Μπρατισλάβα: η επόμενη μέρα...

Ψυχραιμία και προβληματισμός επικρατούν μετά τη σύνοδο κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης στη Μπρατισλάβα. Νέες «βολές» Γιούνκερ κατά της Βρετανίας, προειδοποιήσεις Έτινγκερ για το προσφυγικό.

Σε συνέντευξή του προς τις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου Funke, που θα δημοσιευθεί την Κυριακή, ο...
πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ καλεί τη Μ.Βρετανία να μην καθυστερεί την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποχώρησή της από την ΕΕ. Ασφαλώς δεν προβλέπεται συγκεκριμένη προθεσμία στις ευρωπαϊκές συνθήκες, παραδέχθηκε ο Γιούνκερ, αλλά σημείωσε ότι «θα ήταν καλύτερα για όλους τους εμπλεκόμενους να επιδοθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα το επίσημο αίτημα για το διαζύγιο, ώστε να μην παρατείνεται ασκόπως η περίοδος της αβεβαιότητας».

Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης που έγινε την Παρασκευή στη Μπρατισλάβα ο Ζιούνκερ δήλωσε ότι «ήταν η στιγμή της αλήθειας, κατά την οποία επικεντρωθήκαμε σε αυτά που μας ενώνουν». Ποιά είναι αυτά; Όλα δείχνουν ότι οι «27», πλέον, της Ευρώπης, θα συνεργαστούν πιο στενά στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας, με αφορμή και την προσφυγική κρίση. Ομοφωνία φαίνεται να επικρατεί για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, καθώς και για την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού κέντρου επιχειρήσεων, το οποίο θα μπορεί να συντονίζει, αν χρειαστεί, και στρατιωτικές αποστολές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), o πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν μπορεί να διαφωνεί στον υποχρεωτικό διαμοιρασμό προσφύγων ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη, αλλά προσπάθησε να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας σε άλλες παραμέτρους του προσφυγικού, όπως η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και η χρηματοδότηση αναπτυξιακής βοήθειας για την Αφρική.

Έτινγκερ: Μεγαλύτερη βοήθεια σε χώρες πρώτης γραμμής

Καθόλου ευχαριστημένος δεν φαίνεται ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρεντσι: «Ήταν ένα βήμα μπροστά, αλλά ένα πολύ, πολύ μικρό βήμα», έγραψε στο Twitter. Προειδοποιήσεις για το προσφυγικό από τον γερμανό Επίτροπο στην ΕΕ Γκύντερ Έτινγκερ: Μιλώντας το Σάββατο στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ, ο Επίτροπος δηλώνει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ισπανία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού. «Δεν μπορεί οι πρωθυπουργοί να δίνουν υποσχέσεις, αλλά να μην τις τηρούν» προειδοποιεί ο Έτινγκερ. Η Σουηδία από την πλευρά της εκτιμά ότι «η ΕΕ, συνολικά, θα μπορούσε να αντέξει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κάθε χρόνο».

Τα θετικά στοιχεία από τη Μπρατισλάβα θέλησε να κρατήσει η συμπροεδρεύουσα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό NDR: «Φάνηκε χθες για μία ακόμη φορά: καμία χώρα δεν ήταν έτοιμη να ισχυριστεί ότι όλα θα ήταν καλύτερα χωρίς την ΕΕ»...

in.gr