Μπαράζ επαφών κορυφής...από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Πεκίνο (φωτό)

Το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στο «παγκόσμιο χωριό», εγχείρημα που στήριξε μεθοδικά, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο, αποτελεί διαρκή στόχο, αφενός διότι οι...
διεθνείς επαφές συμβάλλουν αποτελεσματικά στις κρίσιμες στιγμές και αφετέρου διότι υπηρετούν την αντιρρόπηση σε σχέση με το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Από την επίσκεψη των Ομπάμα και Πούτιν στην Αθήνα, το ταξίδι στην Κίνα, στο Ιράν, την ανταλλαγή επισκέψεων με τους ηγέτες των αραβικών χωρών, τον μακρύ διάλογο με τους Ευρωπαίους και τα Βαλκάνια αλλά και τη «γέφυρα» με τη Λατινική Αμερική μέχρι τη δέσμευση για ραντεβού στη Νικαράγουα με τον Ορτέγκα, ο Ελληνας πρωθυπουργός διαπιστώνει μια απόσταση ικανή και αναγκαία για να κρατήσει ψηλά την επιδίωξη για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας. Οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη αναβαθμίσει με τις πρωτοβουλίες του τον διεθνή ρόλο της χώρας και προαναγγέλλουν σειρά σημαντικών συναντήσεων στους επόμενους δύο μήνες.

«Ανοιχτό παιχνίδι» Στο Μέγαρο Μαξίμου θυμούνται και δίνουν έμφαση ότι την ώρα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους δεν ξέχασαν το «ανοιχτό παιχνίδι» -ήρθε στην Αθήνα ο Ρώσος πρόεδρος ενθαρρύνοντας την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Ελλάδας να εξέλθει από την οικονομική κρίση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν εκείνος που πάτησε το κουμπί της αποσυμπίεσης της έντασης το καλοκαίρι του 2015 και συνέβαλε στο να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους και να μην τιναχτούν στον αέρα οι διαπραγματεύσεις.

Επισκέφτηκε την Αθήνα, έστειλε ισχυρά μηνύματα στήριξης εν συνεχεία, ενώ πρωτοστάτησε στο να δημιουργηθεί γέφυρα διαλόγου του Ελληνα πρωθυπουργού με την ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλδημοκρατών. Ο κ. Τσίπρας με απόφαση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών συμμετείχε ως παρατηρητής στις προσυνόδους, δηλαδή στις συνεδριάσεις των ηγετών που οργανώνονται πριν από τις Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η φιλική στάση της γαλλικής κυβέρνησης έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αρκετές δύσκολες περιόδους -το κάλεσμα στα Ηλύσια Πεδία των προοδευτικών ηγετών μεταξύ των οποίων και ο κ. Τσίπρας οδήγησε στη φετινή συνάντηση των ηγετών του Νότου στην Αθήνα. Η συνάντηση των ηγετών στο Ζάππειο έδωσε το έναυσμα για τη διαμόρφωση της διακήρυξης με την υπογραφή των ηγετών του Νότου (Ολάντ, Ρέντσι, Κόστα κ.ά.), στην οποία οι βασικές παράγραφοι αντιμάχονται τις πολιτικές της λιτότητας και αντιπροτείνουν πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία.

Βέβαια το παζλ του Νότου αλλάζει. Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στα Ηλύσια Πεδία, ενώ ο Ματέο Ρέντσι δίνει μια δύσκολη μάχη σήμερα αναμένοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη χώρα του για να αποφασίσει τις κινήσεις της επόμενης μέρας που δεν αποκλείουν την παραίτησή του από την πρωθυπουργία.

Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα γνωρίζουν καλά και υποστηρίζουν ότι η ιστορική ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα και γενικά η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον νέο πρόεδρο ήταν προϊόν της αδιάκοπης προσπάθειας της κυβέρνησης να «διεθνοποιήσει» το ελληνικό ζήτημα και να ζητήσει την αρωγή των ισχυρών.

