέργειες212ω/τμήμα1.Η εκπαίδευση  των αγροτικών θα διευρυνθεί  με θέματα α) Προληπτικής Ιατρικής  και β) Διατροφής, το περιεχόμενο  των οποίων θα καθοριστεί μετά  την επιλογή των συμμετεχόντων στο Βιο-Αγρόκτημα, αναλόγως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ομάδας.2. Η αγροτική  εκπαίδευση μπορεί να επεκταθεί  σε εξειδικευμένα ζητήματα, με  βάση τις ανάγκες και τα  αιτήματα που θα διαμορφωθούν  στην ομάδα μετά την αρχική  εκπαίδευση.
Βιολογικές  Εργασίες κάθε μήνα170ω 
(6ω/μήνα)
Γενικός Πληθυσμός
Μελισσοκομία225ω/τμήμαΓενικός Πληθυσμός.
Αμπελουργία250ω/τμήμα
(20ω/εποχή)
Η εκπαίδευση θα ακολουθήσει τον κύκλο της  αμπέλου: από την φύτευση έως  την παραγωγή οίνου και τσίπουρου. Τα μαθήματα θα υλοποιούνται τμηματικά, αναλόγως με την εξέλιξη των παραγωγικών  εργασιών.
Ελληνική  Γλώσσα(για μετανάστες  και παλιννοστούντες)4-6100ω/τμήμα
Βουλγάρικη  Γλώσσα250ω/τμήμαΒουλγάρικα  Ι και ΙΙ, Η εκπαίδευση αφορά  στον γενικό πληθυσμό.
Πληροφορική32Χ25ω
1Χ50ω
Συνεργασίες με Νομαρχιακό Σύλλογο Αναπήρων και  Πολιτιστικό Σύλλογο Μαϊστρου
Εκπαίδευση  εκπαιδευτών  εξ αποστάσεως.2100ω/τμήμα1. Η  εκπαίδευση βασίζεται στο μεγαλύτερο  μέρος της σε δουλειά με  την μέθοδο της εξ αποστάσεως  εκπαίδευσης και στο μικρότερο σε πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία. Ενδεικτικά: 25 ώρες δια ζώσης και 75 ώρες από απόσταση (στα πρότυπα των προγραμμάτων του Υπ. Παιδείας).                                                         2) Το ένα τμήμα  αφορά σε «αρχαρίους», ενώ το  δεύτερο σε «προχωρημένους». 
Ζωγραφική350ω/τμήμα

Παιδί και διατροφή1012ω/τμήμαΕπιμόρφωση  Γονέων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.  Περιεχόμενο εκπαίδευσης:1) Κανόνες διατροφής  στις μικρές ηλικίες,     2) Η επίδραση της οικογένειας  και του σχολείου στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών,
3) Παιδο-ψυχολογική  προσέγγιση της διατροφής 
Διαχείριση  Απορριμμάτων412ω/τμήμαΗ εκπαίδευση αφορά  στο ένα μέρος της σε δουλειά  σε αίθουσα, και σε ένα άλλο μέρος  επίσκεψη στην μονάδα Ανακύκλωσης.
Εκπαίδευση  εθελοντών212ω/τμήμαΒασικοί θεματικοί άξονες εκπαίδευσης: Δυναμική Ομάδας – Εθελοντισμός – Προσανατολισμός  εθελοντών στους εθελοντικούς φορείς – Ανάληψη εθελοντικής δράσης.
Κοπτική – Ραπτική 150ωΓενικός Πληθυσμός
Ανάπτυξη  και επιμόρφωση προσωπικούτου Δήμου412ω/τμήμαΗ εκπαίδευση αφορά στα ζητήματα: Προσδοκίες - Επικοινωνία – Δυναμική Ομάδας –  Λήψη απόφασης στην ομάδα για την  επίλυση προβλήματος – Επίλυση  συγκρούσεων – Αξιολόγηση
Διαχείριση  θαλασσίου περιβάλλοντος125ω

Στο πλαίσιο  των προηγούμενων εντάσσεται και ο  προγραμματισμός τμημάτων για την ευρύτερη περιοχή του «Περάματος», που δημιουργεί συνθήκες ολοκληρωμένης παρέμβασης, και μπορεί να έχει πιλοτικό χαρακτήρα, ώστε με βάση τις εμπειρίες που θα προκύψουν να αποτελέσει ένα υπόδειγμα/πρότυπο για τις μελλοντικές δράσεις μας στις απομεμακρυσμένες περιοχές εντός των ορίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Φυσικά οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην περιοχή θα δημιουργήσουν και συνθήκες καταγραφής (ανίχνευσης αναγκών) για τις επόμενες και ίσως πιο εξειδικευμένες (σε κάποιους τομείς) επιμορφωτικές πρωτοβουλίες μας. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΑΡΙΘΜ. ΤΜΗΜΑΤΩΝΑΡΙΘΜ.
ΩΡΩΝ
Παρατηρήσεις
Βιολογικές  Καλλιέργειες112ω

Βιολογική Κτηνοτροφία112ω.
Μεταποίηση -Τυποποίηση Αγροτικών Προϊόντων112ω
Μελισσοκομία112ω
Προληπτική  Ιατρική
112ω

Επισημαίνεται ότι
  • Τα παραπάνω προγράμματα θα υλοποιηθούν τμηματικά κατά την διάρκεια του έτους, ενώ ανακοινώσεις για τον χρόνο και τον τόπο υλοποίησης του κάθε προγράμματος θα υπάρξουν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
  • Όλοι/ες οι εκπαιδευτές/τριες των προγραμμάτων είναι εθελοντές/τριες
  • Ο προγραμματισμός δράσεων του Γραφείου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης δεν εξαντλείται στα παραπάνω. Φορείς ή μεμονωμένοι πολίτες μπορούν να προτείνουν αντικείμενα μάθησης, τα οποία αξιολογούμενα κυρίως με βάση την διαθεσιμότητα εκπαιδευτών/τριών, μπορούν να υλοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια