«ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΤΟΡΠΙΛΙΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ

Από την Ελασσόνα, όπου εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στις σημερινές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τον Τουρκικό ζυγό, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, έκανε την εξής δήλωση, όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στα θέματα της εκκλησίας:

«Όπως θα διαπιστώσατε, η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, παρουσία Μητροπολιτών και Νομικών Συμβούλων, εκτόνωσε την ένταση που είχε δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό. Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στις δηλώσεις τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και αναφέρθηκαν στην άρση των παρεξηγήσεων, δίνοντας έμφαση στην αξία του διαλόγου.

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν δικαιούται να τορπιλίσει αυτό το αποτέλεσμα. Είτε από τη πλευρά της πολιτικής είτε από τη πλευρά της Εκκλησίας. Ας βοηθήσουν και τα μίντια σε αυτό. Η τυφλή σύγκρουση και οι βίαιες ή αμφιλεγόμενες δηλώσεις, δεν ωφελούν σε τίποτα. Σημασία έχει, ότι τελικά επικράτησε αυτό που επιζητούσαμε από την αρχή, δηλαδή η λογική της λογικής για διάλογο κυβέρνησης – εκκλησίας που αφορά βεβαίως και το θέμα των θρησκευτικών, αλλά όχι μόνο. Αφορά γενικότερα τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα, που σήμερα τα ΜΜΕ, σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες, συνεργούν στο καταλάγιασμα του κλίματος. Σε μία διαπραγμάτευση και μάλιστα σε ένα τόσο δύσκολο θέμα όπως είναι οι χειρισμοί θεμάτων της εκκλησίας, είναι λάθος να μιλάμε για το ποιος υποχώρησε ή ποιος κέρδισε. Εκτός και αν κάποιοι θέλουν για τους δικούς τους λόγους να βάζουν φιτιλιές, που είναι το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα.

Είναι σαφές, ότι με το διάλογο, που είχαμε προτείνει οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, υπενθυμίζοντας τις θέσεις του Πάνου Καμμένου από το βήμα της Βουλής, δηλαδή με την εφαρμογή της Αρχής του διαλόγου, θα κυλίσει η χρονιά στα σχολεία όπως ξεκίνησε, και στο τέλος της, τόσο από τις διαπιστώσεις στη πράξη, όσο και από το διάλογο, Εκκλησία και Υπουργείο Παιδείας θα καταλήξουν στα τελικά συμπεράσματα.

Συμπεράσματα που θα είναι κοινά και όχι μονομερή.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εμμένουμε στις Αρχές μας στα θέματα των σχέσεων κράτους – εκκλησίας. Τις έχει επανειλημμένα επισημάνει ο Πρόεδρος μας Πάνος Καμμένος και δεν σηκώνουν την οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνομαι στα όσα έχω πολλές φορές δηλώσει, για την καλή χημεία που έχουν ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος. Η αποφασιστικότητα μαζί με τη καλή θέληση, μόνο θετικά πρόσημα μπορούν να έχουν».