Ποιοι οι λόγοι που τρίβονται τα δόντια; Πώς αντιμετωπίζεται η αποτριβή των δοντιών;

Συντάκτης Γιώργος Κουτσικάκης Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc., medlabnews.gr
Ως αποτριβή ορίζεται η φθορά της εξωτερικής επιφάνειας των δοντιών που οφείλεται σε μηχανικά αίτια.

Μικρή αποτριβή θεωρείται φυσιολογική με την πάροδο της ηλικίας κυρίως στην κοπτική επιφάνεια των προσθίων κάτω δοντιών. Αυτή συμβαίνει βαθμιαία και η σύγλειση των δοντιών ανατάσσεται από μόνη της γιατί τα δόντια συνεχίζουν να ανατέλλουν.

Παθολογική αποτριβή των δοντιών και μερικές φορές θραύση προσθετικών εργασιών, μπορεί να συμβεί όταν σφίγγετε (βρυγμός) ή κτυπάτε τα δόντια σας ιδιαίτερα στον ύπνο σας κάτι που θα σας το αποκαλύψει ο/η  σύντροφός σας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις εκτός από την αποτριβή μπορεί να έχετε πόνο στις  κροταφογναθικές αρθρώσεις και τους μασητικούς μυς του στόματος και του λαιμού, πονοκέφαλο και ένα ‘’μάγκωμα’’ του στόματος κάθε πρωί. 

Με τη χρήση ενός μαλακού ακρυλικού νάρθηκα που τοποθετείται συνήθως στα πάνω δόντια θα βρείτε ανακούφιση και προστασία.



Παθολογική αποτριβή στα πρόσθια δόντια, συνήθως τα κάτω, μπορεί να εμφανιστεί όταν λείπουν πίσω δόντια και η μάσηση γίνεται αντικανονικά με τα μπροστινά. Παραπέρα βλάβη που θα προκληθεί είναι η κινητικότητα αυτών των δοντιών. Εύκολα αντιμετωπίζεται η κατάσταση με την αντικατάσταση των χαμένων πίσω δοντιών με εμφυτεύματα ή κινητές μερικές οδοντοστοιχίες τις οποίες πρέπει να φοράτε ειδικά όταν μασάτε.


Όταν στα πάνω πρόσθια δόντια έχετε στεφάνες πορσελάνης  είναι δυνατόν τα κάτω πρόσθια δόντια να παρουσιάσουν αποτριβή.  



Διάφορες ορθοδοντικές ανωμαλίες όπως αυτές που φέρνουν τα πρόσθια δόντια κοπτική προς κοπτική,


 ή τα πίσω δόντια σε επαφή με τα απέναντι στα φύματά τους και άλλες μπορούν  να προκαλέσουν αποτριβή. Εδώ η ορθοδοντική παρέμβαση θα λύσει το πρόβλημα.



Αν βουρτσίζετε τα δόντια σας με σκληρή οδοντόβουρτσα  και/ ή οριζόντιες κινήσεις, εκτός του ότι δεν καθαρίζετε αποτελεσματικά, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσετε αποτριβή  στις αυχενικές επιφάνειες (κοντά στα ούλα)  των δοντιών. 



Σε τέτοια περίπτωση ο σωστός καθαρισμός γίνεται δυσκολότερος ενώ συνήθως προκαλείται πόνος στα κρύα και  ζεστά ερεθίσματα. 


Στο έδαφος της  αυχενικής αποτριβής είναι δυνατόν να αναπτυχθεί τερηδόνα. Αποσπάσεις οδοντικής ουσίας και πρόκληση αποτριβής μπορεί να προκληθεί από κακή σύγκλειση όπως προαναφέρθηκε.
Σε αβαθείς αποτριβές και σε αντίστοιχες υφιζήσεις ούλων ο πόνος αντιμετωπίζεται, ανάλογα με την έντασή του, με ειδικές απευαισθητοποιητικές οδοντόκρεμες, επαλήψεις φθορίου ή με το συγκολλητικό παράγοντα του συστήματος συνθέτων ρητινών. Σε βαθιές αποτριβές προβαίνουμε σε εμφράξεις.
Επίσης είναι δυνατόν η αποτριβή να προχωρήσει τόσο πολύ που να αποκαλυφθεί ο πολφός του δοντιού. Τότε το δόντι θα χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία.



Κακές συνήθειες όπως το να κρατάει ο καπνιστής την πίπα του συνεχώς δαγκωμένη μπορεί να προκαλέσει τοπική αποτριβή. 


Επίσης έχει παρατηρηθεί σε εργαζόμενους σε επεξεργασία μαρμάρων ή λίθων η παραγόμενη σκόνη παρεμβάλλεται μεταξύ των δοντιών και κατά τη σύγκλεισή τους προκαλείται έντονη αποτριβή.

Οι αποτριβές μπορεί να συνυπάρχουν ή να αλληλοεπηρεάζονται από διαβρώσεις που είναι οδοντικές φθορές που οφείλονται σε χημικά αίτια.

Σε κάθε αποτριβή που παρατηρούμε στο στόμα σας προσπαθούμε πρώτα να προσδιορίσουμε τα αίτια και να τα αντιμετωπίσουμε. Στη συνέχεια μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις οδοντικές βλάβες με τα κατάλληλα μέσα της επανορθωτικής οδοντιατρικής εμφράξεις, καλύψεις συνθέτων ρητινών, όψεις ρητίνης ή πορσελάνης, ένθετα ή επένθετα ή στεφάνες.
Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
τηλ 210-8056112
E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com
Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, Πεύκη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια