Με τη Γερμανία ή την Ελλάδα και την Ε.Ε.;...

Δηλώσεις συγκρατημένης αισιοδοξίας είχαμε από όσους μίλησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup για τη δεύτερη κρίσιμη αξιολόγηση. “Κινούμαστε προς...
τη σωστή κατεύθυνση με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης”, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και προσέθεσε ότι ελάχιστα απομένουν να γίνουν από αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Εμφανίστηκε μάλιστα πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να ολοκληρωθούν εγκαίρως.

Οι χώρες της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ακόμα και χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και η συμμετοχή του θα ήταν προτιμότερη, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ. Ξέρει κάτι;

ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ οι δηλώσεις αυτές το κλίμα για -επικείμενη- συμφωνία με την Ελλάδα; Με τον Σόιμπλε κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Και ο Γερμανός υπουργός έχει στήσει μια παγίδα. Δεν δέχεται τις προτάσεις του ΔΝΤ για απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά ούτε την αποχώρηση του Ταμείου. Εμφανίστηκε μάλιστα για να διευκρινίσει, ως απόλυτος άρχων, ότι αν φύγει το ΔΝΤ δεν υπάρχει συμφωνία!

Σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και σαφές στις διατυπώσεις του άρθρο, η Stephanie Flanders, ανώτατη στρατηγική αναλύτρια για την Ευρώπη στην JPMorgan Asset Management, σημειώνει: “Τι έχουμε μάθει από όταν άλλαξε ο αιώνας; Έχουμε μάθει ότι για τις οικονομίες με μεγάλα βάρη χρέους το να επιτύχουν μια εύλογη αναλογία ονομαστικής ανάπτυξης είναι θεμελιώδες προκειμένου να ξεπεραστούν οι οικονομικές κρίσεις. Έχουμε μάθει επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρουν αυτό όταν οι οικονομίες βρίσκονται σε ύφεση και βασίζονται αποκλειστικά στη νομισματική πολιτική για στήριξη”. Άρα;

ΑΡΑ η γερμανική πλευρά πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της. Αν ο Σόιμπλε, αδιαφορώντας για τις απόψεις της γαλλικής κυβέρνησης αλλά και του κυβερνητικού εταίρου του SPD, τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για να κάνει προεκλογικό λάβαρο την εκδίωξη τς Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διότι στην ουσία περί αυτού πρόκειται, στρώνει το χαλί στις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν ανοιχτά τη διάλυσή της Ένωσης.

Ταυτόχρονα έτσι αποκαλύπτει πως στο μυαλό του υπάρχει το σχέδιο της μεγάλης Γερμανίας με επιλεγμένους δορυφόρους. Και επειδή αυτό δεν είναι πλέον μακρινό σενάριο, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του SPD και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πήρε θέση απέναντι λέγοντας ότι: «Η Γερμανία ωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την ευρωπαϊκή κοινότητα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Εάν επιτρέψουμε τη διάλυση της Ε.Ε. τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα μας καταραστούν».

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, εξήγησε ότι αιτία των καθυστερήσεων σε ό,τι αφορά την έγκαιρη αξιολόγηση δεν είναι η ελληνική πλευρά. «Δεν είναι κρυφό ότι, στην παρούσα συγκυρία, βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των θεσμών. Κυρίως ανάμεσα στο ΔΝΤ και ορισμένα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Αλλά και στο εσωτερικό των εν λόγω κρατών διατυπώνονται αποκλίνουσες απόψεις. Άρα δεν πρόκειται για προβλήματα που δημιουργεί η δική μας στάση».

Με λίγα λόγια, αν η γερμανική ηγεσία, παρά τις όποιες διαφωνίες του κυβερνητικού της εταίρου, οδηγήσει τα πράγματα σε ναυάγιο ή με τις συνεχείς καθυστερήσεις της προκαλέσει ασφυξία στην ελληνική οικονομία, το σήμα θα είναι σαφές προς όλους: Με τη Γερμανία ή με την Ε.Ε.;

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ πλευρά ξέρει πλέον πολύ καλά πως, σε περίπτωση συνεχών καθυστερήσεων, χάνεται το πολύτιμο εργαλείο της ποσοτικής χαλάρωσης που μπορεί και θέλει να δώσει ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Αν χαθεί, πέρα από την απώλεια ρευστότητας του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, θα έχει χαθεί -ή δεν θα έχει εξασφαλιστεί- και η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Αν συνυπολογίσουμε ότι τα φορολογικά βάρη, για να αντιμετωπιστούν, απαιτούν σοβαρή ανάπτυξη και μάλιστα εντός του 2017, κάθε άλλο σενάριο πέρα από την έγκαιρη αξιολόγηση θα είναι καταστροφικό.

ΣΤΟ σημείο αυτό είναι υποχρεωμένοι να πάρουν θέση όλοι. Μιλάμε για την υπόσταση και τη βιωσιμότητα της χώρας μας συνολικά. Αν δεν φταίει η ακαμψία του Σόιμπλε, η Ν.Δ. και όσοι είναι πίσω της σαν γρι - γρι ας μιλήσουν. Ας δηλώσουν, εάν αυτό πιστεύουν, ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τις όποιες προτάσεις του Γερμανού υπουργού. Διαφορετικά πρέπει να στηρίξουν την κυβέρνηση της χώρας, αφού ο σκοπός είναι το εθνικό συμφέρον.

Για να το πεις όμως αυτό, πρέπει να έχεις ικανότητα αντίληψης και εθνικής συνείδησης για τους κινδύνους που μας απειλούν. Διότι, αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία, πριν μάλιστα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος κινήσει τα πρώτα πιόνια στη διεθνή σκακιέρα, οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες και δύσκολα επανορθώσιμες, αγαπητέ κ. Μητσοτάκη.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Μια πιθανή διάλυση της Ε.Ε. και του κοινού νομίσματος θα πλήξει περισσότερο τις αδύναμες και απροετοίμαστες οικονομίες και κυρίως εκείνες που έχουν προβληματική παραγωγική βάση, εξαρτώνται υπερβολικά από τις εισαγωγές και δεν έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με τα συστήματα διαχείρισης και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές. Κάντε λοιπόν τους υπολογισμούς σας...

Δημήτρης Χρήστου