Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ορεστιάδα:Επικίνδυνες εξελίξεις για το μέλλον των Νηπιαγωγείων προοιωνίζουν οι αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Στο ετήσιο συνέδριο που πραγματοποίησε η ΚΕΔΕ ( Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) από 1 ως 3 Δεκέμβρη 2016 στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από πρόταση των Δημάρχων της πλειοψηφίας (Ν.Δ , ΠΑΣΟΚ) , τη συναίνεση και ανοχή των Δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε η επικίνδυνη απόφαση για την μεταφορά των Νηπιαγωγείων, από το Υπουργείο Παιδείας στους Δήμους.

Με την απόφαση αυτή συντάχθηκε και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, όπως ο ίδιος δήλωσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το κείμενο της απόφασης είναι αποκαλυπτικό, προτείνεται:


«Μεταφορά συγκροτημένων δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών θα υπάγονται διοικητικά στο Δήμο, αλλά θα διατηρούν όλα τα δικαιώματα των υπαλλήλων του αντίστοιχου φορέα… Ενδεικτικά παραδείγματα παρόμοιας αποκέντρωσης κατά το παρελθόν, είναι η μεταφορά των προνοιακών δομών (παιδικοί σταθμοί) και των αθλητικών κέντρων στους Δήμους. Ενδεικτικά , τέτοιες κρατικές δομές, που προτείνουμε να μεταφερθούν διοικητικά στην πρωτοβάθμια τοπική διοίκηση, είναι οι ακόλουθες: Κοινωνικά ιδρύματα , τα Νηπιαγωγεία, τα γραφεία ΟΑΕΔ και οι υπηρεσίες του ΟΣΚ…»

Στην ουσία η πλειοψηφία των Δημάρχων πιέζουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις επιταγές της ΕΕ όπως αυτές καταγράφτηκαν στις συνόδους της Λισαβόνας και της Μπολόνιας για τον κατακερματισμό και αποκέντρωση της εκπαίδευσης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας, θεωρεί ότι η απόφαση αυτή συνιστά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ για την προσχολική Αγωγή, που θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση του παιδαγωγικού της ρόλου , την εμπορευματοποίησή της και στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των Νηπιαγωγών. Άλλωστε, τα παραδείγματα που αναφέρονται στην απόφαση είναι αρνητικά σε σχέση με τις συνέπειες της αποκέντρωσης στον τρόπο λειτουργίας τους. Οι παιδικοί σταθμοί έχουν κατά 80% κάθε είδους εργασιακή σχέση, οι γονείς πληρώνουν κάθε μήνα και συνολικά το περιεχόμενο λειτουργίας τους έχει υποβαθμιστεί.

Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Είναι μια σημαντική περίοδος κατά την οποία μπαίνουν τα θεμέλια για την ολόπλευρη συναισθηματική, κοινωνική, γνωστική, ανάπτυξη του παιδιού και είναι ανάγκη και ταυτόχρονα

δικαίωμα να του παρέχεται ολοκληρωμένα, ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ , σε ΔΗΜΟΣΙΕΣ και δωρεάν δομές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς, να δώσουν την απάντηση που πρέπει στις ορέξεις της ΚΕΔΕ , να βάλουν τέλος στα σενάρια για την αποκέντρωση της εκπαίδευσης και να διεκδικήσουν εδώ και τώρα να θεσμοθετηθεί, διετής υποχρεωτική φοίτηση για όλα τα παιδιά σε ένα δημόσιο και δωρεάν Νηπιαγωγείο το οποίο θα λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και του υπουργείου Παιδείας. Να πραγματοποιηθούν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Να λειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, που είναι αναγκαίες για την ολόπλευρη στήριξη όλων των νηπίων και προνηπίων.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ



Για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δήμου Ορεστιάδας

Σταμάτης Γκατζίδης, Δημοτικός Σύμβουλος

Υ.Γ

Τις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης θα περιοδέψει στα Νηπ/γεία της περοοχής μας και θα ενημερώσει τις Νηπ/γούς για τις επικίνδυνες αποφάσεις του Συνεδρίου των Δημάρχων που έγινε στη Θεσσαλονίκη από 1 έως και 3 Δεκέμβρη 2016