Οι δύο στόχοι του Αλέξη Τσίπρα

Κατά Κυριάκου - Φώφης βάλλει η κυβέρνηση για να διαλύσει τον κεντροδεξιό άξονα

 Τους λογαριασμούς της με την αντιπολίτευση θα ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο στοχοποίησης των βασικών αντιπάλων του Αλέξη Τσίπρα. Μόνο λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου και τη συστράτευση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ κατά της απλής αναλογικής και μερικές ώρες μετά την κοινή στάση που κράτησαν Μητσοτάκης-Γεννηματά-Θεοδωράκης στο θέμα της συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινά αγώνα εναντίον αυτής της συμμαχίας, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η συγκεκριμένη σχέση θα έχει μέλλον.
Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα βλέπουν ότι πλέον βρίσκονται μπροστά στη δημιουργία ενός κεντροδεξιού άξονα που στόχο θα έχει να εμποδίσει με κάθε τρόπο την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Θεωρούν, μάλιστα, ότι αυτή η άτυπη συμμαχία θα εκφραστεί με μεγαλύτερη ένταση και πιο οργανωμένα από το φθινόπωρο, οπότε η κοινωνία θα έχει επιβαρυνθεί από τα οικονομικά προβλήματα και τα αδιέξοδα της καθημερινότητας.
Με βασικό σύνθημα, λοιπόν, το γνωστό μεταπολιτευτικό αφήγημα «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ξυπνήσει τα πολιτικά αντανακλαστικά των κεντρώων ψηφοφόρων, οι οποίοι παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα τον εναγκαλισμό της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη στιγμή μάλιστα που όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης βλέπουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα έναν έντιμο σύμμαχο και συνομιλητή.

Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
 Η στρατηγική της απαξίωσης θα αφορά μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι «καμένο χαρτί», αφού το κόμμα του βρίσκεται σε αποδρομή. Τα κυβερνητικά στελέχη λένε, μάλιστα, ότι η στοχοποίησή του μόνο καλό θα του κάνει, δίνοντάς του πόντους στην πολιτική σκακιέρα. Κι αυτό γιατί όλα δείχνουν ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το Ποτάμι δεν θα είναι στη Βουλή. Ετσι, έχουν αποφασίσει να μην τον εμπλέξουν στην ιστορία, αφήνοντάς τον μόνο του, να αναζητά ρόλο.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν επιλέξει, λοιπόν, να ταυτίσουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. με τη διαπλοκή, τα σκάνδαλα και οτιδήποτε παλαιό και φθαρμένο συνέβαλε ώστε η χώρα να φτάσει στην κατάσταση την οποία βρίσκεται σήμερα. Τη Φώφη Γεννηματά θα την παρουσιάσουν ως άβουλη και μοιραία αρχηγό, που σέρνεται πίσω από το άρμα του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η στοχοποίηση του προέδρου της Ν.Δ. έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβέρνηση μέσα από ανακοινώσεις τους θυμίζουν στους Ελληνες ψηφοφόρους τη σχέση της ΝΔ με την υπόθεση της Siemens. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μάλιστα, μιλώντας στη Βουλή έκανε σχετικές αναφορές. Παράλληλα τονίζουν και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης της γερμανικής εταιρείας, με την κυβέρνηση να δείχνει προς την πλευρά δικαστικών λειτουργών που συνδέθηκαν με την διακυβέρνηση Σαμαρά.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η υπόθεση Σκλαβούνη και η παραίτηση του τελευταίου από τη θέση του υπευθύνου ανάπτυξης της Ν.Δ., μετά τις εξελίξεις που υπήρξαν στην τράπεζα UBS, ήρθε να δώσει ακόμα ένα επιχείρημα στην επικοινωνιακή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας αυτό το σχέδιο απαξίωσης.

Η… ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
 Φυσικά, βούτυρο στο ψωμί της Κουμουνδούρου ήταν και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ότι υπήρξε πολιτικός κρατούμενος σε βρεφική ηλικία, αφού τόσο το Μαξίμου όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ την εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο.
Παράλληλα, τα στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να αναδείξουν τη διαφαινόμενη διάσταση απόψεων που υπάρχει μέσα στη Ν.Δ. ανάμεσα στους «καραμανλικούς» και στους «νεο-μητσοτακικούς». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί στην περίοδο Καραμανλή και στον πόλεμο κατά της διαπλοκής που ξεκίνησε ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά και στις κινήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που είχε κάνει, όπως για παράδειγμα, τα οικονομικά «ανοίγματα» στην Ανατολή.

Η ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
 Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι η περίοδος χάριτος για τη Φώφη Γεννηματά τελείωσε. Οπως λένε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει στο απυρόβλητο την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας ότι θα θελήσει να τραβήξει μια άλλη πολιτική πορεία από αυτή του προκατόχου της, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι η Φώφη Γεννηματά είναι δέσμια των αποφάσεων του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο τελευταίος ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και άρα οποιαδήποτε διαφοροποίησή της θα δημιουργήσει σοβαρούς τριγμούς στο κόμμα. Επίσης, υποστηρίζουν ότι, όσο και αν φαίνεται περίεργο, φοβάται τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού ακόμα και τώρα για το ΠΑΣΟΚ το όνομά του είναι ισχυρότερο χαρτί.
Με βάση, λοιπόν, αυτή τη λογική, τα στελέχη της κυβέρνησης θα προσπαθήσουν να τον επαναφέρουν στο προσκήνιο ως συνέχεια του παλαιού ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και της απλής αναλογικής, ενώ θα ταυτίσουν τη Φώφη Γεννηματά με τις δεξιές πρακτικές και λογικές, τον Αντώνη Σαμαρά και το PSI. Με λίγα λόγια, θα επιχειρήσουν να την αποδoμήσουν, ευελπιστώντας ότι έτσι θα διαλύσουν την άτυπη συνεργασία με τη Ν.Δ., καθώς το Κίνημα θα έχει υποστεί ένα μεγάλο και σημαντικό πλήγμα στο ιδεολογικό του προφίλ.