Έπεσαν οι υπογραφές ξεκινάει η διάσωση της Μαρινόπουλος

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και επίσημα το σχέδιο σωτηρίας της αλυσίδας Μαρινόπουλος καθώς υπεγράφη με τις τράπεζες η «Σύμβαση διάσωσης της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης» (παρακάτω η επίσημη ανακοίνωση). Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η πρώτη εκταμίευση χρηματοδότησης, κάτι που αναμένεται να γίνει την άλλη εβδομάδα από τις τράπεζες σε Μαρινόπουλο και Σκλαβενίτη. Σημειώνεται ότι η ευρύτερη οικογένεια Σκλαβενίτη κατέθεσε εγγυήσεις προκειμένου να γίνει η χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Το επόμενο στάδιο θα είναι η εκδίκαση της αίτησης αναδιάρθρωσης με βάση το άρθρο 106β και θ που θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, το σχέδιο προβλέπει τη διάσωση της Μαρινόπουλος μέσω της διαδικασίας των άρθρων 106 β και θ του πτωχευτικού νόμου. Ειδικότερα, οι μέτοχοι της Μαρινόπουλος, οι πιστώτριες τράπεζες και ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής Σκλαβενίτης συμφωνούν να εμφανίσουν στο δικαστήριο το εξής σχέδιο:
Το σύνολο, σχεδόν, της Μαρινόπουλος θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ (σ.σ. χρήση των διατάξεων του άρθρου 106 θ), η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη Σκλαβενίτης. Η τελευταία δεσμεύεται να βάλει άμεσα 70 εκατ. ευρώ στη νέα εταιρεία και άλλα 55 εκατ. ευρώ στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της.
Ταυτόχρονα, οι τράπεζες συμφώνησαν να δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα είναι δεκαετές balloon (το μεγαλύτερο μέρος θα εξοφληθεί στη λήξη), με επιτόκιο μόλις 1,5%, καθώς οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας.
Πηγη left.gr