Μία απλή σκέψη… Του Νίκου Σερβετά

Πολλά μπορεί να αλλάξουν τα επόμενα δύο χρόνια, έως τη στιγμή δηλαδή που αυτοί που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα πρέπει να έχουν καταβάλει το σύνολο των 246 εκατ. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού το 1/3 του ποσού θα καταβληθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις.

Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, αυτοί που αναρωτιούνται –οι περισσότεροι όχι καλοπροαίρετα- αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει τα χρήματα αυτά, αν θα είναι κυβέρνηση σε δύο χρόνια, αν θα ισχύουν οι συνθήκες που ισχύουν σήμερα, αν τα κανάλια παρουσιάσουν τα αναμενόμενα κέρδη.

Ως υπόθεση εργασίας, ας θεωρήσουμε ότι όλα αυτά είναι σωστά. Γιατί, όμως, ξεχνούν να αναφέρουν κάτι πάρα πολύ βασικό: Αναλυτές, πολιτικοί παρατηρητές, ρεπόρτερ, τηλεπερσόνες και τηλεμαϊντανοί, πριν από την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας ανέφεραν ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις τους «η τιμή της κάθε άδειας θα κόστιζε από 10 έως 20 εκατ. ευρώ.»

Άρα ο μέσος όρος της τιμής της κάθε άδειας θα ήταν 15 εκατ. και συνολικά οι τέσσερις άδειες θα έφερναν στο δημόσιο ταμείο 60 εκατ. δηλαδή λιγότερα από αυτά που θα εισπράξει η κυβέρνηση μέσα σε αυτόν τον μήνα μόνο από την πρώτη δόση.
Αυτό γιατί δεν το αναφέρει κανένας από τους λαλίστατους κατά τα άλλα υπερασπιστές της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και του επιχειρείν χωρίς κρατικές παρεμβάσεις και εμπόδια;