Γεροντόπουλος: Στόχος μας η συναίνεση όλων για τους Απόδημους

Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Εξωτερικών στην Βουλή

της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, παραβρέθηκε στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς στην Βουλή και την ενημέρωσε για τα θέματα της αρμοδιότητας του. Ο κ.Γεροντόπουλος τόνισε αρχικά ότι: «Είμαι περήφανος για τους Έλληνες του εξωτερικού. Τους τελευταίους μήνες που βρίσκομαι στην θέση αυτή, σε όποιες χώρες πήγα, μας υποδέχθηκαν θερμά οι κυβερνήσεις τους και λόγω των ομογενών μας. Γιατί αυτοί αποτελούν την καλή εικόνα της Ελλάδας».
Αναφέρθηκε ακόμα στο μεγάλο έργο και τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας. «Η εκκλησία μας στο εξωτερικό είναι πόλος συσπείρωσης των Ελλήνων. Τα Πατριαρχεία μας αποτελούν τα προκεχωρημένα φυλάκια του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού», επεσήμανε ο κ.Υφυπουργός και τόνισε παράλληλα την  μεγάλη σημασία της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Ανέφερε μάλιστα τα παραδείγματα από τις επισκέψεις του στην Κορέα, την Αρμενία και την Ουγγαρία, όπου λειτουργούν και έδρες Νεοελληνικών Σπουδών. «Παρά την δεδομένη οικονομική κρίση, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα ελληνικά σχολεία μέσω της Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού».
Ο κ.Γεροντόπουλος αναφέρθηκε στο νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και τόνισε την σημασία συναίνεσης στο νομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση στην Βουλή, ώστε να εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία. Το προσχέδιο νόμου έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της διαβούλευσης και επεσήμανε προς τους βουλευτές της επιτροπής ότι: «Είμαι έτοιμος να συζητήσω για όλα τα θέματα, είτε περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είτε όχι. Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το θέμα της εκπροσώπησης, αν δηλαδή θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο ΣΑΕ μόνο οι οργανώσεις ή τα φυσικά πρόσωπα ή να υπάρξει ένας συνδυασμός των δύο. Στόχος μας πάντως είναι να υπάρξει συναίνεση απ’ όλα τα κόμματα στο θέμα του ΣΑΕ και του Απόδημου Ελληνισμού γενικότερα και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με ευρύτατη αποδοχή». Αποσαφήνισε παράλληλα ότι βασικός στόχος του είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαδικασία. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την εμπειρία των ετών που λειτουργούσε το ΣΑΕ και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη». Ακόμα σημείωσε ότι το ΣΑΕ είναι ένα όργανο απόλυτα χρήσιμο, το οποίο πρέπει να είναι ισχυρό ώστε να μπορεί να επηρεάζει κοινοβούλια και κυβερνήσεις για τα εθνικά μας θέματα σε όλο τον κόσμο και παράλληλα να μεταφέρει τον παλμό, τα προβλήματα και τις απόψεις του Απόδημου Ελληνισμού στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια