«3ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας στην Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ έτους 2012»


1.H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης με στόχο την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την πορεία της καλλιέργειας για τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν, πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους και συλλέγει τις μετρήσεις από τις φερομονικές παγίδες (πράσινου ρόδινου σκουληκιού) που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του νομού
2.Από τους μέχρι τώρα ελέγχους διαπιστώσαμε ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το μήνα Ιούλιο (υψηλές θερμοκρασίες-ανομβρία) βοήθησαν στο
περιορισμό ανάπτυξης  του πληθυσμού των επιβλαβών οργανισμών και στο  μη σχηματισμό χονδροστέλεχων και εύχυμων φυτών που έλκουν τα έντομα. Στο σύνολο σχεδόν των χωραφιών δεν έχει γίνει ψεκασμός με εντομοκτόνα, συνεπώς διασώθηκαν τα ωφέλιμα έντομα που είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην αντιμετώπιση της 2ης γενιάς πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι η οποία εμφανίζεται αυτές τις μέρες και διαρκεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
3.Συνίσταται στους βαμβακοπαραγωγούς, ιδιαίτερα στις περιοχές: Αμβροσία-Σάλπη-Διαλαμπή να παρακολουθούν συχνά ελέγχοντας με προσοχή τα χωράφια τους. Σε περίπτωση που η προσβολή ξεπεράσει το οικονομικό επίπεδο(5 σκουλήκια/100 φυτά) είναι απαραίτητο να προβούμε  σε ψεκασμούς με εντομοκτόνα.
4.Σας επισημαίνουμε ότι από τους επιτόπιους ελέγχους παρατηρούνται σημαντικοί πληθυσμοί  ωφέλιμων εντόμων(πασχαλίτσες-χρύσωπες-αράχνες κλπ) και από των αριθμο συλλήψεων  στις φερομονικές παγίδες πιστεύουμε ότι ταχωράφια που χρήζουν ψεκασμού θα είναι ελάχιστα. Σε περίπτωση επεμβάσεων  των καλλιεργειών είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση των εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων. Οι ψεκασμοί να γίνονται αργά το απόγευμα και να ειδοποιούνται οι μελισσοκόμοι για την απομάκρυνση των κυψελών τους.



E.Π.
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης

 

 

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια