Συμφωνία στο Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Σε συμφωνία κατέληξε το Eurogroup σε ότι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
, όπως τα παρουσίασε ο Κλάους Ρέγκλινκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Tα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ και θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 
Έγινε αρκετή πρόοδος και οι ομάδες μας είναι κοντά σε μια τεχνική συμφωνία για τη β΄ αξιολόγηση, ανέφερε ο επίτροπος Μοσκοβισί.
Οι θεσμοί θα επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο πλαίσιο της β’αξιολόγησης.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ωστόσο επεσήμανε ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» και αναφορικά με την β’ αξιολόγηση.
Σε ερώτηση για το ΔΝΤ και για το εάν θα μπει στο πρόγραμμα ο Γερουν Ντάισελμπλουμ είπε πως το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι θα προτείνει νέα χρηματοδότηση εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς. Το Ταμείο επιβεβαίωσε ότι θα κάνει εισηγήσεις στο εκτελεστικό του συμβούλιο όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία», τόνισε σχετικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ κατανοεί ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει να γίνει μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. «Στα μέσα του 2018 θα δούμε ξανά τι ζητήματα προκύπτουν στη βιωσιμότητα του χρέους, και μόνο αν κριθεί απαραίτητο θα λάβουμε περισσότερα μέτρα», είπε κάτι που όμως αποτελεί νέο δεδομένο.
Το Eurogroup τονίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%. «Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο «ισχυρών» διαρθρωτικών μέτρων, ούτως ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια μετά το 2018.
Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: «Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».
Τέλος ο κ. Ρένγκλινγκ δήλωσε: «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».
Ο κ. Ρένγκλινγκ παρέθεσε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης:
  • Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή.
  • Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.
  • Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.
  • Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.
«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.
«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θα συνεχιστούν» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, «έως τέλος του έτους θα έχουμε θετικά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.
«Οι περισσότερες χώρες αναγνώρισαν τις μεταρρυθμίσεις και που έχει κάνει η Ελλάδα. Αυτή η πρόοδος θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από το ΔΝΤ» σημείωσε.
«Δεν θα πρέπει να υπάρξουν απαιτήσεις από την Αθήνα που δεν λαμβάνουν υπόψη την πολιτική και κοινωνική κατάσταση

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση είπε ότι «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν οι συζητήσεις».
Η ανακοίνωση του Eurogroup: 
Το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη συμφωνίας σε staff-level επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Ειδικότερα, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πάνω στον προϋπολογισμό του 2017, η οποία επιβεβαιώνει το συμφωνημένο πρωταρχικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και το οποίο επιτρέπει την θεσμοθέτησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), το οποίο καθιερώνει ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.
Η Ευρωομάδα σημειώνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνηθέντος δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, συμπεριλαμβανομένων των περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις.
Ειδικότερα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ο διορισμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Hellenic Corporation of Assets and Participations) πριν από το τέλος του Ιανουαρίου 2017, ώστε να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό. Το Eurogroup υπενθύμισε ότι ο πρωταρχικός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα σε ένα μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν.
Σήμερα το Eurogroup συζήτησε πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με το στόχο της ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στη βάση των προτάσεων του ESM και των προπαρασκευαστικών εργασιών του EwG, που θα εφαρμοστούν από τον ESM στην επόμενη συνάντηση του. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
  • Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF εντός της υφιστάμενης μέσης σταθμισμένης ωρίμανσης των 32,5 ετών.
  • Την άρση των ανοδικά κλιμακούμενων περιθωρίων των επιτοκίων που αντιστοιχούν σε 200 μονάδες βάσης σχετικά με την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017
  • Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες.
Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να επανεκκίνησουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να έλθουν σε Staff-Level agreement το συντομότερο με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το EWG να το ελέγξει.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση, εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί.
Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης οι όροι και οι στόχοι, θα ελέγχονται συχνά με βάση τα δεδομένα από τους θεσμούς.
Η αποστολή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο από τη στιγμή που υπάρξει ένα Staff Level Agreement, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου.
Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενεργειών που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το MoU.