Προς νέο ρεκόρ αφίξεων ο ελληνικός τουρισμός - Τι προβλέπουν οι Έλληνες ξενοδόχοι για τα έσοδα;

Ανοδικά κινείται το «τουριστικό ρεύμα» προς την Ελλάδα με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα, το οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2016 έχουμε 753.000 περισσότερες αφίξεις (+6,5%), σε σχέση με πέρυσι .

Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, το πρώτο οκτάμηνο του 2016 έκλεισε με πτώση -3,8% ή περίπου -322.000 αφίξεις, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015.

Να σημειώσουμε πως το κλείσιμο των συνόρων, λόγω προσφυγικού, κράτησε μακριά από την Ελλάδα τους τουρίστες που επρόκειτο να έρθουν οδικώς στη χώρα μας, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Γ. Ρέτσος: Με άνοδο τα έσοδα για τον τουρισμό εφέτος

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος, ανοδικά θα κλείσουν τα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό. Ωστόσο όπως υπογραμμίζει, αυτά θα είναι κάτω από την ανεδαφική - και αυθαίρετη - πρόβλεψη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που έκανε λόγο για επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ. Ρέτσος στάθηκε στο γεγονός ότι έχει μειωθεί η μέση διάρκεια παραμονής παγκοσμίως στον τουρισμό, αλλά έχει αυξηθεί η ημερήσια δαπάνη και αυτό θα έχει αντίκτυπο στα έσοδα της κάθε χρονιάς από εδώ και πέρα.  Γι'αυτό εκφράζει την βεβαιότητα ότι η αύξηση των αφίξεων θα οδηγήσει και σε αντίστοιχη αύξηση των εσόδων.