Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την ΕΒΖ

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 20170 σχόλια

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
Θέμα: Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).
Η παραγωγή ζάχαρης είναι μία από τις πιο παραγωγικές διαδικασίες. Συνδέει τον πρωτογενή τομέα (με 3.000 περίπου τευτλοκαλλιεργητές σήμερα) με τη μεταποίηση, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη (ΕΒΖ), με 230 εργαζόμενους μόνιμης απασχόλησης και 400 εποχιακούς. Παράλληλα δραστηριοποιούνται και άλλοι κλάδοι, ενώ η ζάχαρη χρησιμοποιείται σε κάθε σπίτι .
Ωστόσο αντί να αναπτυχθεί αυτή η παραγωγική διαδικασία, με εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), πάει από το κακό στο χειρότερο, αφού όλες οι κυβερνήσεις υλοποιούσαν τους Κανονισμούς της ΕΕ επιβάλλοντας ποσοστώσεις, δραστική μείωση της παραγωγής κλείσιμο εργοστασίων, με στόχο τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κλάδου .
Τα τελευταία χρόνια μετά από αλλεπάλληλες παραιτήσεις και αλλαγές διοικήσεων στην ΕΒΖ, παρεμβάσεις, μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές από την παραδοθείσα παραγωγή στους αγρότες κ.ά, η ΕΒΖ συνεχίζει να απαξιώνεται. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο προγραμματίζεται πώληση (από ότι φαίνεται «κοψοχρονιά»), περιουσιακών στοιχείων – «φιλέτων» της ΕΒΖ, ακόμη και των κερδοφόρων εργοστασίων της Σερβίας (μόνο το 2015 είχε κέρδη 15 εκατομμυρίων ευρώ). Έτσι στερεύει από σημαντικά έσοδα και γρηγορότερα θα οδηγηθεί στο θάνατο η ΕΒΖ και μαζί θα συμπαρασύρει την τευτλοκαλλιέργεια και τους εργαζόμενους που θα βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας. Τη στιγμή που η χώρα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης της τευτλοκαλλιέργειας και της πλήρους ικανοποίησης των εγχώριων αναγκών σε ζάχαρη, μειώνοντας το κόστος παραγωγής.
Η κυβέρνηση επικαλείται ως αιτία της εκποίησης, το χρέος της ΕΒΖ προς την Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο το 35% περίπου είναι οι υψηλοί τόκοι που θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί μαζί με το μέρος χρέους που έχει πληρωθεί, αφού η Τράπεζα Πειραιώς απορρόφησε την καλή ΑΤΕ με όφελος αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ως αντιπολίτευση είχε πολλές φορές επικρίνει την πορεία απαξίωσης της ΕΒΖ, ως κυβέρνηση σήμερα όχι μόνο δεν βοήθησε την ανάπτυξη της, αλλά συνεχίζει και επιταχύνει την πορεία θανάτου της. Τόσο με τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών προς τους τευτλοπαραγωγούς, που είναι μπρος στην αβεβαιότητα για το αύριο, αποτρέποντας τους ουσιαστικά να ξανακαλλιεργήσουν, όσο και με το σχέδιο εκποίησης βασικών, για την ύπαρξη της ΕΒΖ, περιουσιακών στοιχείων της. Ωφελημένοι θα βγουν μονοπώλια του κλάδου, funds, τράπεζες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για: τη διαγραφή τόκων και του τμήματος του χρέους που έχει ήδη πληρωθεί από την ΕΒΖ, την εξόφληση της περσινής σοδειάς που έχουν παραδώσει οι τευτλοπαραγωγοί, την ακύρωση πώλησης των κερδοφόρων ζαχαρουργείων στη Σερβία, αλλά και συνολικότερα τον επανασχεδιασμό για την επιβίωση και ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας και της ΕΒΖ που θα ικανοποιούν πλήρως τις εγχώριες ανάγκες.

Η βουλευτής
Διαμάντω Μανωλάκου
Υ.Γ
Η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή και θα μεταδοθεί από το κανάλι της Βουλής την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 5μμ.
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. gkatzios news - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger