Ο Μητσοτάκης ΔΙΑΛΥΕΙ τη ΝΔ - Ανανέωση από τα... πανέρια (ΟΝΟΜΑΤΑ)


Ανανέωση από τα... πανέρια
Σε έντονο κύκλο εσωστρέφειας, τον οποίον επιχειρεί να κρατήσει εντός των τειχών, βυθίζεται η Νέα Δημοκρατία όσο ξεδιπλώνονται οι πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο για την «ανανέωση» της παράταξης όσο και για την ιδεολογική μετατόπισή της.
Μπορεί η ηγεσία της ΝΔ να εμφανίζεται – στα όρια του βοναπαρτισμού όπως διαμηνύουν επικριτές της – αποφασισμένη να προχωρήσει στην πλήρη μητσοτακικοποίηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλοιώνοντας πλήρως το λαϊκό DNA της παράταξης και συρρικνώνοντας το αποτύπωμά της στην κοινωνία μέσα από την μετατροπή της σε κόμμα των ολίγων ελίτ και του ΣΕΒ, ωστόσο τα αντίπαλα εσωκομματικά στρατόπεδα ένθεν κακείθεν ακονίζουν τα μαχαίρια τους, καθώς βλέπουν να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για πλήρη παραγκωνισμό τους προς τέρψιν νεόκοπων και «τουριστών» στην οδό Πειραιώς.
Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη μερίδα του Τύπου και των μίντια εν γένει δεν αγγίζει το θέμα των εσωκομματικών αντιδράσεων, ως χείρα βοηθείας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η διαρκώς εκτραχυνούμενη κατάσταση δύσκολα μπορεί να κρατηθεί για πολύ ακόμα στη σκιά.
Μέσα στο εκρηκτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις τάξεις της ΝΔ, ο πολιτικός «γάμος» με την ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη Δράση του Θεόδωρου Σκυλακάκη απειλεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η αποχώρηση της Μ. Σταυρινούδη, η οποία αν και ήσσονος πολιτικού εκτοπίσματος συνοδεύθηκε από ανοιχτή επιστολή κόλαφο, την οποία ουκ ολίγα γαλάζια στελέχη και βουλευτές εύκολα θα… προσυπέγραφαν, καθώς και η αποχώηρηση της ΔΑΚΕΜΜΕ υπό τον Θύμιο Λυμπερόπουλο με καταγγελίες για «πρόσωπα που έχουν ήδη απορριφθεί από το σύνολο του ελληνικού λαού. Λάτρεις του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικών μονοπωλίων», ενώ χαρακτηρίζουν τη ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη… «νεοφιλελεύθερο παραμύθι» και «αποκριάτικη», είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος.
Συνολικά η ΔΑΚΕ βρίσκεται κυριολεκτικά στα κάγκελα, δεδομένου ότι οι ακραία νεοφιλελεύθερες λογικές που εμφυλοχωρούν και τείνουν να κυριαρχήσουν στη ΝΔ απειλούν το ίδιο το μέλλον των στελεχών της ΔΑΚΕ και των εργαζομένων στο Δημόσιο. Διόλου τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται εξάλλου η έκρηξη γαλάζιων συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ και της ΔΑΚΕ προ μίας εβδομάδας, όταν η Νίκη Κεραμέως και οι αναπληρωτές τομεάρχες Παιδείας έκαναν λόγο για «εκπαιδευτικούς-φαντάσματα», επιβεβαιώνοντας το δυσοίωνο μέλλον που προδιαγράφεται για τους ίδιους στην προοπτική διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Σκληροί επικριτές της ηγεσίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνουν λόγο για επιλογές και στρατηγικά λάθη που επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας το αφήγημα της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα περί αντικοινωνικού μένους και θατσερικών πολιτικών κατά των δημοσίων υπαλλήλων και του κοινωνικού κράτους σε Παιδεία και Υγεία.
Έκρηξη από τις επιλογές της… ανανέωσης
Την ίδια ώρα μονάχα «μούχλα» τείνει να αποπνεύσει το άρωμα ανανέωσης που επιχείρησε να δώσει η ηγεσία του κόμματος με τη διαρροή των 15 πρώτων ονομάτων, που προέκυψαν από την… δήθεν αξιολόγηση πολιτικών στελεχών από το ομώνυμο Μητρώο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η νέα δυσφορία έρχεται σε συνέχεια της ήδη υπάρχουσας για το πρώτο κυοφορούμενο φιάσκο της ανανέωσης, καθώς όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ να σφίζουν από… γιους, κόρες ανίψια και… γκόμενες στελεχών και πρώην βουλευτών, γεγονός που αποκαθηλώνει εν μία νυκτί τα περί αξιοκρατίας και καταπολέμησης της οικογενειοκρατίας που διατυμπανίζει πως κομίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έτσι, όσον αφορά στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, αν και επισήμως στη ΝΔ έκαναν λόγο για «φρέσκο αίμα» και «οξυγόνο», η πραγματικότητα – η οποία είναι γνωστή σε όλους και σχολιάζεται πικρόχολα στους διαδρόμους της Πειραιώς – απέχει παρασάγγας.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί – κυρίως προερχόμενοι από το καραμανλικό στρατόπεδο του κοινωνικού φιλελευθερισμού αλλά και το σαμαρικό της καθαρόαιμης λαϊκής Δεξιάς, που βλέπουν τα πρώτα αποτελέσματα του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, ως επιβεβαίωση του φόβου πως δεν αποτελεί κάτι άλλο παρά το Δούρειο Ίππο του κ. Μητσοτάκη για την στελεχιακή άλωση της ΝΔ.
Έτσι, πίσω από τις τυμπανοκρουσίες για την «ανανέωση» έρχονται οι – ακόμα και πρόσφατες – δηλώσεις που μονάχα τιμή δεν περιποιούν για την επιλογή τους στις τάξεις του κόμματος.
Προς επίρρωση τούτων υπενθυμίζουν πως ο Νίκος Λιολόπουλος, ένας εκ των 15 πρώτων «αρίστων» του Μητρώου – μονάχα άγνωστος δεν είναι, αφού στο παρελθόν έχει κάνει καριέρα στο ΠΑΣΟΚ ως μέλιος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας και δημοτικός σύμβουλος.
Αργότερα, όταν είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ είχε προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Όταν η αδερφή του σημερινού προέδρου επέστρεψε στη ΝΔ, ο κ. Λιολιόπουλος αρνήθηκε να την ακολουθήσει, αποκαλώντας τον Αντώνη Σαμαρά «γελωτοποιό«, ενώ έναν χρόνο αργότερα το 2013 χαρακτήριζε την τρικομματική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «τρικομματική των λαμόγιων«.
Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Χαροκόπειο Γιώργος Δημητρόπουλος, το 2011 είχε υπογράψει επιστολή προς τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με την οποία ζητούσε την καταγγελία του Μνημονίου, στάση πληρωμών, κούρεμα χρέους σε ύψος 40% και σε περίπτωση αντίδρασης της Ευρωζώνης έξοδο από το κοινό νόμισμα και επιστροφή στη Δραχμή!
Όπως αναφέρει η Αγορά, στα άλλα στελέχη συγκαταλέγονται και πρόσωπα που στο παρελθόν επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου είχαν διατελέσει σε δημόσιες θέσεις και μονάχα φρέσκο αίμα δεν αποτελούν. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο Λάμπρος Γεωργόπουλος, ο οποίος είχε υπηρετήσει για δύο χρόνια ως διοικητής στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων την ίδια περίοδο.
Ο Θανάσης Κοσμόπουλος, διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί από το 2004 ως το 2010, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook είχε αναρτήσει πρόσφατα φωτογραφίες με τον έκπτωτο μονάρχη Κωνσταντίνο και την οικογένειά του και από κάτω σχολίαζε: Η βασιλική οικογένεια της Ελλάδος απευθύνει θερμές ευχές στο έθνος».
Η Χαρά Γιαννοπούλου είναι δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Διονύση Χατζηδάκη στο Παλαιό Φάληρο.
Ο Δημήτρης Σύρμος ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπακογιάννη.
Μόνο ως ευχάριστο νέο δεν έσκασε και το όνομα του γιου του πρώην κραταιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ και ελεγχόμενου για σωρεία υποθέσεων, Γιάννου Παπαντωνίου, Νικήτα.
Στο επίκεντρο πολλών γαλάζιων επικρίσεων έχει βρεθεί και η κυρία Ρεβέκκα Πίτσικα, η οποία είναι Διευθύντρια Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων της Νέας Δημοκρατίας. Βουλευτές κάνουν λόγο για λογική… πολυεθνικής πο υέχει καταλάβει ορισμένα στελέχη υπό τις οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κομματικό μηχανισμό και μιλούν για απίστευτη επιπολαιότητα.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη γαλάζια «Ιερουσαλήμ» είναι η ατάκα που επεφύλασσαν πολλά κομματικά στελέχη στα κεντρικά της Πειραιώς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: «Σοβαρευτείτε, γελάει όλη η Ελλάδα με τις επιλογές που κάνετε!».
tribune.gr