Ομιλία Δημοσχάκη στη Βουλή στη Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, μίλησε χθες (9/12) στη Βουλή, στο πλαίσιο της Συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2017.

Αναφέρθηκε κυρίως σε θέματα που ανέδειξε όλο αυτό το διάστημα, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου (με επίκαιρες ερωτήσεις, ερωτήσεις και αναφορές).

Συγκεκριμένα είπε για:

  • Έναν Προϋπολογισμό που έχει ως βάση την υπερφορολογήση, που γονατίζει και εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό
  • Την αδιαφορία της κυβέρνησης για τη Θράκη, καθώς σε κανένα σημείο του Προϋπολογισμού δεν γίνεται αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει
  • Την αναβίωση παλαιότερης πρωτοβουλίας του Πρώην Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη χάραξη Ενιαίας Πολιτικής για τη Θράκη
  • Την μετανάστευση πάνω από 500.000 Νεοελλήνων ανά την υφήλιο, που αντί να αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας στήνουν κερδοφόρες επιχειρήσεις σε ξένες χώρες
  • Το «ψαλίδι» στον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων γεγονός που οδηγεί σε επιχειρησιακή τους υποβάθμιση.

Αναλυτικά η ομιλία του
«Στη Βουλή φέρνετε ένα ακόμα προϋπολογισμό που έχει ως βάση την υπερφορολόγηση. Γονατίζετε με τους φόρους σας έναν ήδη απονευρωμένο και απογοητευμένο λαό, που ψάχνει να βρει ένα πιάτο φαγητό στις Ιερές Μητροπόλεις στους Δήμους και τις λοιπές κοινωνικές δομές. Που ζει μέσα από τις ελεημοσύνες κι από τα συσσίτια αγάπης.
Μιλάτε για επιτυχία στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, την ώρα που η κοινωνία είναι εξαθλιωμένη και η μια επιχείρηση μετά την άλλη βάζει λουκέτο. Την ώρα που αυξάνεται η ανεργία, κυρίως των νέων ανθρώπων, και η αγορά στενάζει κάτω από τα φοροεισπρακτικά μέτρα που εφαρμόζετε. Καταδικάσατε ένα λαό στη φτώχεια και στην υποτέλεια και παίζετε επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες του, προσφέροντας ψίχουλα ως παροχολογία.
Πανηγυρίζετε για τα πρόσφατα αποτελέσματα του Eurogroup και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της τάξεως του 20% του ΑΕΠ έως το 2060. Η προηγούμενη κυβέρνηση των τριών κομμάτων, μέσω PSI, διέγραψε άμεσα χρέος 140 δισ. ευρώ. Είναι δυνατόν, λοιπόν, η δική σας μείωση έως 45 δισ. ευρώ μέχρι το 2060 να εκλαμβάνεται ως εθνική επιτυχία;
Για να περάσουμε στα επιμέρους μέρη του Προϋπολογισμού. Στον οικονομικό σχεδιασμό σας έχει χωρέσει πουθενά ο Έβρος;  Σε ποιο σημείο του Προϋπολογισμού που καταθέσατε αναφέρεστε για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα στη Θράκη γενικότερα; Πόσο σας απασχολεί ότι καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις αλλάζουν ΑΦΜ και πηγαίνουν στη Βουλγαρία και σε άλλες γειτονικές χώρες;
Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για όλα αυτά. Ούτε για τα «κόκκινα» δάνεια στον Έβρο και τη Θράκη και τις εθνικές προεκτάσεις τους, ούτε για την αγροτοκτηνοτροφία, που την έχετε εγκαταλείψει στην τύχη της. Χρωστάτε αποζημιώσεις ετών, δείχνετε αδιαφορία για τα κοπάδια που χάνονται, λόγω των ζωονόσων, δεν ασχολείστε με τα προβλήματα των αλιέων.
Απόδειξη της αδιαφορίας σας είναι ότι δεν έχετε εντάξει το βορειότερο νομό της χώρας στην πρώτη κλιματική ζώνη για το επίδομα θέρμανσης. Τα προβλήματα στην Εγνατία Οδό παραμένουν, δεν υπάρχει καμία αναβάθμιση στα σημεία Εισόδου και Εξόδου στους Κήπους, η Σαμοθράκη βρίσκεται ξεχασμένη από τα Υπουργεία σας, αντιμετωπίζοντας σωρεία άλυτων προβλημάτων.
Με πρωτοβουλία του Ευρυπίδη Στυλιανίδη, αναβιώνοντας παρόμοια κίνηση στην οποία είχε προβεί ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σας προτείναμε τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη χάραξη Ενιαίας Πολιτικής για τη Θράκη, αλλά ούτε και γι’ αυτό ενδιαφερθήκατε.
Την οικονομία επιβάρυνε πολύ η πολιτική των ανοικτών συνόρων που εφαρμόζετε. Μετατρέψατε τη χώρα σε ένα απέραντο hot spot, καταστρέψατε την οικονομία των ακριτικών νησιών και εσκεμμένα ταυτίσατε τους μετανάστες με τους πρόσφυγες. Να ξέρετε ότι εκπτώσεις στη φύλαξη των συνόρων μας δε συγχωρούνται τέτοιες εποχές.  Παραδομένοι στην ιδεοληψία σας έχετε αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη, σε όλα τα επίπεδα.
