«Ο πρωθυπουργός κατέχει τα προβλήματα της περιοχής και προτείνει πριν από εμάς λύσεις»

«Επίσκεψη που άνοιξε τους διαδρόμους της τυπικότητας και είπαμε πράγματα τα οποία λεν φίλοι», χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Αλεξανδρούπολη, ο δήμαρχος της πόλης, Βαγγέλης Λαμπάκης, λίγο πριν τον αποχαιρετήσει, το μεσημέρι της Παρασκευής.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε από την ακριτική πόλη λίγο μετά τις 15:00, όπου παρέστη στον εορτασμό των Θεοφανείων, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο, Ευάγγελο Αποστολάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα.
Μετά το πέρας του προκαθορισμένου τελετουργικού ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση στο επισκοπείο με τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, τον δήμαρχο της πόλης Βαγγέλη Λαμπάκη, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο και τον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Θανάση Καραμπίνη, ενώ αμέσως μετά παρακάθισε σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης.
Την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, την οποία χαρακτήρισε φιλική, αλλά και τη συμπάθεια και εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα, εξέφρασε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. «Ήταν μία επίσκεψη που άνοιξε τους διαδρόμους της τυπικότητας και είπαμε πράγματα τα οποία λεν φίλοι», είπε ο κ. Λαμπάκης σημειώνοντας πως παρά τη διαφορά των ιδεολογικών τους ταυτοτήτων, δεν ξεχνά ότι ως αντιπολίτευση, πριν 2,5 χρόνια, ο κ. Τσίπρας «έκανε έναν αγώνα μαζί με μας και αποτρέψαμε την ίδρυση των χρυσορυχείων στην Αλεξανδρούπολη».
Τόνισε πως ο κ. Τσίπρας «κατάλαβε, αντελήφθη, διαπίστωσε κι αυτός ότι χρειάζεται ο πρωθυπουργός να έρχεται εδώ στα σύνορα, ιδιαίτερα εδώ στην Αλεξανδρούπολη για να δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα σύνορα αυτά είναι αμετακίνητα. Ότι η Συνθήκη της Λοζάνης ισχύει και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι κακό για τους Θράκες, εδώ όπως ζούμε τόσα χρόνια».
Αναφορικά με τα θέματα συζήτησης ο κ. Λαμπάκης είπε πως ο πρωθυπουργός «πιστοποίησε για μια ακόμη φορά ότι το λιμάνι θα προχωρήσει, ότι το LNG, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, φυσικά θα προχωρήσει το αργότερο μέσα σε 3- 4 μήνες. Μιλήσαμε για πολλά πράγματα που αφορούν την ανάπτυξη γενικότερα, αληθινά την ανασυγκρότηση της οικονομίας της Θράκης με πάρα πολλά στοιχεία τα οποία ίσως για πρώτη φορά μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης».
Μάλιστα σημείωσε πως εξεπλάγη ευχάριστα διαπιστώνοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε πολύ καλή γνώση των ζητημάτων τόσο του δήμου όσο και της Θράκης γενικότερα «αποδεικνύονταν ότι τα ήξερε καλύτερα από εμάς.
Αυτό είναι παρήγορο γιατί σ’ αυτές τις εποχές που ζούμε και όταν ζητάμε απ’ τον πρωθυπουργό της χώρας να παρεμβαίνει στα πράγματα ιδιαίτερα της Θράκης, για λόγους ευνόητους, και διαπιστώνεις ότι τα κατέχει τα προβλήματα και μάλιστα πρότεινε πιο μπροστά από μας λύσεις, νομίζω ότι τα πράγματα είναι καλά για τη Θράκη και είμαι πολύ ικανοποιημένος.
Να πω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εμείς οι Θρακιώτες αυτό μόνο θέλαμε. Δεν φοβόμαστε τη ρητορική της γείτονας χώρας αλλά όμως έχουμε ανησυχία. Αυτή την ανησυχία διασκέδασε σήμερα ο πρωθυπουργός…».
Στο ίδιο πνεύμα της ασφάλειας και της βεβαιότητας που μπορούν να αισθάνονται οι πολίτες όχι μόνο της Θράκης αλλά όλης της χώρας κινήθηκε και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα: «Με την παρουσία τη δική μου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, υποδηλώνουμε τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και τον αποτρεπτικό τους ρόλο. Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε εγρήγορση και όλη η Ελλάδα, αυτό το αποδεικνύει και ο Έβρος, μπορεί να κοιμάται ήσυχη», δήλωσε.