Μητροπολίτης Νεκτάριος:”Αν ήμουν Εφραίμ θα είχα πάρει τον τορβά μου κ θα είχα αποσυρθεί σε κελί στην έρημο προς μετάνοιαν”


Δεν ξέρουμε αν είμαστε όσο ενημερωμένοι πρέπει, αλλά δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας τόσες μέρες κάποια φωνή από την μεριά της Εκκλησίας που να παραδέχεται αλήθειες για την εμπλοκή Εφραίμ στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Έχουμε διαβάσει ακραίες απόψεις, έχουμε ακούσει φωνές που τσιρίζουν “Άξιος”, έχουμε δει πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα, έχουμε διαβάσει ανακοινώσεις και δηλώσεις θεσμικών και μη παραγόντων. Αλλά πάντα με το ίδιο νόημα. Ο καημένος γέροντας που έπεσε στα δίχτυα του κακού κράτους αυτές τις άγιες μέρες για τη χριστιανοσύνη.

Να λοιπόν που ήρθε η ώρα να ακούσουμε και μία άλλη φωνή. Αυτή του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου όπως δημοσιεύεται σήμερα στο directNEWS.
Ξεκαθαρίζει εξαρχής ότι ήρθε η ώρα “να πούμε όλη την αλήθεια για να την γνωρίζουν οι άνθρωποι της Εκκλησίας, για να μην αδικούνται θεσμοί και πρόσωπα και για να μην αφήνονται σκιές εις βάρος του μοναχισμού μας, που αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της Ορθοδόξου ημών πίστεως”.
Χαρακτηρίζει τον Εφραίμ άνθρωπο με φιλογενή τάση εξουσίας και επιχειρηματικής δράσης, το οποίο μάλιστα αποδίδει και το γεγονός ότι προέρχονταν από την Κύπρο όπου “η Εκκλησία δραστηριοποιείται σε πολλούς επιχειρηματικούς χώρους”.
Περιγράφοντας βήμα βήμα (παραδεχόμενος ότι “θα μαρτυρήσω μόνο μερικές αλήθειες”) την πορεία του Εφραίμ εξηγεί πως “ενίσχυε πνευματικά το προφίλ του και μέσα σε λίγο χρόνο, ο απλούς και ταπεινός Εφραίμ έγινε μεγαλο-Ηγούμενος του Άθω και ο υπερδραστήριος κληρικός, με πολλές επιχειρηματικές προοπτικές“.
Ρίχνει και τις βολές του στο Πατριαρχείο ο Νεκτάριος λέγοντας ότι είχε πολλές ευκαιρίες (βλέπε κατηγορίες) να τον ανακαλέσει στην τάξη και στο παρελθόν και πρόσφατα μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου. Κι όμως, παρέμεινε το αγαπημένο παιδί του Πατριάρχη το οποίο δεν σταμάτησαν να χαϊδεύουν από ότι φαίνεται ακόμα και σήμερα.
Δεν χρειάζεται να τον ονομάσει διαπλεκόμενο αφού εξηγεί καθαρά ότι ο Εφραίμ μπαινόβγαινε σε όλα τα γραφεία των ανθρώπων της εξουσίας (“Ενθυμείστε, πιστεύω, τις επισκέψεις του Ηγουμένου Εφραίμ στα σέκρετα της Εξουσίας εν Ελλάδι.Ποιος άλλος κληρικός είχε τέτοιες προσβάσεις;”, αναρωτιέται) ενώ η Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης είχε ζητήσει να την δεχθεί ο Πρωθυπουργός και την απαξίωσε.
Μάλιστα αποκαλεί “παπαγαλάκια” όσους διέρευσαν ότι όταν επισκέφτηκε τον Πούτιν συζήτησαν δύο ώρες μαζί. Άλλωστε, όπως τονίζει “Αυτόν δέχθηκε; Την Αγία Ζώνη της Παναγίας μας δέχθηκε”.
Μάλιστα ο Νεκτάριος δεν θεωρεί καθόλου τυχαία την επίσκεψη αυτή αφού σημειώνει: “Ερωτώ τους εχέφρονες, ήταν ανάγκη να πάει στην Ρωσία υπόδικος ών; Την επαύριο που γύρισε από την Ρωσία παρουσιάστηκε στον Ανακριτή. Η αλληλουχία αυτών των γεγονότων θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιους να υποθέσουν ότι υποκρύπτει «δόλο»” και κατηγορεί τον Εφραίμ ότι δεν συμβουλεύτηκε το Φανάρι εκ τωνπροτέρων όπως θα όφειλε.
Όσο για το φαν κλαμπ και τις δημόσιες σχέσεις που είχε στήσει ο Εφραίμ όλα αυτά τα χρόνια σημειώνει: “Ερευνήσετε σας παρακαλώ το διαδίκτυο, για να διαπιστώσετε πόσα κέντρα φίλων και υποστηρικτών της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου υπάρχουν, που προβάλλουν φωτογραφίες τού Γέροντος Ιωσήφ κεκοιμημένου χαμογελώντας. Διερωτώμαι, τι χρειάζονται αυτά τα ιδρύματα των φίλων και της στήριξης Ιερών Μονών; Φαίνεται, δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Παναγία μας και επιζητούμε χαμοθεούς και φίλους, για να ικανοποιούν τους μεγαλοϊδεατισμούς μας”.
Δεν αφήνει ασχολίαστες και τις παρεμβάσεις των διαφόρων υπέρ του Εφραίμ λέγοντας “Έκανε πολλά λάθη και η Παναγία μας βάζει τα πράγματα τώρα σε τάξη, προς διόρθωση και συνέτιση. Οφείλουμε να γνωρίζουμε όλοι οι κληρικοί, ότι πρέπει να είμαστε πιστοί στα προσταχθέντα σ’ εμάς, να μην κάνουμε παρεμβάσεις, δεν χωρούν εξυπνάδες“.
Και συνεχίζει παρακάτω για το ίδιο θέμα με αιχμές αλλά πάντα με χριστιανική καλοσύνη: “Τώρα για το βούλευμα δεν γνωρίζω λεπτομέρειες και δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη. Εύχομαι και προσεύχομαι να είναι αθώος και να μην υπάρχουν χειρότερα με καταθέσεις στο όνομά του, με οφ-σορ εταιρείες και πολλά άλλα. Ας περιμένουμε όμως και προπάντων ας μην βιαζόμαστε με δηλώσεις αμνήστευσης και με πράξεις δημαγωγικές συλλαλητηρίων, που θυμίζουν άλλα πράγματα και καταστάσεις και οδηγούν σε υπόνοιες ενοχής, να δικαιώνουμε τον Ηγούμενο”.
Και διαχωρίζοντας τη θέση του (ή δίνοντας μάθημα στον Εφραίμ, όπως το πάρει κανείς) σημειώνει: “Πάντως αν ήμουν στη θέση του Εφραίμ, θα είχα πάρει από την αρχή τον τορβά μου και θα είχα αποσυρθεί σε κάποιο κελί της ερήμου, προς μετάνοιαν“.
Διαβάστε ολόκληρη την παρέμβαση του Μητροπολίτη Νεκταρίου εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια