Κονδύλιο ύψους 10 εκατ. ευρώ στον Έβρο για τις ζημίες από τις πλημμύρες.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε παροχή βοήθειας ύψους 16,3 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές από τις πρωτοφανείς αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν τις περιοχές στις αρχές του 2015.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης θα επιστρέψει μέρος του κόστους που επωμίστηκαν οι χώρες όταν αποκατέστησαν ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταιγίδες που έπληξαν τη νοτιοανατολική Βουλγαρία και την κεντρική, ανατολική και δυτική Ελλάδα τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2015.
Στην Ελλάδα καταστράφηκαν ως επί το πλείστον δημόσια κτίρια, ιδιωτικές κατοικίες, επιχειρήσεις, αλλά και γεωργικές εκτάσεις και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ στη Βουλγαρία οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που ακολούθηκαν κατέστρεψαν αναχώματα, δίκτυα επικοινωνιών, δρόμους, καθώς και δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.
Οι ελληνικές περιφέρειες θα λάβουν κονδύλιο ύψους 9,9 εκατ. ευρώ, ενώ η Βουλγαρία ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.
Η σχετική αιτιολογική έκθεση για την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη περιφέρεια του Έβρου αναφέρει τα εξής: 
"Εκτεταμένες πλημμύρες στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις αρχές  Φεβρουαρίου 2015 προκάλεσαν ζημίες σε βασικές υποδομές, ιδιωτικές κατοικίες, δημόσια  κτίρια, επιχειρήσεις και στην ελληνική γεωργία, καταστρέφοντας γεωργικές υποδομές,  αποθήκες και καλλιέργειες.
Οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης υπέστησαν ζημίες σε 17 περιοχές.
Παράλληλα, μεγάλα τμήματα της κεντρικής και δυτικής Ελλάδας επλήγησαν από  μια άλλη σειρά πλημμύρες που προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερες ζημιές, με αποτέλεσμα  διακοπές ηλεκτροδότησης, την απομόνωση ορισμένων ορεινών οικισμών και την  καταστροφή ορισμένων από τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
Δεδομένου ότι τα συμβάντα αυτά οφείλονται σε όμοια μετεωρολογικά φαινόμενα, οι δύο  αιτήσεις συγχωνεύθηκαν και αντιμετωπίζονται ως μία ενιαία περιφερειακή καταστροφή σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 3 του κανονισμού.
Συνολικά, επλήγησαν από τις καταστροφές πέντε περιφέρειες NUTS 2: η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  (πλημμύρες στον Έβρο), καθώς και οι περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς  Ελλάδας και Θεσσαλίας (πλημμύρες στην κεντρική και δυτική Ελλάδα).
Οι δύο αιτήσεις υποβλήθηκαν στις 23 Απριλίου 2015, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 12 εβδομάδων μετά την καταγραφή της πρώτης ζημίας (την 1η Φεβρουαρίου για τις κεντρικές και δυτικές περιφέρειες και στις 4 Φεβρουαρίου 2015 για τον Έβρο).
Η συνολική άμεση ζημία που προκλήθηκε από τις πλημμύρες εκτιμάται ότι ανήλθε σε 395,878 εκατ. ευρώ (132,454 εκατ. ευρώ για την περιοχή του Έβρου και 263,424 εκατ. ευρώ για την περιοχή της κεντρικής και δυτικής Ελλάδας).
Με βάση τα στοιχεία αυτά, το συμβάν δεν φθάνει το όριο της «μείζονος καταστροφής» που ισχύει για την Ελλάδα το 2015 (1.091,315 εκατ. ευρώ, ή 0,6 % του ΑΕΕ με βάση τα στοιχεία του 2013).
Ωστόσο, οι συνολικές άμεσες ζημίες αντιπροσωπεύουν το 4,78% του μέσου σταθμισμένου ΑΕΠ αυτών των πέντε περιφερειών NUTS 2 και, ως εκ τούτου, υπερβαίνουν κατά πολύ το κατώτατο όριο 1,5% του σταθμισμένου περιφερειακού ΑΕΠ που ορίζεται στον κανονισμό για να χαρακτηριστούν ως περιφερειακή καταστροφή.
Το κόστος των επειγουσών ενεργειών πρώτης ανάγκης εκτιμήθηκε από τις ελληνικές αρχές  σε 308,445 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τον τομέα των μεταφορών.
Οι πληγείσες περιφέρειες εμπίπτουν στις «λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες» στο  πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (2014-2020).
Οι  ελληνικές αρχές δεν δήλωσαν στην Επιτροπή την πρόθεση να ανακατανείμουν τη  χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των ΕΔΕΤ σε μέτρα αποκατάστασης.
Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, χορηγήθηκε προκαταβολή 10% της αναμενόμενης χρηματοδοτικής συνδρομής από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, ύψους 331.135 ευρώ για τον Έβρο και 658.560 ευρώ για την Κεντρική και Δυτική Ελλάδα."
Διαβάστε όλη την έκθεση εδώ.
Η οικονομική αυτή ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης μένει τώρα ναεγκριθεί και από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Οκτώβριο.

e-evros.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια