Έργα και ημέρες της Θ. Κόκλα στην περιφέρεια ΑΜΘ


Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Ένας χρόνος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης - απολογισμός έργου» παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδώρα Κόκλα στα γραφεία της Περιφέρειας στην Κομοτηνή. Όπως σημείωσε η κα Κόκλα, «μπορούμε να έχουμε άμεσο αναπτυξιακό αποτέλεσμα αν αξιοποιηθούν στο έπακρο τα γεωγραφικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας».
Σύμφωνα με την κα Κόκλα, οι γενικοί αναπτυξιακοί στόχοι για την Περιφέρεια ΑΜΘ αφορούν:
• Την αειφόρο ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής
• Τη ψηφιακή σύγκλιση και την επιχειρηματικότητα
• Τις υποδομές και τις υπηρεσίες προσπελασιμότητας
Με βάση τον παραπάνω σχεδιασμό η Περιφέρεια ΑΜΘ, υλοποίησε δράσεις και ενέργειες στους παρακάτω τομείς παρέμβασης:
Α. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α1. Πρόοδος κλεισίματος ΠΕΠ ΠΑΜΘ 2000-2006
Η ολοκλήρωση του προγράμματος του Γ΄ΚΠΣ ήταν μία σημαντική και επίπονη διαδικασία, αναγκαία ώστε η χώρα να εκταμιεύσει το σύνολο της αναλογούσας κοινοτικής χρηματοδότησης.
Εως την 31.12.2009 είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία κλεισίματος για έργα που αντιστοιχούσαν σε 4% του προϋπολογισμού του προγράμματος. Την περίοδο 1/1/2010 έως 30/9/2010 ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία σε ποσοστό 99,6% του προϋπολογισμού του προγράμματος.
Α2. ΕΣΠΑ Περιφέρειας
Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 2007-2013 έχει προϋπολογισμό €600.000.000 εκ των οποίων έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ €576.300.000 Μέρος του ποσού αυτού που ανέρχεται σε €122.104.296 έχει δεσμευθεί για τη χρηματοδότηση σαράντα (40) πράξεων που αφορούν έργα «ΓΕΦΥΡΕΣ» και μεταφερόμενα έργα του Γ’ΚΠΣ.
Μέχρι τέλους του έτους εντάσσονται έργα € 438 εκ., ήτοι ποσοστό 76% και υπογράφηκαν συμβάσεις ύψους €159,8 εκ. Οι πληρωμές μέχρι τέλους του 2010 θα ανέλθουν σε € 99 εκ., ήτοι ποσοστό 17,2%.
Η κα Κόκλα έκανε αναφορά στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την οροσειρά της Ροδόπης, αλλά και για την παράκτια ζώνη, το οποίο είναι στην ουσία του ένα σχέδιο υλοποίησης δράσεων διατήρησης και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, ενίσχυσης της τοπικής οικονομικής βάσης με συμμετοχή ιδιωτικών επενδύσεων, βελτίωσης της ποιότητας ζωής και ανάπτυξης διασυνοριακής συνεργασίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τις δράσεις αρωγής και ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜΘ, την υπογραφή στις 7/12/2010, του καταστατικού ίδρυσης της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Δίκτυο Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης», από εκπροσώπους γυναικείων συνεταιρισμών. Σκοπός του δικτύου είναι η στήριξη και προβολή του έργου της Περιφέρειας, έτσι ώστε να παράγουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα και να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας.
Σημαντικές δράσεις έγιναν για τα αντιπλημμυρικά του Έβρου, για τα οποία, το σύνολο συνεπώς της διατεθείσης δαπάνης για την αντιπλημμυρική προστασία της παρέβριας περιοχής ανήλθε, κατά το 2010, στο ποσό των €1.609.430,00. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για την αντιμετώπιση αναλόγων εκτάκτων πλημμυρικών φαινομένων του Ποταμού Έβρου, δαπανήθηκαν, το 2006 €4.720.000,00 και το 2007 €2.540.000,00. Παρατηρείται με βάση τα ανωτέρω σημαντική μείωση της δαπάνης κατά το έτος 2010, ανερχόμενη ποσοστιαία σε 66% σε σχέση με το 2006 και σε 37% σε σχέση με το 2007.
Πρωτοβουλίες υπήρξαν και για το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων» σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ (ΟΣΔΑ), προϋπολογισμού €22.300.000, συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Συνοχής.
Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί επτά (7) ΣΜΑ (Θάσου, Χρυσούπολης, Ελευθερούπολης, Κ. Νευροκοπίου, Ν. Βύσσας, Σαμοθράκης και Φερρών), το ΣΜΑ Σαππών θα ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2011, για το ΣΜΑ Καβάλας έχουν διακοπεί οι εργασίες λόγω κατάθεσης αιτήσεως αναστολής των εργασιών στο ΣτΕ και για το ΣΜΑ Σουφλίου η κατασκευή θα ολοκληρωθεί εντός του 2011 καθώς με πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δικαιώθηκε η σχετική προσφυγή της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Είναι σε φάση κατασκευής τα ΣΜΑ – ΚΔΑΥ Δράμας, Κομοτηνής, Διδυμοτείχου, Ξάνθης και αναμένεται να ολοκληρωθούν το α’ εξάμηνο του 2011.
Η Ελληνική Εταιρεία αξιοποίησης ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του ΚΔΑΥ Αλεξανδρούπολης και έχει αναλάβει περαιτέρω την κατασκευή του ΚΔΑΥ Καβάλας.
Στα πλαίσια του έργου έχει παραληφθεί το σύνολο σχεδόν του κινητού μηχανολογικού εξοπλισμού (τράκτορες, συρμοί μεταφόρτωσης, φορτωτής, οχήματα συλλογής και μεταφοράς κλπ).
Επίσης έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των υποδομών της μεταβατικής περιόδου με την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου εφαρμογής σχεδίου διευθέτησης και επέκτασης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια