Έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ για την επιλογή προϊσταμένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις


Λήγει στα τέλη του 2010 η θητεία όλων των προϊσταμένων των κρατικών Περιφερειών της χώρας, αλλά παραμένουν μέχρι τον Ιούνιο οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Δημοσίων Έργων, Ελέγχου Κατασκευής Έργων και Ελέγχου Συντήρησης Έργων και των υπηρεσιών που εποπτεύουν. Οι Γενικοί Γραμματείς των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας από το νέο έτος, ορίζουν τους προϊσταμένους των υπηρεσιών, μεταξύ των υπαλλήλων της ίδιας υπηρεσίας και με κριτήρια στα οποία συνεκτιμάται η προϋπηρεσία, σύμφωνα μεέγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών. Ζητείται η άμεση στοιχειοθέτηση των φακέλων με τα προσόντα όλων των υπαλλήλων από τις Διευθύνσεις Διοίκησης. Διευκρινίζεται ότι προϋπόθεση αποτελεί, οι τίτλοι σπουδών τους εναρμονίζονται με το επιστημονικό τους αντικείμενο, ενώ συνεκτιμάται και η προϋπηρεσία.
Το έγγραφο με τις «διευκρινίσεις σχετικά με τον ορισμό προϊσταμένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και την κατάταξη του προσωπικού στους κλάδους των οικείων Οργανισμών», υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Δ. Στεφάνου.
Ολόκληρο το έγγραφο έχει ως εξής:

«Ορισμός προϊσταμένων των οργανικών μονάδων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α' 219/23.12.2010) ο νόμος 3905/2010 για την «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και άλλες διατάξεις». Στο άρθρο 51 «Ειδικές ρυθμίσεις» του εν λόγω νόμου ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, θέματα σχετικά με τον ορισμό και τη θητεία των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η θητεία των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων των σημερινών κρατικών Περιφερειών λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2010.  Η θητεία των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Δημοσίων Έργων, Ελέγχου Κατασκευής Έργων και Ελέγχου Συντήρησης Έργων καθώς και των υποκείμενων μονάδων τους παρατείνεται έως την 30η Ιουνίου 2011, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους Οργανισμούς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι ανωτέρω Διευθύνσεις οι οποίες συστήθηκαν με τον ν.2503/1997, εξακολουθούν να λειτουργούν έως την 30η Ιουνίου 2011 και υπάγονται στην Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής  της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ως εκ τούτου, και με δεδομένο το μεταβατικό χαρακτήρα της ανωτέρω ρύθμισης, καμία αλλαγή δεν επέρχεται τόσο στη δομή όσο και στη θέση των προϊσταμένων των εν λόγω Διευθύνσεων έως τις 30 Ιουνίου 2011.
Όσον αφορά στις λοιπές οργανικές μονάδες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ως προϊστάμενοι θα οριστούν από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπάλληλοι οι οποίοι ασκούσαν αντίστοιχα καθήκοντα την 31η Δεκεμβρίου 2010. Για την επιλογή των εν λόγω προϊσταμένων θα συνεκτιμηθούν ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων αυτών σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις που τίθενται από τους οικείους Οργανισμούς για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων για κάθε  οργανική μονάδα. 
Κατόπιν των ανωτέρω, οι Διευθύνσεις Διοίκησης θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα ώστε να στοιχειοθετηθεί φάκελος με τα ονόματα των υπαλλήλων που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένων στις υφιστάμενες μονάδες της κρατικής περιφέρειας, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία (κλάδος, τίτλοι σπουδών, χρόνος άσκησης καθηκόντων κλπ.) ώστε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προβεί στον ορισμό των προϊστάμενων αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Κατάταξη του προσωπικού σε κλάδους
Σας ενημερώνουμε ότι η κατάταξη του προσωπικού στους κλάδους και κατηγορίες, όπως αυτοί ορίζονται στους οικείους οργανισμούς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, θα γίνει με απόφαση του Γενικού Γραμματέα, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Διευκρινίζεται ότι η απεικόνιση των κλάδων στους ανωτέρω Οργανισμούς γίνεται με βάση κυρίως τους προβλεπόμενους στο Π.Δ. 50/2001 (προσοντολόγιο), όπως ισχύει. Ως εκ τούτου, οι κλάδοι εμφανίζονται ομαδοποιημένοι, ως γενικές κατηγορίες, π.χ. κλάδος ΠΕ Γεωτεχνικών, στον οποίο περιλαμβάνονται διαφορετικοί επί μέρους κλάδοι, όπως λόγου χάρη ΠΕ Δασολόγων,  ΠΕ Γεωπόνων και ούτω καθεξής. Είναι ευνόητο ότι κατά την κατάταξη του προσωπικού στους ανωτέρω κλάδους θα πρέπει να αναγράφεται και η ειδικότητα του κάθε υπαλλήλου, όπως στο ακόλουθο παράδειγμα:
...... ........ ΠΕ Γεωτεχνικών - Δασολόγων
...... ........ ΠΕ Γεωτεχνικών - Γεωπόνων
...... ........ ΠΕ Μηχανικών - Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
...... ........ ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας Δασοπονίας - Δασοπόνων
...... ........ ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών - Τοπογράφων Μηχανικών
...... ........ ΔΕ Γεωτεχνικών - Δασοφυλάκων  κοκ .
Προς αποφυγή παρερμηνειών, σας επισημαίνουμε ότι στις σχετικές διατάξεις του Οργανισμού, για τους κλάδους των υπαλλήλων οι οποίοι προΐστανται στις οργανικές μονάδες, οι κλάδοι εμφανίζονται εξειδικευμένοι ώστε να είναι σαφής η συνάφεια αντικειμένου της οργανικής μονάδας και ειδικότητας του υπαλλήλου. Π.χ. «...στη Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Γεωπόνων, ...»
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στους οικείους Οργανισμούς, σε περίπτωση που οι υπάλληλοι κατέχουν διαφορετικό κλάδο ή ειδικότητα, κατατάσσονται στους προβλεπόμενους κλάδους ανάλογα με τα προσόντα που κατέχουν.
Ως εκ τούτου, και σε αυτή την περίπτωση οι Διευθύνσεις Διοίκησης θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για τη σύνταξη σχεδίων των αποφάσεων κατάταξης, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ώστε ο Γενικός Γραμματέας να προβεί στην υπογραφή τους, αμέσως  μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Κατόπιν των ανωτέρω, παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια