«Παλεύω για τις γυναίκες που δεν έχουν φωνή»: Η οδύσσεια της 27χρονης Αφγανής ράπερ

Έχει εγκαταλείψει δύο φορές την πατρίδα της , το Αφγανιστάν. Έχει δεχτεί συνεχείς απειλές για τη ζωή της. Έχει πέσει θύμα βίας . Η  27χρονη Αφγανή  Πάρανταιζ Σορούρ θεωρείται αμαρτωλή για την κοινωνία Αφγανιστάν.   Ζει σε μια χώρα όπου η μοίρα των γυναικών είνια προκαθορισμένη. Ομως εκείνη αντιδρά μέσα από τη ραπ μουσική και το κυριότερο, δεν σκεπάζει το κεφάλι της με μαντήλα, αλλά με κουκούλα μπλούζας.
Μέσα από τη μουσική της μιλά για τις  γυναίκες που έχουν υποφέρει από το οξύ που τους έριξαν στο πρόσωπό τους άνδρες όταν θέλησαν να τις κακοποιήσουν σεξουαλικά και τις τιμώρησαν γιατί αντιστάθηκαν. Τα τραγούδια της είναι αφιερωμένα στις γυναίκες που πολύ πριν εισέλθουν στην ενήλικη ζωή αναγκάζονται να παντρευτούν πολύ μεγαλυτέρους τους άντρες για ευνόητους , στην κοινωνία του Αφγανιστάν, λόγους.
«Δεν έχει σημασία εάν είσαι τραγουδίστρια, καλλιτέχνις, καθηγήτρια. Εάν είσαι γυναίκα στο Αφγανιστάν, είσαι πρόβλημα. Παλεύω για τις γυναίκες που δεν έχουν φωνή«, δηλώνει στον Guardian.
Η Πάρανταιζ γεννήθηκε στο Ιράν, οι γονείς της κατάγονται από το Αφγανιστάν που εγκατέλειψαν όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος. Μετά την πτώση των Ταλιμπών, επέστρεψε με την οικογένειά της στην πατρίδα, στην πόλη Χεράτ.
Όπως λέει στον Guardian, ένα βράδυ που περπατούσε με τον μικρότερο, σε ηλικία, αδερφό της , δέκα άγνωστοι που επέβαιναν σε έξι μοτοσικλέτες την πλαισίωσαν για να την χτυπήσουν. «Παρακαλούσα τους γύρω μου να σταματήσουν τους εξαγριωμένους άνδρες. Όχι μόνο δεν τους σταμάτησαν, τους παρότρυναν να συνεχίσουν», θυμάται με λύπη και πόνο.
Όταν, μετά το τραγικό περιστατικό, ο Ντάιβερς εντόπισε την αρραβωνιαστικιά του, η εικόνα μιλούσε από μόνη της. Ρούχα σκισμένα και δέρμα καλυμμένο από αίμα, ήταν τα ανατριχιαστικά σημάδια της τυφλής βίας.
«Η αστυνομία μού είπε να σταματήσω να τραγουδάω. Τότε κατάλαβα πως η σιωπή και όχι η φωνή μου θα ήταν εκείνη που θα δημιουργούσε προβλήματα», αναφέρει η Πάρανταιζ που δεν έχει παραδοθεί στον φόβο.
Η αδυναμία που έτρεφε η 27χρονη για τη μουσική και τη ραπ βρισκόταν στο σκοτάδι μέχρι που γνώρισε τον αγαπημένο της Ντάιβερς, πρόσφυγα από το Αφγανιστάν που είχε καταφύγει με γονείς στο Ιράν για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη. Οι δύο νεαροί αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους.
 Η δράση της ράπερ, παρόλο που κόντεψε να της κοστίσει τη ζωή, αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, το 2013, ως εργαλείο προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για μια ζωή βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα παλεύει με τον αρραβωνιαστικό της, Ντάιβερς, με τον οποίο είναι γνωστή στον κόσμο ως 143Band. Αυτό είναι το καλλιτεχνικό τους όνομα.
Η ανάδειξή τους όμως προσέλκυσε τη βία που οδήγησε το ζευγάρι στη φυγή, τη Γερμανία, όπου κατάφεραν να μιλήσουν μέσα από το τραγούδι. Έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ FeminEast, ενώ το ντοκιμαντέρ Rebel Beats, μέσα από το οποίο προβάλλεται ο αγώνας της ράπερ από το Αφγανιστάν, θα κυκλοφορήσει τους πρώτους μήνες του 2017 σε κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης.