Η αιμομιξία της διαφθοράς, ή πώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάλυπταν το Βγενόπουλο

Από το 2013, με επιμονή (κάποιοι τη χαρακτηρίζουν καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα εμμονή) αποκαλύπτουμε στοιχεία για τη δράση του Αντρέα Βγενόπουλου.
Του Κώστα Βαξεβάνη
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, απλός δικηγόρος εκ των δικηγόρων, εμφανίστηκε ξαφνικά να δημιουργεί τον κολοσσό της MIG με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5,2 δις, κατέκτησε κανάλια και δημοσιογράφους και αν πιστέψουμε δημοσιεύματα της εποχής (Παρών 15/3/2009) ετοιμαζόταν να κατακτήσει και την Ελλάδα ως πρωθυπουργός. Σίγουρα πάντως στις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, πρότεινε συχνά πυκνά να δώσει μερικά από τα στελέχη του στη MIG, να γίνουν υπουργοί, να βάλουν τάξη στη χώρα. Δεν ξέρω αν εννοούσε τα στελέχη του που ακούγονται σε ηχογραφήσεις που παρέδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Εισαγγελία να λένε για «150 εκατομμύρια που μεταφέρουν με βαλίτσες από το Λονδίνο» ή για τα «τόσα που έχουν κάνει στην Τράπεζα» αλλά ο Βγενόπουλος πρόσφερε στελέχη του με ύφος καρδιναλίων και αυτοκρατόρων μαζί.
Κανένας δεν αναζήτησε πώς έγινε ο Ανδρέας Βγενόπουλος από δικηγόρος μεγιστάνας; Πού βρέθηκαν τα κεφάλαια για να αγοράσει τη Λαϊκή; Ο κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου, Χ. Χριστοδούλου που έπρεπε να το ερευνήσει, δωροδοκήθηκε από τον εφοπλιστή Ζολώτα λένε οι Κύπριοι για να μην το κάνει. Και δεν λένε μόνο αυτό οι Κύπριοι. Στη δίωξη που έκαναν εναντίον και του Βγενόπουλου για την υπόθεση αυτή, λένε πως ο Ζολώτας δεν είναι άλλος από τον ίδιο το Βγενόπουλο.
Νομίζω πως το φαινόμενο Βγενόπουλου, θα ξετυλιχθεί το επόμενο διάστημα πλήρες μπροστά στα μάτια μας, είτε το θέλει ο Βγενόπουλος, είτε δεν το θέλει, που δεν το θέλει φυσικά και για αυτό και κάνει μηνύσεις για ό,τι αποκαλύπτει τη δράση του.
Το θέμα όμως δεν είναι μόνο ο Βγενόπουλος, αλλά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που τον κάλυπταν. Αν σκαλίσεις τα χαρτιά της υπόθεσης Βγενόπουλου, βλέπεις τα ίδια πρόσωπα να εναλλάσονται σε μια υπόθεση που διαμορφώθηκε με την βεβαιότητα των πρωταγωνιστών πως δεν πρόκειται ποτέ να εκτεθούν. Ας περιοριστούμε όμως στη σκανδαλώδη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που με εξαίρεση την πρόσφατη επίσκεψη των στελεχών της στον Εισαγγελέα με τις κασσέτες Βγενόπουλου, δεν έκαναν ποτέ τον κόπο να στέλνουν όσα γνώριζαν και έβλεπαν.
Συνοπτικά, από το 2006, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντοπίζει περιπτώσεις χειραγώγησης της μετοχής της MIG ή εταιρειών της, μέσω εταιρειών που σχετίζονται με το Βγενόπουλο και τους συνεργάτες του και διαμεσολαβητή την Τράπεζα ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ, επίσης συμφερόντων του. Για τις περιπτώσεις αυτές επιβάλει πρόστιμα και η υπόθεση τελειώνει εκεί. Αντιμετωπίζει τη δράση των ίδιων προσώπων και των εταιρειών για χειραγώγηση ως μεμονωμένη περίπτωση αντί να στείλει στον Εισαγγελέα για να διερευνήσει, αν και πώς, συγκεκριμένα άτομα με λειτουργία ενδεχομένως εγκληματικής ομάδας χειραγωγούν το Χρηματιστήριο συστηματικά.
Πρόσφατα υπήρξαν δύο περιπτώσεις ερευνών της Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες αποκαλύπτουν το αιμομεικτικό οικονομικό σύστημα , που με επίκεντρο τα ίδια άτομα σε εταιρικά σχήματα, χειραγωγεί μετοχές.