Γιατί δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα χερσαία σύνορά μας έχουν μετατραπεί σε αφύλαχτα μονοπάτια εισόδου προσφύγων και μεταναστών, είναι και η έλλειψη ασφάλειας που νοιώθουν οι πολίτες ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Έχετε απαξιώσει τα Σώματα Ασφαλείας, τους Αστυνομικούς που καθημερινά υπερβάλλουν εαυτόν για να κάνουν το καθήκον τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον πολίτη.  Οργανώστε την Αστυνομία με σωστές δομές και ενισχύστε την με το ανάλογο προσωπικό. Μιλάτε για ανάπτυξη στον προϋπολογισμό, αλλά αυτή δεν μπορεί να έρθει όταν μετά από κάθε διαδήλωση το κέντρο μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, με κατεστραμμένα μαγαζιά και επιχειρήσεις. Κανείς δεν επενδύει με αυτά τα δεδομένα.
Ούτε καν οι Έλληνες του Εξωτερικού, που αποδεδειγμένα πονάνε την Πατρίδα που γεννήθηκαν. Εσείς όμως τους γυρίσατε την πλάτη, δεν τους δώσατε ούτε το αυτονόητο, το δικαίωμα να ψηφίζουν, αλλά θέλετε να βάλουν τα λεφτά τους στην ελληνική οικονομία.
Δεν προβληματίζεστε που πάνω από 500.000 Νεοέλληνες έχουν μεταναστεύσει ανά την υφήλιο. Παιδιά με πτυχία και διδακτορικά, που έχουν μορφωθεί με τα χρήματα του ελληνικού λαού προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ξένες χώρες, στήνοντας εκεί κερδοφόρες επιχειρήσεις, αντί να αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Προτιμήσατε να δημιουργήσετε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κι όχι Υπουργείο Οικουμενικού Ελληνισμού, ώστε να ασχοληθείτε ενεργά με αυτά τα παιδιά, αλλά και γενικότερα με τα προβλήματα της Ομογένειας.
Σε όλους τους τομείς έχετε αποτύχει οικτρά. Το μόνο σας ενδιαφέρον ήταν να κάνετε κομματικές προσλήψεις και να βολεύετε ημετέρους. Δημιουργήσατε θέσεις Αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων, Αναπληρωτών Διευθυνόντων Συμβούλων, αντί να εξοικονομήσετε χρήματα για τομείς υψίστου εθνικού συμφέροντος, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις. Προσλαμβάνετε με ατομικές συμβάσεις, με μπλοκάκι μαγείρους, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, σεκιουριτάδες.
Σε εποχές ύφεσης, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος κοινωνικής εκτροπής οφείλετε να ενισχύετε τους πυλώνες του κράτους και του Έθνους. Οποιοδήποτε «ψαλίδι» στον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων είτε αφορά μισθούς και λειτουργικά έξοδα, είτε εξοπλισμούς οδηγεί σε επιχειρησιακή τους υποβάθμιση.
Το ΥΠΕΘΑ οφείλει να εξασφαλίζει ανταλλακτικά, καύσιμα και τα σέρβις των μηχανοκίνητων οχημάτων, των πολεμικών σκαφών και αεροσκαφών μας σε ποσοστό 100% αν είναι δυνατόν, ώστε να καταστούν όλα όσα διαθέτουμε εύχρηστα και αξιοποιήσιμα.  Εκτιμώ ότι εξασφαλίζετε, όπως οφείλετε, τα πυρομαχικά!  
Μιλάτε για αναδιάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων με σύσταση δομών μικρότερων και ευέλικτων. Αυτές οι ευέλικτες δομές με τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ προκαλούν… φόβο, αν θυμηθούμε την αναδιάταξη που κάνατε στα αστυνομικά τμήματα, αλλά και τη διάθεση που δείξατε να κλείσετε Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης σε διάφορες κομβικές περιοχές της χώρας, μηδέ εξαιρουμένης και της ιδιαίτερης πατρίδας μου, τον Έβρο
Παράλληλα, δεν διευκρινίζετε πόσο θα κοστίσει ο  νέος φορέας  που λέγεται Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ένοπλων Δυνάμεων που δημιουργήθηκε, ενώ παραμένουμε στο «σκοτάδι» για τα λεγόμενα «ισοδύναμα», αν και στον Προϋπολογισμό σας περιλαμβάνεται το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων, των οικονομικών προαγωγών  των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι δεν θα ισχύσει το μέτρο και θα καταθέσει ισοδύναμα. Ακόμα τα ψάχνουμε πάντως…
Καταλήγοντας πιστεύω ότι ο Προϋπολογισμός αυτός δεν πρόκειται να φέρει καμία ανάπτυξη και θα βυθίσει σε περαιτέρω ύφεση τη χώρα μας και γι’ αυτό τον καταψηφίζω στο σύνολό του!».
Το  video της ομιλίας