Δημόσια τοποθέτηση Ο κ. Ομπάμα είχε συναντήσει τον κ. Τσίπρα στη Νέα Υόρκη αλλά και στη Βαρσοβία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, είχε προαναγγείλει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα μιλήσει ανοιχτά από την Αθήνα για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Οπερ και εγένετο, αν και στον επόμενο «σταθμό» του Ομπάμα στο Βερολίνο και κατά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ δεν ακούστηκε λέξη δημοσίως υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, συζήτησαν αναλυτικά για τη επόμενη περίοδο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Και μάλιστα ο κ. Τσίπρας άκουσε από τον κ. Ομπάμα να μην αποκλείει την αλλαγή του κ. Τραμπ όσον αφορά τις προεκλογικές του κορώνες. Είναι ρεαλιστής και στις ΗΠΑ υπάρχει μια σταθερή συνέχεια, παρά την εκλογή Τραμπ, ήταν πάνω-κάτω το μήνυμα που εξήγησε στη συνέχεια στον κ. Τσίπρα ο Μπαράκ Ομπάμα.

Αλλωστε ο κ. Τσίπρας ήταν από τους πρώτους που έστειλαν συγχαρητήρια επιστολή στον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του. Ακολούθησε τηλεφώνημα με τον κ. Τραμπ όπου ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεση να υπάρξει εμβάθυνση στη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ «προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας». Στο ίδιο τηλεφώνημα ο κ. Τραμπ -σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες- υποστήριξε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς και ότι μόλις αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του δεν αποκλείεται να ενθαρρύνει τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Αμπου Ντάμπι, από την Παρασκευή εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο ενίσχυσης του ρόλου της χώρας διεθνώς -με επόμενη στάση του πρωθυπουργού την Ιερουσαλήμ στις 8 Δεκεμβρίου, για την τριμερή διάσκεψη Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με αντικείμενο την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Είναι ενδιαφέρον ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Αμπου Ντάμπι είχε προγραμματιστεί διμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του εκεί και τη διάσκεψη που συνδιοργανώνουν τα ΗΑΕ και η Γαλλία, προγραμμάτιζε να έχει σειρά άλλων κορυφαίων επαφών. Οπως τη διμερή συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ. Συνάντηση που ορίστηκε σε μια κρίσιμη συγκυρία για το ελληνικό ζήτημα και τις στοχεύσεις της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, εν όψει του αυριανού Eurogroup.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας προγραμμάτιζε διμερή συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Νάχιαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάσκεψη συμμετέχουν πλήθος ηγετών του αραβικού κόσμου, οι οποίοι βρίσκονται εκεί για την επέτειο των 45 χρόνων από την ένωση των επτά εμιράτων και τη δημιουργία του κράτους των ΗΑΕ το 1971. Χώρες με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομία, το επενδυτικό ενδιαφέρον, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Εξαιρετική συνεργασία Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι σε συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ, σεΐχη Αμπτουλά μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, στην Αθήνα τον Ιούλιο, είχε τονιστεί το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτήν τη συνάντηση, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προσκληθεί να επισκεφθεί τα ΗΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ξένα δημοσιεύματα, το συνέδριο θα επικεντρωθεί στους τρόπους αντιμετώπισης των καταστροφών πολιτιστικών μνημείων από τρομοκρατικές δράσεις και συγκρούσεις, καθώς και αντιμετώπισης του trafficking πολιτιστικών αγαθών.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επιστρέφοντας στο Μέγαρο Μαξίμου θα αρχίσει να οργανώνει τα επόμενα επίσημα ταξίδια του. Στο Ισραήλ την Πέμπτη και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής και εν μέσω της διαπραγμάτευσης για το φινάλε της αξιολόγησης. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας προγραμματίζει επίσης επισκέψεις στη Σερβία στα τέλη του Γενάρη και στην Ουκρανία ίσως τον Φλεβάρη...


Μπαράζ επαφών κορυφής από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Πεκίνο [photos]


Μπαράζ επαφών κορυφής από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Πεκίνο [photos]    
Μπαράζ επαφών κορυφής από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Πεκίνο [photos]   
Μπαράζ επαφών κορυφής από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Πεκίνο [photos]   
<p> Με τον πρωθυπουργό της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτ. </p> ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ, ethnos.gr