Τέλος καλοκαιριού οι συγχωνεύσεις κλινικών στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης


Περισσότεροι από 15 μήνες πέρασαν από τότε που το υπουργείο Υγείας συνέταξε το σχέδιο για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί. Πράξη έγινε μόνον η συνδιοίκηση κάποιων μονάδων και υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες.

Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας
είναι η δημιουργία ενός νέου χάρτη του ΕΣΥ και για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του πρέπει να γίνουν αρχικά συγχωνεύσεις τμημάτων εντός του ίδιου νοσοκομείου ώστε να μη λειτουργούν, για παράδειγμα, δύο παθολογικές κλινικές στο ίδιο νοσοκομείο.

Παράλληλα, θα γίνουν συγχωνεύσεις κλινικών σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, συνεργασίες μεταξύ γειτονικών νοσοκομείων σε ότι αφορά το προσωπικό, καθώς και μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε κέντρα υγείας αστικού τύπου.

Σημειώνεται πως το αρχικό σχέδιο Λοβέρδου προέβλεπε για τη Βόρεια Ελλάδα μείωση των κλινικών από 471 σε 370, καθώς και δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων σε κάποια νοσοκομεία.

«Η αρχική φάση των συγχωνεύσεων έγινε με τη διοικητική συνένωση των νοσοκομείων, με την οποία δυο νοσοκομεία απέκτησαν κοινή διοίκηση, όπως για παράδειγμα ο "Άγιος Δημήτριος" και το "Γιώργος Γεννηματάς". Θα ακολουθήσουν οι λειτουργικές συνενώσεις για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων και το υπουργείο έχει δώσει οδηγίες να προχωρήσουν πάνω στο σχέδιό του.

Στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για παράδειγμα, όπου λειτουργούν δεκαέξι πανεπιστημιακές κλινικές και άλλες τόσες του ΕΣΥ προχωρούν κάποιες συγχωνεύσεις. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η έγκριση των νέων οργανισμών λειτουργίας των νοσοκομείων που προβλέπουν αυτές τις αλλαγές. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού», αναφέρει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομικής Περιφέρειας) Κώστας Τσιτουρίδης.

Όπως συμπληρώνει, «από τις συναντήσεις μας με την ηγεσία του υπουργείου είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει στόχο να βάλει λουκέτα σε νοσοκομεία».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια