«Μακρινό όνειρο η...»: Ο αιφνιδιασμός της ΝΔ από τη μεγάλη ζαριά του Τσίπρα και η παραδοχή στελεχών της ΝΔ


Ο αιφνιδιασμός της ΝΔ από τη μεγάλη ζαριά του Τσίπρα και η παραδοχή στελεχών της ΝΔ

Προοίμιο εκλογών θεωρούν στη Νέα Δημοκρατία τη στρατηγική που έχει θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και επιχειρούν να διερευνήσουν τις επόμενες κινήσεις του.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους ήρθαν να ενισχύσουν τις εκτιμήσεις, που εδώ και καιρό υπήρχαν στα ηγετικά κλιμάκια της παράταξης, ότι αργά ή γρήγορα, είτε από επιλογή είτε κατ’ ανάγκη, ο κ. Τσίπρας θα προσφύγει εκ νέου στη λαϊκή ετυμηγορία. Μέχρι πρότινος θεωρούσαν ως πλέον πιθανό χρόνο το διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου του 2017, μετά τα τελευταία γεγονότα έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις και δεν αποκλείουν έναν αιφνιδιασμό ακόμη κι εντός του Ιανουαρίου.

Το κυρίαρχο σενάριο που έχουν επεξεργαστεί στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θέλει τον πρωθυπουργό να προχωρεί μεθοδευμένα σε μια ελεγχόμενη σύγκρουση με τους­ δανειστές, που θα του δώσει την αφορμή να προκηρύξει εκλογές.

Να χρησιμοποιήσει δηλαδή ως άλλοθι τις εκβιαστικές και παράλογες απαιτήσεις τους και αφού υιοθετήσει την ανάλογη επιχειρηματολογία να επιχειρήσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτήν τη στιγμή είναι κατακερματισμένες. «Ο κ. Τσίπρας μεθοδεύει την απόδρασή του», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου Β. Κικίλια, ενώ άλλα στελέχη της παράταξης έκαναν λόγο για «πανικόβλητο» και «απερχόμενο» πρωθυπουργό, αμέσως μετά τις εξαγγελίες για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους. Κατά την άποψη ορισμένων, η κίνηση αυτή του κ. Τσίπρα μπορεί κάλλιστα να είναι ένα «test drive» έναντι των δανειστών και υπό ορισμένες προϋποθέσεις είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει τη «λυδία λίθο» για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Όσο κι αν η εξαγγελία έχει αμιγώς προεκλογικά χαρακτηριστικά, κάτι που αντιλαμβάνεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, στη Νέα Δημοκρατία ανησυχούν ως προς την απήχηση που μπορεί να έχει στη μεγάλη μάζα των συνταξιούχων, υπό την έννοια ότι ένας αριθμός, μικρός ή και μεγαλύτερος, εξ αυτών που είχαν αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επανέλθει στις τάξεις του. Στην ανησυχία αυτή πρέπει να αποδοθούν οι ατυχείς χειρισμοί, απόρροια του εκνευρισμού, που έγιναν σε κεντρικό επίπεδο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ανεξάρτητα από το πώς θα αντιδράσουν οι δανειστές στο θέμα των εξαγγελιών, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι οι εκλογές είναι θέμα χρόνου. Με το σκεπτικό ότι οι μεν δανειστές, με προεξάρχοντες τη Γερμανία και το ΔΝΤ, θα επιμείνουν στα υψηλά πλεονάσματα (3,5%) και στην ανάγκη νέων επώδυνων μέτρων μέχρι το 2020.

Από την άλλη αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να υποκύψει στις απαιτήσεις τους, αφού κάτι τέτοιο θα επέφερε δυσβάστακτο πολιτικό κόστος στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον ίδιο προσωπικά. «Θα επιλέξει να πετάξει την καυτή πατάτα στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας και του Κυρ. Μητσοτάκη», τονίζουν γαλάζιοι βουλευτές, που δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο αυτό. «Θα κληθούμε να αναλάβουμε τις τύχες της χώρας υπό τις χειρότερες συνθήκες», σημειώνουν, καθώς θεωρούν ότι από την επομένη των εκλογών θα βρεθούν αντιμέτωποι με την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου που επιτακτικά ζητούν οι δανειστές.

Και η Ιστορία έχει δείξει ότι δεν πρόκειται να μεταβάλουν τη στάση τους ή να αμβλύνουν τις απαιτήσεις τους επειδή άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Ο άλλος παράγοντας που προκαλεί την ανησυχία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι και το ότι, παρά τη μεγάλη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, η απήχηση της παράταξης παραμένει καθηλωμένη και τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις είναι μακριά από την αυτοδυναμία, που αποτελεί τον μύχιο πόθο του κ. Μητσοτάκη.

ΠΑΡΟΝ


Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που επιτευχθεί θα είναι οριακή, με συνέπεια η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί να είναι αδύναμη κοινοβουλευτικά.