Η Φαντασία στην Είδηση...

Οι κατασκευασμένες και ψευδείς ειδήσεις κυριάρχησαν την προηγούμενη χρονιά σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, με αξιοζήλευτη επίδοση στην...
άμεση υιοθέτησή τους και αναπαραγωγή από όλα σχεδόν τα ιδιωτικά ΜΜΕ αλλά και την αντιπολίτευση.

Η ναυαρχίδα της κατασκευασμένης ειδησεογραφίας «Πρώτο Θέμα» έχει κυριολεκτικά χάσει το «πλεονέκτημα» στον συγκεκριμένο τομέα μια και τη συναγωνίζονται πλέον στα ίσα οι υπόλοιπες «έγκυρες» εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

Επιλέξαμε ένα μικρό δείγμα παρόμοιων ειδήσεων του 2016 ώστε να συμβάλουμε στον εορταστικό «φωτισμό»! Θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότερες παραπλανητικές, τρομοκρατικές και κατασκευασμένες ειδήσεις αφορούν επιθέσεις στη σημερινή κυβέρνηση και στα στελέχη της.

Αυτό ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι το 2016, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια των Μνημονίων, εκτός από τον αντιπολιτευτικό οίστρο έπαιξε ρόλο και η απόφαση της κυβέρνησης για νομιμότητα και διαφάνεια στον χώρο των υπερδανεισμένων ΜΜΕ.

Βιασμοί, θάνατοι και καταστροφές από πρόσφυγες και μετανάστες

Γύρω από το προσφυγικό εκδηλώθηκε ολόκληρη επιχείρηση παραπληροφόρησης, με εμφανή σκοπό να ματαιωθούν τα σχέδια για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας, να καλλιεργηθεί ο ρατσισμός και να οξυνθούν οι κοινωνικές εντάσεις.

Ενημερωτικές ιστοσελίδες, εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα αναπαρήγαν ειδήσεις με πρόσφυγες που τάχα πρωταγωνιστούσαν σε ανύπαρκτα περιστατικά βεβήλωσης θρησκευτικών και εθνικών συμβόλων ή σε άγρια εγκλήματα και επιθετική συμπεριφορά.

Τον Μάρτιο το «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύει την είδηση ότι πρόσφυγες στην Ειδομένη «λίντσαραν παιδόφιλο πρόσφυγα που επιχείρησε να βιάσει επτάχρονη». Η είδηση διαψεύστηκε από τις αρχές και την οικογένεια της επτάχρονης, ωστόσο η εφημερίδα συνέχισε απτόητη για μέρες το «ρεπορτάζ», πριν τελικά αναγκαστεί να ανασκευάσει.

Την ίδια περίοδο, δημοσιεύεται στο διαδίκτυο η «είδηση» ότι μουσουλμάνοι κρέμασαν από γεφύρι μια οικογένεια χριστιανών ή, σε άλλη εκδοχή, κάρφωσαν έναν σταυρό στο κεφάλι της μητέρας. Οπως όμως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα «Ελληνικά Hoaxes», που ερευνά την αλήθεια παρόμοιων δημοσιευμάτων, οι ευφάνταστοι συντάκτες συνόδευσαν την είδηση μέχρι και με φωτογραφίες από ταινία τρόμου...

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ των Αντας Ψαρρά, Δημήτρη Αγγελίδη, Δημήτρη Κανελλόπουλου, Χρήστου Καλλιμάνη στην ΕΦΣΥΝ πατώντας ΕΔΩ.