Citigroup: Πτώση 20% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εντός του 2011!

ΕΝ ΜΈΣΩ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΆΤΙΚΟΥ ΚΛΊΜΑΤΟΣ, Η CITIGROUP ΣΟΚΆΡΕΙ. ΠΡΟΒΛΈΠΕΙ ΠΤΏΣΗ 20% ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΉΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΌΜΕΝΟ ΈΤΟΣ. TO ΑΊΣΘΗΜΑ ΑΝΌΔΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΊΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΈΣ ΕΊΝΑΙ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΜΈΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 2011, ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ CITIGROUP. ΤΟ 2011 ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΉ ΚΑΙ ΔΎΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΆ, ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΈΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΈΧΕΕ ΕΚΔΏΣΕΙ Ο ΔΙΕΘΝΉΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΌΣ ΌΜΙΛΟΣ

Προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη ύψους 3,4% αλλά θεωρεί ότι το ανώτατο σημείο των χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου είναι κοντά. Αμέσως μόλις φτάσουν στα υψηλά, θα αρχίσει και η φάση υποχώρησης
των ευρωπαϊκών δεικτών.
Το κλίμα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup δεν διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση της τιμής των χρηματιστηριακών δεικτών. Υπενθυμίζουν ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2010 οι αγορές κατακλύζονταν από απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον των χρηματιστηριακών δεικτών κι όμως εκείνοι εμφάνισαν σαφώς καλύτερες επιδόσεις.
Η Citigroup εκτιμά ότι η Ευρώπη θα υποφέρει από αποπληθωρισμό για το 2011. Οι αντίστοιχες προσπάθειες της Ασίας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό της θα είναι περιορισμένες.
Η θεωρία της Citigroup βασίζεται και στους οικονομικούς κύκλους μεγάλων υφέσεων που ξεκινούν από το οικονομικό κραχ του 1929 (1928-1930), συνεχίζονται την τετραετία 1973-1977 και καταλήγουν στο διάστημα 2007-2011.
Η διεύρυνση του δημοσίου χρέους της ευρωζώνης θα καταστήσει επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης. Τα κράτη θα χρειαστούν ακόμη περισσότερα χρήματα για να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις που ολοένα θα αυξάνονται. Τα spread των ομολόγων θα ανεβαίνουν περισσότερο και αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα χρηματιστήρια. Αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες αγοράσουν ακόμα περισσότερα κρατικά ομόλογα, θα έχουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά και τη χρηματιστηριακή τους αξία.
Άλλωστε, ο βρετανικός οίκος FTSE έχει εκτιμήσει ότι οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες -πλην Ελλάδας- επηρεάζονται κατά μέσο όρο σε ένα ποσοστό κοντά στο 35% από τη διακύμανση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου.
Σύμφωνα με το διεθνή χρηματοπιστωτικό όμιλο, δεν έχουμε δει ακόμη το ανώτατο επίπεδο των τιμών των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ωστόσο, το απαισιόδοξο σενάριο υποστηρίζει ότι το peak στη Wall Street θα το δούμε στις 3 Ιανουαρίου 2011. Στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση, δηλαδή, του νέου έτους! Το... περισσότερο αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για θετικό Γενάρη και στάσιμο Φλεβάρη με την πτώση στις τιμές των μετοχών να ξεκινά το Μάρτιο, βασισμένη κυρίως στην αβεβαιότητα που θα πηγάζει από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον (κρίσης χρέους ευρωζώνης και πληθωριστική Κίνα) αλλά και από τη βασική θεώρηση της Citigroup ότι το 2011 θα κορυφωθεί η παγκόσμια ύφεση στο κλείσιμο ενός μικρού οικονομικού κύκλου 35ετίας.
Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια