Την Τρίτη (29/11) πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα αγροκτηνοτροφικά και αλιείας ανάμεσα στον Υπουργό Β. Αποστόλου, τον νέο Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χρ. Μέτιο, και Βουλευτές της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός τους ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης.
Ο εκπρόσωπος του Έβρου ενεχείρισε στον Υπουργό σημείωμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς του Νομού.
Στον παρακάτω σύνδεσμο (http://www.dimoschakis.gr/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84/) μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση.
Ακολουθεί η απάντηση του γραφείου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τα θέματα αλιείας:
- Η ένταξη οποιασδήποτε περιοχής στο δίκτυο NATURA 2000, αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το ΥπΑΑΤ συνεργάζεται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στα θέματα αρμοδιότητα του. Η ένταξη μιας περιοχής στο δίκτυο NATURA 2000, δεν επηρεάζει την δυνατότητα αλιείας στην περιοχή, για τη μικρή παράκτια αλιεία. Επισημαίνεται δε, ότι η Natura 2000, εφαρμόζεται σε εθνικά ύδατα. Η αλλαγή σημαίας σε ένα αλιευτικό σκάφος, σημαίνει την διαγραφή του από το ΚΑΜ και την απαγόρευση σε αυτό να αλιεύει στα εθνικά ύδατα.
- Το δεύτερο θέμα αφορά την αλιεία στα διεθνή ύδατα και όχι στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η αλιεία με το αλιευτικό εργαλείο μηχανότρατα απαγορεύεται από 24 Μαΐου έως 15 Ιουλίου σε όλη την Επικράτεια και από 16 Ιουλίου έως την 1η Οκτωβρίου δυτικά του 25ου Μεσηβρινού της υποπεριοχής GFMC 22. Η απαγόρευση αλιείας δυτικά του 25ου Μεσημβρινού έγινε βάσει επιστημονικής συμβουλής, για να προστατευτούν τα νηπιοτροφία και οι περιοχές αναπαραγωγής πολλών βενθικών ειδών. Ήδη από στοιχεία που έχουμε από το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, το Μέτρο έχει θετική επίδραση στα ιχθυοαποθέματα.
- Αναφορικά με τις παράνομες εισαγωγές ψαριών μέσω Τουρκίας, δεν έχει φτάσει καμία καταγγελία ούτε στο Υπουργείο, ότι στις Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειών και μάλιστα για είδη που απαγορεύονται να αλιευθούν στη χώρα μας. Παρακαλώ αν έχετε οποιαδήποτε πληροφορία, όπως μας την κοινοποιήσετε, ώστε να κινήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
- Τέλος και αναφορικά με την καταγγελία ότι τούρκικα γρι γρι ψαρεύουν χωρίς έλεγχο στις ελληνικές θάλασσες, σας γνωρίζουμε ότι η αλιεία οποιουδήποτε αλιευτικού σκάφους, με αλλοεθνή σημαία, δεν δύναται να αλιεύσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, ψαράδων, οι οποίοι κατήγγειλαν την παράνομη αλιεία τουρκικών αλιευτικών σκαφών, στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το Υπουργείο Ναυτιλίας, αρμόδιο για την εφαρμογή ελέγχου της αλιείας, σε συνεργασία με το ΥπΑΑΤ ενημέρωσαν το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και επιλήφθηκε επί του θέματος. Το Υπουργείο Ναυτιλίας, μέσω του Κέντρου Παρακολούθησης Αλιείας, μπορεί να ελέγχει σε 24ωρη βάση, ποια σκάφη κινούνται στα εθνικά χωρικά ύδατα αλλά και στα διεθνή, μπορεί και ελέγχει τον τύπο τους (εμπορικό, αλιευτικό, επιβατηγό κτλ) και την ταχύτητά τους, συνεπώς μπορεί να ελέγχει εάν κάποιο αλιευτικό σκάφος αλιεύει σε περιοχή στην οποία δεν επιτρέπεται.
Με νεότερο δελτίο Τύπου θα σας ενημερώσουμε όταν θα υπάρξουν απαντήσεις και στα ζητήματα γεωργίας και κτηνοτροφίας, που τέθηκαν.