Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία από το βήμα της Βουλής

 Χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά με χαμηλούς τόνους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός
Κάλεσμα στην Τουρκία να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και «αφήνοντας στην άκρη την επιθετική ρητορική» απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά.
«Χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά με χαμηλούς τόνους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ευχή «να έχουμε θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα». Όπως σημείωσε ωστόσο, προϋπόθεση είναι «η Τουρκία να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με παρόμοιο πνεύμα, να αφήσει στην άκρη την επιθετική ρητορική».
«Η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σε τεχνικό, διπλωματικό επίπεδο. Η κυβέρνηση συνεχίζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κύπρου και τον κ. Αναστασιάδη μία σκληρή και επίμονη προσπάθεια ώστε να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις και με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνεννόησης και στο εσωτερικό – και αυτό επετεύχθη – αλλά και στο εξωτερικό και να παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας. Οι μέχρις στιγμής εξελίξεις, χωρίς να έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε ορατή μία λύση, είναι σημαντικές».
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «για πρώτη φορά ανταλλάχθηκαν χάρτες σε επίπεδο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αν και οι διαφορές παραμένουν» ενώ χαρακτήρισε «μεγάλη διπλωματική επιτυχία» το ότι μπήκαν στην ατζέντα τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι στη διάθεση των αρχηγών των κομμάτων για ενημέρωση.