Το 2014 και 2015, δύο πορίσματα της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εποπτείας Αγορών, Ανθής Δριστά, τέθηκαν υπόψη του Δ.Σ και αφορούσαν περιπτώσεις χειραγώγησης για το 2007 και 2008 αντίστοιχα. Είναι απορίας άξιο γιατί οι έρευνες αυτές γίνονται μετά από 7 χρόνια αλλά ας το παρακάμψουμε. Από τις έρευνες προκύπτει χωρίς αμφισβήτηση, πως ο Βγενόπουλος και οι συνεργάτες του, οι οποίοι είναι και συνέταιροι σε πολλές εταιρείες, αλληπλέκονται σε δανειοδοτήσεις που κάνουν οι τράπεζές τους σε άλλες εταιρείες δικών τους συμφερόντων ή διοικήσεων με σκοπό τα χρήματα από τις δανειοδοτήσεις να χρησιμοποιηθούν για χειραγώγηση των μετοχών της MIG. Μία από τις εταιρείες της οποίας εξατάζεται η δράση είναι η IRF, της οποίας μέτοχοι μεταξύ άλλων είναι η Φράγκου, ο Βγενόπουλος, ο Ζολώτας (τον οποίο δεν γνώριζε ο Βγενόπουλος κατά δήλωσή του). Η IRF, παίρνει δάνεια 270 εκατομμύρια από τις Τράπεζες που διοικεί ο Βγενόπουλος. Στη συνέχεια τμήμα αυτών των δανείων, χρησιμοποιείται για αγορά των μετοχών της MIG, συγκεκριμένες ημερομηνίες, που γίνεται η διαμόρφωση τιμή κελισίματος. Ο συνεργάτης του Βγενόπουλου μάλιστα Κυριάκος Μάγειρας, ενώ συμμετέχει στην IRF, είναι ταυτόχρονα και αυτός που εγκρίνει τα δάνεια στην IRF αλλά και στέλεχος της MIG. Τις δανειακές συμβάσεις επεξεργάζεται το δικηγορικό γραφείο Βγενόπουλου, ενώ χρησιμοποιείται και η θυγατρική offshore της IRF, Mimoza, για την μεταφορά των χρημάτων
Σύμφωνα με την έκθεση της Κεφαλαιαγοράς, η IRF , πουλάει στη Γερμανική Τράπεζα Commerzbank μετοχές τις οποίες μετά από μερικές μέρες αγοράζει σε αρκετά ψηλότερη τιμή από την Τράπεζα, κάνει δηλαδή αντίθετες συναλλαγές με σκοπό “να διαμορφωθεί η τιμή της μετοχής σε μη κανονικό και τεχνητό επίπεδο”. Ενδιάμεσος σε όλα αυτά είναι η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ τράπεζα συμφερόντων και Βγενόπουλου, ενώ τα ίδια πρόσωπα εμφανίζονται να έχουν ευθύνη των τραπεζών και των δανείων, της IRF, και της MIG στην οποία ανεβάζουν τη μετοχή. Έτσι η τιμή της μετοχής της MIG εμφανίζει αύξηση 37,61% όταν ο γενικός δείκτης εμφανίζεται με αύξηση μόλις 0,79%.
Ενδιαφέρον είναι πως όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητά τις συνομιλίες των συναλλαγών από την ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Τράπεζα, η Τράπεζα απαντά πως καταστράφηκε ο σκληρός δίσκος. Σε άλλες ωστόσο ηχογραφήσεις που υπάρχουν για άλλες υποθέσεις χειραγώγησης μετοχών σε πορίσματα επιβολής προστίμων, εμφανίζεται και ο ίδιος ο Βγενόπουλος να δίνει εντολές.
Όλα αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία που εμφανίζονται στα πορίσματα, αφού παρουσιάζονται στο ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (με Πρόεδρο το Κ. Μποτόπουλο) , απασχολούν απλώς τη συνεδρίαση και επιβάλλονται πρόστιμα 50.000 ευρώ. Σε ένα παιχνίδι εκατομμυρίων δηλαδή, η τιμωρία είναι η επιβολή προστίμου ψίχουλων. Το πλέγμα των σχέσεων και των λειτουργιών αυτών που χειραγωγούν το χρηματιστήριο, παραμένει κρυφό και ατιμώρητο. Τα πορίσματα δεν προωθούνται στην Εισαγγελία με το ερώτημα του ελέγχου της δράσης αυτών των ανθρώπων που έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι και τα εκατομμύρια.
Την ίδια ώρα φυσικά η IRF, εμφανιζόταν από το Βγενόπουλο ως μια ισχυρή εταιρεία η οποία κατέκτησε το Αγγλικό Χρηματιστήριο εκτός από τις μετοχές της αμαρτωλής Proton Bank. Όποιος τολμούσε να διαταράξει το αιμομικτικό πλέγμα της διαφθοράς ήταν συκοφάντης. Και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνώριζε την αλήθεια αλλά σιωπούσε. Πρέπει να κληθεί από τον Εισαγγελέα να εξηγήσει γιατί.