Nωρίτερα φέτος οι βάσεις εισαγωγής – Κατρακυλούν οι Παιδαγωγικές σχολές – Άπιαστες οι Ιατρικές

Στις 22 Αυγούστου αναμένεται εκτός απροόπτου να ανακοινωθούν από το Υπουργείο παιδείας, οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.  Ο τελευταίος έλεγχος στην μηχανογρφική υπηρεσία του Υπουργείου είναι προγραμματισμένος να γίνει στις 19 του μήνα, ημέρα Παρασκευή. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει καθυστέρηση μιας ή δύο το πολύ ημερών. Ο στόχος πάντως του Υπουργείου είναι να εκδόσει νωρίτερα από τις 26 Αυγούστου, φέτος τις βάσεις, όπως νωρίτερα εξέδωσε φέτος και τις βαθμολογίες, στις 16 Ιουνίου.
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία από την επεξεργασία των βαθμών και τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων, η φετινή εικόνα των βάσεων θα κινηθεί στα εξής επίπεδα:
1ο επιστημονικό πεδίο, ανθρωπιστικών σπουδών.
Πάνω από τα 18.000 μόρια θα κινηθούν οι Νομικές σχολές και μικρές αυξομειώσεις από πέρσι θα έχουν οι  φιλολογικές, φιλοσοφικές και υπόλοιπες σχολές του πεδίου.  Κρατάνε, όπως όλα δείχνουν,  τις βάσεις τους οι σχολές Ψυχολογίας. Στα περιφερειακά ιδρύματα η πτώση θεωρείται πιο πιθανή καθώς η οικονομική κρίση, στρέφει τους υποψήφιους σε σχολές κεντρικές κοντά στο τόπο κατοικίας τους.
2ο επιστημονικό πεδίο, θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Οι πολυτεχνικές σχολές θα κερδίσουν φέτος λίγο από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών. Όλες οι εκτιμήσεις  τις τοποθετούν πάνω από τα 17500 μόρια  αλλά οι χαμηλόβαθμες σχολές της περιφέρειας θα εμφανίσουν μεγάλη πτώση.  Οι περιζήτητες σχολές  του πεδίου, οπως είναι οιΗλεκτρολόγοι  του ΕΜΠ εκτιμάται ότι θα κινηθούν πάνω από 18700 μόρια. Μεγάλη πτώση θα έχουν τα ΤΕΙ, κυρίως  λόγω της συσσώρευσης μεγάλου ποσοστού υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά που είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας.
3ο Επιστημονικό πεδίο επιστημών Υγείας.
Εντυπωσιακή αναμένεται  η άνοδος των βάσεων στις ιατρικές και  παραϊατρικές σχολές καθώς και στα γεωπονικά τμήματα αφού οι επιδόσεις των υποψηφίων  σε Φυσική και Χημεία ήταν άριστες φέτος. Στη Χημεία οι αριστούχοι ήταν  σχεδόν 6.500 ενώ στη Φυσική ξεπέρασαν τους 5.000.
Σταθερά ακίνητη η υψηλόβαθμη Ιατρική  Αθήνας και θεσσαλονίκης θα χτυπήσει πάλι κόκκινο αφού αναμένεται να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια. Ψηλά θα καθίσουν φέτος και  τα Βιολογικά, Κτηνιατρικά και Φαρμακευτικά τμήματα , μέχρι και 300 μόρια πάνω από πέρσι.
4ο επιστημονικό πεδίο, Παιδαγωγικές Σχολές
Η μεγάλη έκπληξη θα έρθει από τις παιδαγωγικές σχολές όπου θα σημειώσουν ρεκόρ κατρακύλας.  Όλες οι  εκτιμήσεις δείχνουν πως στα περιφερειακά Ιδρύματα των παιδαγωγικών σχολών, οι υποψήφιοι θα μπουν με μέσο όρο βαθμολογίας ακόμη και κάτω από το 10. Τα μαθηματικά γενική παιδείας, ήταν το μάθημα που έχει » καταστρέψει» τους υποψήφιους και δεν αποκλείεται  περιφερειακές σχολές να μην καταφέρουν να συμπληρώσουν φέτος τον αριθμό των εισακτέων.
Και να σκεφθεί κανείς ότι το 2000 για να μπει κάποιος στα παιδαγωγικά τμήματα, χρειαζόταν  βαθμολογία πάνω από 19.000. Ηταν η χρονιά με την δημιουργία των Ολοήμερων δημοτικών σχολείων ( επί Γεράσιμου Αρσένη) οπότε οι σχολές αυτές είχαν μεγάλη ζήτηση αφού εξασφάλιζαν επαγγελμαιτκή αποκατάσταση.
5ο επιστημονικό πεδίο, Οικονομικές σχολές
Οι χαμηλές επιδόσεις κυρίως στα μαθηματικά ( 78% έγραψαν κάτω από τη βάση) και οι περιορισμένες επιλογές του πεδίου, οδηγούν τις οικονομικές σχολές από την άνοδο των προηγούμενων ετών, στην πτώση μέχρι και 500 μόρια.
Αμφίβολο είναι εάν τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου σε Ιδρύματα του κέντρου θα καταφέρουν να διατηρήσουν τις περσινές τους βάσεις. Μεγαλύτερο «στραπάτσο»  θα δεχτούν ορισμένα ΤΕΙ που κινούνται  κοντά ή και κάτω από τη βάση καθώς σε αυτά η πτώση θα φτάσει μέχρι και 900 μόρια.