Επαγρύπνηση ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων από το χρυσό

Τις μεθόδους με τις οποίες οι κοινωνικοί αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής που προσπαθούν να διατηρήσουν το περιβάλλον τους καθαρό ενάντια στις μεθοδεύσεις της εταιρείας χρυσού, που έχει βρει αρωγό το Ελληνικό κράτος και τις μεθόδους καταστολής του  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου στην εκδήλωση της Διανομαρχιακή Ροδόπης - Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού για την «Ποινικοποίηση του αγώνα ενάντια στην μεταλλουργία χρυσού».
Ομιλητές ήταν ο  κ. Γιώργος Κυρίτσης, δικηγόρος διωκόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής, ο κ. Τόλης Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και ο Γιώργος Κατρούγκαλος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που παρουσίασαν, ο καθένας από τη δική τους πλευρά, την πραγματικότητα που ζουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής εδώ και χρόνια, και τραβώντας παράλληλα με την κατάσταση στη Θράκη, όπου η EldoradoGoldέχοντας απορροφήσει και τα δύο μεταλλεία, σε Σάπες και Πέραμα, φαίνεται να περιμένει τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να πραγματοποιήσει τις επόμενες κινήσεις της.
Στο κοινό βρέθηκαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. ΑϊχάνΚαραγιουσούφ, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τάκης Χαρίτου, ο υποψήφιος δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης αλλά και ο υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Απόστολος Φωτιάδης.
Μια ιστορία που μπορεί να επαναληφθεί στη Θράκη
Κατά την εκδήλωση έγινε αναφορά στα γεγονότα στη Χαλκιδική το 2013, ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από αγώνες για την ανάσχεση των σχεδίων της εταιρείας χρυσού,  που αντιμετωπίστηκαν με βίαιη καταστολή, προσαγωγές, και γενικότερα μια προσπάθεια να χαρακτηριστούν οι αντιδρώντες ως τρομοκράτες και γραφικοί ταραχοποιοί, που στέκονται στο δρόμο της ανάπτυξης.
Ο απολογισμός είναι χαρακτηριστικός:  «16 δικογραφίες, τρεις κακουργηματικές, έχουμε 246 υποψήφιους για τη φυλακή και δεκάδες αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κατά των επώνυμων του αγώνα» μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, σημείωσε ο κ. Τόλης Παπαγεωργίου, που βρίσκεται στον αγώνα από το 1997.
Ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε και για την προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο αυτοδιοίκησης από την εταιρεία να διασπάσει τον αγώνα των κατοίκων, προσπαθώντας να κατεβάσουν έναν και μοναδικό υποψήφιο απέναντι στον απερχόμενο Δήμαρχο Αριστοτέλη, που έχει τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της εταιρείας, ώστε να προκύψει μία αυτοδιοίκηση κινηματική, που θα στηρίξει τον αγώνα, γιατί διαφορετικά «το κάστρο θα πέσει από μέσα»
Από την πλευρά του ο δικηγόρος κ. Κυρίτσης, θεωρεί ότι επίθεση δέχονται όχι μόνο τα δικαιώματα των διωκόμενων, αλλά τα δικαιώματα όλης της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, η οποία φαίνεται πως έχει επιλεγεί ως πειραματόζωο για τις μεθόδους των ξένων επενδύσεων καιτις μεθόδους καταστολής των αντιδρώντων, με αναστολή όλων των δικαιωμάτων που είναι κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα.
Επαγρύπνηση για τα δικαιώματα
Βέβαια σήμερα βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση, τη συστηματική καταπάτηση των εγγυήσεων του Συντάγματος, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος,  επισημαίνοντας την υπερβολή των μέτρων καταστολής που χρησιμοποιεί η αστυνομία, με συλλήψεις που έχουν χαρακτήρα τρομοκρατίας, διαδηλώσεις στις Σκουριές που αντιμετωπίστηκαν και χτυπήθηκαν από την αστυνομία, σα να μην ήταν έκφραση δικαιώματος, αλλά μια παράνομη πράξη, ποινικοποιώνταςτους κοινωνικούς αυτούς αγώνες, εφαρμόζοντας κανόνες του ποινικού δικαίου σε κάτι που είναι δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο.
«Οι Ρωμαίοι έλεγαν «τα δικαιώματα υπάρχουν γι’ αυτούς που είναι αποφασισμένοι να τα υπερασπίσουν». Αν εμείς παραδώσουμε τα δικαιώματα μας σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε καθόλου δικαιώματα»
eleftherovima.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια