Υπουργοί – μεσολαβητές δίνουν «μάχη» για ήπιο άνοιγμα ορισμένων επαγγελμάτων


Διαβουλεύσεις παρασκηνίου βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς εν όψει της διαδικασίας απελευθέρωσης επαγγελμάτων, υπουργοι φαίνεται πως έχουν αναλάβει να μεσολαβήσουν υπέρ ορισμένων κλάδων με στόχο το ήπιο άνοιγμα του συγκεκριμένου επαγγέλματος.
Όπως αναφέρει το BHMA on line, ένα πολυδιάστατο πολιτικό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ υπουργών, καθώς και μεταξύ υπουργών και επαγγελματικών κλάδων. Ο χρόνος των τελικών αποφάσεων για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει μετατεθεί για το τέλος Ιανουαρίου και στο διάστημα που μεσολαβεί έως τότε κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν διεκδικήσει και έχουν αναλάβει τις αρχικές «διαπραγματεύσεις» με συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις.
Στόχος αυτής της τακτικής είναι να επιτευχθεί ένας γενικός συμβιβασμός προκειμένου η απελευθέρωση να μη γίνει με επιθετικό και ισοπεδωτικό τρόπο, και συνεπώς να καμφθούν οι διαφαινόμενες αντιδράσεις από επαγγελματίες όπως οι δικηγόροι, καθώς μια αποχή από τα καθήκοντά τους ή μια απεργία διαρκείας θα είχε σημαντικές επιπτώσεις σε ευρύτερο οικονομικό
και κοινωνικό επίπεδο.
Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης σημείωνε χθες ότι το μέτωπο που θα ανοίξει με τη συζήτηση για τα κλειστά επαγγέλματα πιθανώς θα είναι ένα από τα πιο σκληρά για την κυβέρνηση. Αιτιολογούσε, δε, την εκτίμησή του αυτή σημειώνοντας ότι εντός του Υπουργικού Συμβουλίου υπάρχουν πολλά πρόσωπα τα οποία είναι πρόθυμα και αποφασισμένα να εκφράσουν και να προστατεύσουν ένα μέρος των κεκτημένων που έχουν εξασφαλίσει εδώ και χρόνια συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι.
Με την τακτική που έχει υιοθετηθεί μέχρι στιγμής και με τις παρεμβάσεις αρμοδίων υπουργών εκφράζεται η ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η αποτροπή της σύγκρουσης και θα διευκολυνθεί η σταδιακή διαδικασία απελευθέρωσης επαγγελμάτων.
Όλα αυτά σχεδιάζονται και υπό τον φόβο αντιδράσεων εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ενδέχεται να λειτουργήσουν με πιο έντονο τρόπο τα επαγγελματικά ή συντεχνιακά αντανακλαστικά των βουλευτών. Για τον λόγο αυτόν αναμένεται ότι ώσπου να έλθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα θα έχουν γίνει πολλές προκαταρκτικές συνεννοήσεις βουλευτών και παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αποφευχθούν «ατυχήματα» στην ψηφοφορία και να αποτραπεί ο κίνδυνος νέων εντάσεων στο εσωτερικό της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Πηγη:in.gr  http://www.infoblog.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αυτο που περιμενω απο το σχεδιο και διατυπωση του νομοσχεδιου για την απελευθερωση των επαγγελματων των αγαπημενων συντεχνιων, ειναι ο τροπος της διατυπωσης καθε αρθρου. Με τετοιο τροπο ωστε να μην θηγονται τα....κεκτημενα.
    Αλλωστε 3 συντεχνιες κυβερνανε εναλαξ την χωρα.
    Γιατροι, δικηγοροι και ΤΤΕ.
    ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΜΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου