Γιάννη, δεύρο έξω...

Πολιτικούς σκελετούς από την ντουλάπα τού χτες ανασύρουν διάφορα συστήματα τον τελευταίο καιρό, σε μια προσπάθεια να επανέλθουν στην επικαιρότητα.

Η επιχείρηση ξεκίνησε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φέρεται να προωθείται από τα «ξεθυμασμένα» απομεινάρια της ηγετικής ομάδας των εκσυγχρονιστών, που κάνουν «όνειρα θερινής νυκτός» ότι θα ελέγξουν τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.

Όλα ξεκίνησαν από δημοσίευμα του Γιώργου Παπαχρήστου στα «Νέα», όπου ένα δείπνο στο σπίτι του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου κατέστη μείζον πολιτικό θέμα, που ανακατεύει όλο το πολιτικό σκηνικό. Ο Σημίτης και οι περί αυτών θέλησαν να στείλουν πολλαπλά μηνύματα, ότι μπορούν ακόμη να επηρεάζουν το πολιτικό σκηνικό, παρότι όλοι εκτός κοινοβουλευτικής δράσης.

Το ρεπορτάζ των «Νέων», που αναπαράχθηκε και συζητήθηκε εκτενώς, αναφέρει ότι στο δείπνο των «8» – αναφορά στο ιστορικό δείπνο των «4» που προώθησε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον Κώστα Σημίτη – συμμετείχαν, εκτός του οικοδεσπότη και του πρώην πρωθυπουργού, και οι Γιάννης Στουρνάρας, Θεόδωρος Πάγκαλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Φλωρίδης και Τάσος Γιαννίτσης.

Το δείπνο έγινε στις 13 Ιουνίου, αποτελεί μια παλιά ιστορία, αλλά ήρθε στο φως μαζί με τα πολλαπλά μηνύματα που ήθελε να εκπέμψει την τελευταία εβδομάδα. Τα σχόλια ότι προτάθηκε στον Στουρνάρα να βγει μπροστά και με έκπληξη κοτζάμ Σημίτης πληροφορήθηκε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας έχει ακόμη θητεία τεσσάρων ετών, την οποία δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει, ή τα κυνικά διλήμματα Πάγκαλου «θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός ή προτιμάς να μείνεις υπάλληλος», δείχνουν ότι η επιχείρηση ηχηρής παρέμβασης από τους συνταξιούχους της πολιτικής έχει ξεκινήσει.

Οι τελευταίοι εκσυγχρονιστές

Είναι ενδιαφέρον ότι οι απόμαχοι της πολιτικής εξακολουθούν όχι μόνο να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και να τις επηρεάζουν. Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στο δείπνο των «4», το 1993, όπου η Βάσω Παπανδρέου, ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο Παρασκευάς Αυγερινός αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να στηρίξουν εσωκομματικά τον Κώστα Σημίτη για τη διαδοχή. Μόνο που και οι τέσσερις ήταν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος και όχι εκτός πολιτικής δράσης, χωρίς κανέναν ουσιαστικά μηχανισμό.

Οι μόνοι που μπορεί να ισχυριστούν ότι έχουν κάποια πρόσβαση σε στελέχη και μέλη της Κεντροαριστεράς είναι οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Άννα Διαμαντοπούλου, που υποτίθεται ότι έχουν ακόμη ένα δίκτυο ψηφοφόρων.

Το κοινό σημείο που ενώνει όλους τους συνδαιτυμόνες ήταν ότι υπήρξαν συνεργάτες του Σημίτη, με τον οικοδεσπότη να εγκαταλείπει την αγκαλιά της Δεξιάς για να προσχωρήσει στους εκσυγχρονιστές και να γίνει θερμός υποστηρικτής του πολιτικού του μέντορα, που του πρόσφερε πολιτική στέγη στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος, που μιλά δημόσια με σφοδρότητα, εντυπωσιακή απαρέσκεια και περιφρόνηση για το κόμμα που τον ανέδειξε και τον έφτασε στο αξίωμα του αντιπροέδρου, έχει δηλώσει ότι προτίθεται να ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές.

