4+1 κρίσιμες ερωτήσεις για την σκολίωση

Την σκολίωση την αναγνωρίζουμε σε κάποιον παρατηρώντας την κλίση της πλάτης του προς την μία μεριά. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο στα παιδικά χρόνια όσο και στα εφηβικά, ακόμα και στην ενήλικη ζωή.
Ποιες είναι οι θεραπείες που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος;
Στην πρώτη εξέταση που θα γίνει από τον ειδικό , θα διαπιστωθεί τι βαθμού είναι το κύρτωμα που παρουσιάζεται. Η ηλικία του παιδιού είναι ένας ακόμη παράγοντας που παίζει ρόλο στην επιλογή της αποτελεσματικής θεραπείας.
Σε γενικές γραμμές, ένα κύρτωμα 24-50 μοίρες χρειάζεται οπωσδήποτε θεραπεία. Μεγαλύτερα κυρτώματα θα χρειαστούν μέχρι και εγχείρηση για την επίτευξη της ορθής στάσης.
Αν δεν πραγματοποιηθεί καμία θεραπεία θα χειροτερεύσει το κύρτωμα;
Το σκολιωτικό κύρτωμα υπάρχει πιθανότητα να επιδεινωθεί αν το παιδί είναι αρκετά νέο (π.χ. 10 ετών) με ένα μεγάλο κύρτωμα. Αν από την άλλη έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του, είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί επιπλέον και να χειροτερεύσει.
Είναι αποτελεσματικός ο κηδεμόνας;
Ύστερα από πολλές έρευνες έχει βρεθεί ότι η χρήση κηδεμόνα εμποδίζει σε έναν μεγάλο βαθμό την χειροτέρευση της σκολίωσης, κάνοντας το άτομο να αποφεύγει το ανεπιθύμητο χειρουργείο.
Μετά την πλήρη ανάπτυξη των σπονδύλων και όταν πλέον σταματήσει να χρησιμοποιείται ο κηδεμόνας, η σκολίωση θα φτάσει στο αρχικό της μέγεθος και πολλές φορές μπορεί και να μικρύνει.
Πως είναι να φοράει κάποιος κηδεμόνα;
Στην αρχή χρειάζεται λίγη εξάσκηση για να συνηθίσει κάποιος τον κηδεμόνα. Μία ενδυμασία σε χαλαρό στυλ θα κάνει τον κηδεμόνα σχεδόν αόρατο και εσάς πολύ άνετους να κάνετε το οτιδήποτε, χωρίς να περιορίζεστε. Αν ο γιατρός σας το κρίνει σωστό, μπορείτε μέχρι και να ασκείστε κάποιες ώρες της ημέρας, χωρίς την εφαρμογή του.
Αν χρειαστεί χειρουργείο πότε πρέπει να πραγματοποιηθεί;
Επείγον χειρουργείο σκολίωσης είναι πολύ σπάνιο να υπάρξει. Δεν υπάρχει κανένα λόγος βιασύνης για την συγκεκριμένη επέμβαση, εκτός αν παρατηρηθεί ότι έχει αναπτυχθεί ραγδαία.
Δείτε περισσότερα για την πάθηση της σκολίωσης, εδώ .