« Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ήταν πάντα παρούσα στο Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα- Βουλγαρία, με πολλαπλές παρουσίες και διεκδικήσεις»

Είδαμε σε δημοσιεύματα των ΜΜΕ τα έργα του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα- Βουλγαρία ,για τον Ποταμό Έβρο.
Ο Ποταμός Έβρος ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η οποία έδωσε ανείπωτες μάχες για να προστατευτεί η περιοχή και να γίνει η καλύτερη δυνατή αποκατάσταση, με πολλές πρόσθετες ενέργειες και έργα που δεν είχαν γίνει ποτέ άλλοτε.
Από τα έργα που είναι σε διαβούλευση και πρόκειται να ενταχθούν στο INTERREG, αυτά που αφορούν τον Έβρο είναι:
  1. Έργα ενίσχυσης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών δομών περιοχής
Δ. Ορεστιάδας προϋπολογισμού 1.250.000 €
  1. Παρεμβάσεις δομικής ενίσχυσης αναχωμάτων ποταμών Έβρου και παραποτάμων της περιοχής Δ. Διδυμοτείχου προϋπολογισμού 750.000 €
  2. Υλοποίηση τεχνικών έργων βελτίωσης- δομικής ενίσχυσης αντιπλημμυρικών υποδομών περιοχής Δ. Σουφλίου προϋπολογισμού 600.000 €
  3. Ενίσχυση αναχωμάτων με λιθορριπές- σαρζανέτια περιοχής Φερρών
Δ. Αλεξανδρούπολης προϋπολογισμού 400.000 €

Πρόκειται για έργα που είχε διαπραγματευτεί η ίδια η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, μετά από πολλές συναντήσεις με την Κοινή Τεχνική Γραμματεία του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ στην Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα είναι ελληνικό και βουλγαρικό. Δηλαδή διασυνοριακό. Ένα σημαντικό ποσό από τα χρήματα του Προγράμματος εισπράττουν και οι Βούλγαροι, ένα μέρος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι υπόλοιποι φορείς με αντίστοιχα έργα.
Η μη παρουσία παραγόντων της Περιφέρειας στην τελευταία συνεδρίαση, οφείλεται σε εκ παραδρομής μη ειδοποίησή μας, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  παρά μόνο την ίδια στιγμή της συνεδρίασης.
Κατά τα λοιπά η Περιφέρειά μας ενδιαφέρεται για κάθε πρόγραμμα , δεν αφήνει κανένα ανεκμετάλλευτο και δεν πρόκειται να αφήσει.

Ο Περιφερειάρχης σχετικά δήλωσε: «Δεν παρευρεθήκαμε στην παρουσίαση του Προγράμματος, γιατί δεν γνωρίζαμε, δεν είχαμε ειδοποιηθεί. Τα θέματα του INTERREG μας ενδιαφέρουν πολλαπλώς. Η περιοχή μας μέσα στο χρόνο θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο. Θέλουμε ευέλικτα σχήματα συνεργασίας για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον Έβρο.

Ο Έβρος δεν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι, είναι πραγματικότητα».