Ο Γιάννης Στουρνάρας υπήρξε σύμβουλος - συνεργάτης του Σημίτη, που προωθήθηκε στον τραπεζικό τομέα, αναδείχθηκε υπουργός Οικονομικών από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, θέση που εγκατέλειψε για την αξιοζήλευτη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η συγκεκριμένη θέση δεν ελέγχεται από την εκλεγμένη κυβέρνηση, αφού ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας είναι υπόλογος μόνο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία και τον διορίζει με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ο Γιώργος Φλωρίδης απέχει από τις διεργασίες για την Κεντροαριστερά και ταυτίζεται με την άποψη Σημίτη - Διαμαντοπούλου ότι πρέπει να διαλυθούν όλα τα κόμματα και οι κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φαίνεται να ιδιωτεύει και να απέχει από τις διεργασίες στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς, αλλά αναζητά δρόμους για την πολιτική επάνοδό του, μόνο που προφανώς θέλει να ελέγξει τους όρους.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει συχνή παρουσία και παράγει μέσα από το Δίκτυό της πολιτική, αν και ξέρει ότι θα είναι δύσκολη η πλήρης κοινοβουλευτική επαναφορά, αν δεν διαλυθούν οι παρόντες πολιτικοί οργανισμοί.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τόσο η Άννα Διαμαντοπούλου όσο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι δύο από τα πρόσωπα που έχουν κατ’ επανάληψη συζητηθεί ως δύο από τα πρόσωπα στα οποία θα μπορούσε να κινηθεί το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Κεντροαριστερά. Και οι δύο είναι κομματικά αδρανοποιημένοι και έτσι η συνεργασία τους δεν θα προκαλούσε πολιτική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχονται.

Ο Τάσος Γιαννίτσης από την πλευρά του δεν έχει φιλοδοξίες επανάκαμψης στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά στηρίζει πάντα τον πιστό του φίλο Κώστα Σημίτη και ασπάζεται την «πρεμούρα» Κοντογιαννόπουλου να επαναδραστηριοποιηθεί ο πρώην πρωθυπουργός στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς, έστω και μέσω της στήριξης ενός νεότερου προσώπου.

Επιστράτευση Στουρνάρα

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως πίσω από την «επιστράτευση» Στουρνάρα κρύβονται συστήματα εντός της χώρας που δεν επιθυμούν χαλάρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων και μάλιστα επιδιώκουν να ηττηθεί η κυβέρνηση στη σκληρή διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις, φέρνοντας τη χώρα σε εργασιακό Μεσαίωνα. Την ίδια στιγμή και πολλές πρεσβείες δεν κρύβουν την εκτίμησή τους στον πολυπράγμονα διοικητή της ΤτΕ ποντάροντας στην ανάμιξή του στην ενεργό πολιτική.

Το μείζον ερώτημα είναι ποια είναι η στάση του Γιάννη Στουρνάρα σε όλα αυτά. Το ρεπορτάζ των «Νέων» λέει ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απέκρουσε την πρόταση, σημειώνοντας ότι τον ενδιαφέρει να παραμείνει στο πόστο του. Αυτό ωστόσο μοιάζει να αμφισβητείται από τη συνεχή ανάμιξή του στην πολιτική ζωή της χώρας. Οι αναφορές του για το κόστος της διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, που ταυτίζονται με αυτές της Ν.Δ., δείχνουν ότι ο διοικητής, που βρίσκεται υπό την προστατευτική ομπρέλα της ΕΚΤ, επιχειρεί να έχει πολιτική παρουσία.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει κατά καιρούς εκνευριστεί από τις πολιτικές παρεμβάσεις του, όπως αυτή στις 19 Μαΐου, όπου μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics αποδοκίμασε έντονα τον Νίκο Θεοχαράκη, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Βαρουφάκη, λέγοντας ότι η «γενναία διαπραγμάτευση» στοίχισε στον ελληνικό λαό 86 δισ. ευρώ.

Μια ακόμη κόντρα αποτέλεσε η παρέμβασή του στη συζήτηση για την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνήσει την πρώτη διαπραγμάτευση...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.