Κατάθεση Αναφοράς Αν.Δημοσχάκη για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Νομού Έβρου

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, με κοινοβουλευτική Αναφορά, κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής επιστολή του προσωπικού των Φορέων Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων της Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου και Δέλτα του Έβρου, σχετικά με την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας υπηρεσιών του ευρύτερου δημοσίου, που ασχολούνται με το πολύ σημαντικό θέμα της προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης εξαιρετικά πολύτιμων και σπάνιων προστατευόμενων περιοχών του Νομού Έβρου.


Σύμφωνα με την επιστολή τους, οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αντιμετωπίζουν σήμερα τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς καμία χρηματοδότηση, αλλά και χωρίς προσωπικό μετά τις 31-12-2016 καθώς λήγει η χρηματοδότηση που είχε εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο / ΥΠΕΝ. Τονίζουν, πως πρέπει να βρεθεί άμεσα οριστική και βιώσιμη λύση η οποία θα εξασφαλίζει το σύνολο του υπάρχοντος προσωπικού των Φ.Δ, το οποίο αποδεδειγμένα διαθέτει την απαραίτητη τεχνική και επιστημονική επάρκεια σε κάθε επίπεδο λειτουργίας του συστήματος.
Προς
Στρατηγό ε.α. Κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη Επίτιμο Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ.
Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας
Αξιότιμε κ. Βουλευτά,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με ένα θέμα που αφορά τόσο την τοπική οικονομία της περιοχής όσο και την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας υπηρεσιών του ευρύτερο δημοσίου οι οποίες ασχολούνται με το πολύ σημαντικό θέμα της προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης εξαιρετικά πολύτιμων και σπάνιων προστατευόμενων περιοχών του Νομού Έβρου.
Οι περιοχές αυτές για τις οποίες παρακαλούμε να λάβετε γνώση είναι τα Εθνικά Πάρκα Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και Δέλτα Έβρου τα οποία σήμερα απασχολούν 25 άτομασυνολικά με αντικείμενο την προστασία, καταγραφή, διαχείριση και ανάδειξη της τοπικής βιοποικιλότητας η οποία αποφέρει σημαντικά τόσο στην ιδιαιτερότητα του Νομού Έβρου όσο και σε οικονομικά οφέλη.
Παρακαλούμε για την, από μέρους σας, ανάλογη παρέμβαση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Βουλή των Ελλήνων μέσα από το κοινοβουλευτικό σας έργο, προκειμένου να επιτευχθεί η συνέχιση λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών με το υφιστάμενο προσωπικό.
Σήμερα το υφιστάμενο Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών στηρίζεται αποκλειστικά σε 28 Φορείς Διαχείρισης, που έχουν αρμοδιότητες διαχείρισης, προστασίας και ενημέρωσης των επισκεπτών στα Εθνικά Πάρκα όλης της χώρας.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία, κατά κοινή ομολογία όλων των εμπλεκομένων θεσμικών και μη φορέων, δείχνει ότι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Φ. .Π.Π) αποτελούν τις πλέον επιτυχημένες δομές για τις περιοχές αυτές, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν κατά τη λειτουργία τους, το σύνολο των οποίων οφείλεται στην έλλειψη στήριξής τους από την πολιτεία. Η έλλειψη αυτή στοιχειοθετείται επαρκώς, μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι οι Φ. .Π.Π. από τη σύστασή τους μέχρι σήμερα λειτούργησαν αποκλειστικά με προσωπικό ορισμένου χρόνου, με ελλιπή νομική κατοχύρωση και χωρίς κρατική χρηματοδότηση.
Οι Φ. .Π.Π σήμερα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς καμία χρηματοδότηση, αλλά και χωρίς προσωπικό μετά τις 31-12-2016 καθώς λήγει η χρηματοδότηση που είχε εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο / ΥΠΕΝ.
Σήμερα, 1 μήνα πριν το τέλος του έτους, βρισκόμαστε ακριβώς στην ίδια κατάσταση καθώς ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποιο νεότερο από την πλευρά του ΥΠΕΝ για την ανανέωση ή παράταση των συμβάσεων του προσωπικού καθώς επίσης και των Διοικητικών Συμβουλίων των οποίων η θητεία επίσης λήγει στις 31-12-2016.
Μέχρι και το 2015 δεν είχε δαπανηθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ για την λειτουργία των Φ. .Π.Π. και την διαχείριση των Προστατευόμενων περιοχών γενικότερα, καθιστώντας την Ελλάδα την μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν δαπανά ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις προστατευόμενες περιοχές.
Ησυνέχιση λειτουργίας του μοναδικού σχήματος διοίκησης και διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και των εργαζομένων τους, βρίσκεται για άλλη μια φορά κυριολεκτικά μετέωρη.
Ητεχνογνωσία και η εξειδικευμένη εμπειρία καθώς και οι σχέσεις με την τοπική κοινωνία που έχουν αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια από το υφιστάμενο προσωπικό μέσω των χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων, δεν πρέπει να χαθούν.
Ησκοπιμότητα υλοποίησης των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων ήταν κατά κύριο λόγο η εκκίνηση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης και η απόκτηση της τεχνογνωσίας και της εξειδικευμένης εμπειρίας από το υφιστάμενο προσωπικό. Το έργο αυτό, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να ακυρωθεί, την κρίσιμη αυτή στιγμή, αλλά να δοθεί η ευκαιρία στο προσωπικό να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και μετά την 31/12/2016, για την προστασία και διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών.
Κατ’ επέκταση πρέπει να βρεθεί άμεσα οριστική και βιώσιμη λύση η οποία θα εξασφαλίζει το σύνολο του υπάρχοντος προσωπικού των Φ.Δ, το οποίο αποδεδειγμένα διαθέτει την απαραίτητη τεχνική και επιστημονική επάρκεια σε κάθε επίπεδο λειτουργίας του συστήματος.
Με εκτίμηση
Το προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων του Ν. Έβρου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και Δέλτα Έβρου