Με την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ασχολείται και αυτήν την βδομάδα η γερμανική έκδοση των FinancialTimes. Με τον τίτλο «Οι αγορές υπολογίζουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» η γερμανική εφημερίδα θεωρεί σχεδόν δεδομένη την διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.«Εδώ και εβδομάδες οι επενδυτές έμαθαν πια να αποδέχονται στωικά κακές ειδήσεις. Ακόμα και μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν σοκάρει πλέον κανένα. Ούτως ή άλλως αναμένεται». Και ο σχολιαστής Κρίστιαν Κίρχνερ συνεχίζει: «Προπαραμονή Χριστουγέννων ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας και ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει και την αξιοπιστία της Ελλάδας. Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ δήλωσε ότι χωρίς αναδιάρθρωση η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της. Και αναφερόμενος στην Πορτογαλία την προέτρεψε να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης για να δώσει τέλος στην αγωνία αφού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ούτως ή άλλως κάποτε θα το πράξει».........
Οι κεφαλαιαγορές δεν φαίνεται να πτοούνται από αυτές τις ειδήσεις. Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ παραμένει σταθερή. Το ότι δεν δημιουργούνται αναταράξεις στις αγορές οφείλεται στο γεγονός ότι υπολογίζουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή μια de factoχρεοκοπία του κακού παιδιού του ευρώ: της Ελλάδας. Το μόνο ερώτημα είναι ποια είναι χρονικά η καλύτερη στιγμή ανακοίνωσης της αναδιάρθρωσης; Οι πολιτικές ηγεσίες θέλουν να περιμένουν μέχρι το 2012, ελπίζοντας ότι η Ελλάδα θα επιδείξει πρόοδο. Ίσως όμως η αναδιάρθρωση να γίνει και το 2011, μια ημερομηνία που δεν θα τους πειράξει ιδιαίτερα. Ο λόγος είναι απλός: Τα τριετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν ήδη επιτόκιο 14%. Τι θα πρέπει να προσφέρει η Ελλάδα στους επενδυτές όταν τα ομόλογα προς πώληση θα αναγράφουν στην ετικέτα «υψηλό ρίσκο αναδιάρθρωσης»;
Προς το παρόν μια αναχρηματοδότηση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές από το 2013 και πέρα μοιάζει σχεδόν αδύνατη. Ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και χωρίς καν αναδιάρθρωση η Ελλάδα θα βρεθεί το 2014 μπροστά στο υψηλότερο χρέος της. Η ετήσια αποπληρωμή τόκων θα αγγίξει τα 360 δις ευρώ, ενώ το δημοσιονομικό χρέος θα φθάσει το 150% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία δεν θα καταρρεύσει μέχρι τότε υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας.
Κλείνοντας οι γερμανικοί Financial Times αναφέρουν «…..η αναδιάρθρωση όχι μόνο δεν αποτελεί σενάριο τρόμου, αλλά στο τέλος θα ωφελήσει τις αγορές. Πρώτον διότι τα ομόλογα που λήγουν το 2014 πωλούνται ήδη 20% κάτω από την ονομαστική τους αξία, ενώ τα 15ετή ομολόγα διατίθενται στις αγορές με τιμή 45% κατώτερη της ονομαστικής τους αξίας….», καταλήγει ο σχολιαστής Κρίστιαν Κίρχνερ.
Αυτά τα λίγα τα χαρίζουμε σε αυτούς που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την χρεοκοπία. Αντί λοιπόν κύριοι της Κυβέρνησης να κάθεστε και να κοροϊδεύετε πρώτα τους εαυτούς τους και μετά τους έλληνες πολίτες, ότι η ελληνική οικονομία είναι σε σωστό δρόμο, μήπως θα πρέπει να ξεκινήσετε να ετοιμάζετε ένα σχέδιο για την επομένη μέρα μετά την αναδιάρθρωση-χρεοκοπία. Και σταματήστε την καραμέλα ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Το να κρύβουμε το πρόβλημα δεν σημαίνει ότι το λύσαμε.
Καλή χρόνια και όπως έγραψε ένας φίλος σε μήνυμα που μας έστειλε "αν το 2010, για τους αξιοπρεπείς ανθρώπους ήταν έτος ντροπής και υποτέλειας, το 2011 ας είναι έτος τιμής και αντίστασης."
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου