Συνέντευξη Θέκλας Παρασκευούδη στον "Ημερήσιο Κύρηκα"

στον αρχισυντάκτη κ. Ιωάννη Σίουλα.
Κυρία Παρασκευούδη, έξι μήνες πριν ήσασταν μέλος της κεντρικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, τώρα ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Τι έχει αλλάξει για εσάς αυτό το εξάμηνο; Μήπως βιαστήκατε να αποφασίσετε; Από ότι θυμάμαι ήσασταν πανελλαδικά ίσως η πρώτη πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας που παραιτήθηκε.
Η απόφασή μου να παραιτηθώ δεν ήταν προϊόν πολιτικού καιροσκοπισμού και τυχοδιωκτισμού, αλλά προϊόν πολιτικής ευσυνειδησίας και εντιμότητας. Είναι ανήθικο να συμμετέχεις σε ένα κόμμα που δεν σε εκφράζει πια, αλλά παραμένεις σε αυτό για προσωπικά συμφέροντα. Επίσης, είναι εξίσου ανέντιμο, να περιμένεις να δεις πως θα εξελιχθεί μία καινούρια προσπάθεια, και ανάλογα την πορεία της να ενταχθείς σε αυτήν ή όχι. Για   μένα  δεν  έχουν  σημασία   οι  σφραγίδες   αλλά   οι   ιδέες.  Όσοι   κρύβονται   πίσω   από   τις  σφραγίδες,   όσοι   αφήνουν  στην   άκρη  τις  ιδέες  τους   μπορεί να  κάνουν  πολιτική καριέρα αλλά   σίγουρα  δεν   προσφέρουν   στο  τόπο   και  στο  λαό.  Το   ζητούμενο   για  μένα  είναι η 
συμμετοχή  με  σκοπό  την   ουσιαστική   προσφορά. Εκτίμησα ότι  στον  προορισμό  αυτό   θα   με   οδηγήσει   η  συμπόρευση μου  με την κυρία Μπακογιάννη, η  ένταξη μου στη  Δημοκρατική Συμμαχία, ένα κίνημα που στοχεύει μέσω της σύνθεσης των απόψεων στη ρεαλιστική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της χώρας  που   μας  έφεραν στο  γκρεμό.



Τι έχετε να απαντήσετε σε όσους, ακόμη και τώρα, σας κατηγορούν για «προδοσία»;
«Προδοσία» ξέρετε τι σημαίνει; Να απαρνείσαι τις βασικές σου αρχές και αξίες. Αυτό δηλαδή που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, όταν, ψηφίζοντας κατά του μνημονίου, έσυρε αυταρχικά, δίχως ούτε καν να θέσει το ζήτημα στην κεντρική επιτροπή, ένα ιστορικό κόμμα στο δρόμο του λαϊκισμού. Η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν ποτέ κόμμα του λαϊκισμού, λειτουργούσε πάντα δημοκρατικά και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Συνεπώς, αντιλαμβάνεστε ότι εγώ ένιωσα προδομένη από το ίδιο μου το κόμμα. Είναι αδιανόητο το εθνικό συμφέρον να υποτάσσεται σε μικροπολιτικές λογικές, είναι προσβλητικό.  Κλείνοντας    θέλω  να  σας  θυμίσω   ποιοι  είναι   οι  κατήγοροι  μας. Είναι  εκείνοι   που   έριξαν  την  Νέα  Δημοκρατία  από  την   κυβέρνηση,   που  κράτησαν το  ΠΑΣΟΚ  στην  εξουσία   πάνω  από 10 χρόνια.  Όσοι   το   ξέχασαν αυτό   ή  έχουν  πάθει    αμνησία   ή   δεν θέλουν  να   το    θυμούνται   για άλλους   λόγους.






Έπειτα και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της τρόικας, και τα καινούρια μέτρα, συνεχίζετε να είστε υπέρ του μνημονίου;
Τη στιγμή που ψηφίστηκε το μνημόνιο, δεν γινόταν αλλιώς. Το δίλημμα ήταν απόλυτο: χρεοκοπία, δηλαδή στάση πληρωμών, ή οικονομική βοήθεια και συνεχίζουμε. Βέβαια, η συνέχεια ήταν εξαιρετικά δύσκολη και θα γίνει ακόμη δυσκολότερη μέχρι να εξασφαλίσουμε και τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου. Το μνημόνιο λοιπόν ήταν αναγκαίο για να σωθεί η χώρα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί και ευαγγέλιο. Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ αφενός ήταν υποχρεωμένη να διαπραγματευτεί καλύτερα και όχι να mεφαρμόσει τα μέτρα copy paste, αφετέρου θα μπορούσε να αποφύγει τις εύκολες λύσεις. Για παράδειγμα, αν η κυβέρνηση ήταν συντονισμένη, θα προχωρούσε δραστικά στην περικοπή των δημόσιων δαπανών από τα υπουργεία ή τις ΔΕΚΟ, και δεν θα ακουμπούσε καθόλου το 13ο και 14ο μισθό. Στην πολιτική, εκτός από ρεαλιστές, οφείλουμε να είμαστε και αποτελεσματικοί.

Θεωρείτε δηλαδή ότι η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν είναι αποτελεσματική;
Εκτιμώ ότι ένα χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία έχει καθυστερήσει σημαντικά να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, που θα πυροδοτήσει τον ανταγωνισμό και κατ' επέκταση την ανάπτυξη. Μέχρι στιγμής, κανένα από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, δεν προσανατολίζονται στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Μόνο με την ανάπτυξη θα καταφέρει η χώρα να βγει από την οικονομική κρίση και να αποπληρώσει τους δανειστές της.



Ακούσαμε την κυρία Μπακογιάννη, στην ιδρυτική διακήρυξη, να μιλάει για μείωση της φορολογίας στην περιοχή του 20%, όπως επίσης να ασκεί και έντονη κριτική στους συνδικαλιστικούς φορείς. Ποια είναι η δική σας άποψη;







Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν φροντίζει να λύσει άμεσα τα θέματα πολυνομίας και γραφειοκρατίας που δημιουργούν ένα αρνητικό πλαίσιο για επενδύσεις, αλλά επιμένει κιόλας να κρατά ψηλά τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε ότι εξακολουθεί να συντηρεί τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές, με τη χορήγηση 500.000 ευρώ στο σωματείο της ΓΕΝΟΠ.  Ο συνδικαλισμός, όπως και η πολιτική, είναι έννοιες που έχουν εκφυλιστεί στη χώρα μας και είναι χρέος μας να τις αποκαταστήσουμε. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν ανεξάρτητο συνδικαλισμό, ο οποίος θα συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο, και συνδικαλιστές που θα εκπροσωπούν γνήσια τα συμφέροντα των συναδέλφων τους. Όχι κομματικά στελέχη που πληρώνονται από το κράτος για να λειτουργούν ως δεκανίκι της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι συνδικαλισμός, αλλά τυχοδιωκτισμός.

Δεν είναι πολιτικός τυχοδιωκτισμός που η κυρία Μπακογιάννη επειδή απέτυχε να γίνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έσπευσε να ιδρύσει δικό της κόμμα;
Εδώ και ένα εξάμηνο η κοινωνία έστελνε συνεχώς μηνύματα ανησυχίας και απογοήτευσης, με αποκορύφωμα το υψηλό ποσοστό αποχής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, το οποίο αποκάλυψε το έλλειμμα εκπροσώπησης που υπήρχε στο πολιτικό σύστημα. Η κυρία Μπακογιάννη, ερμηνεύοντας σωστά τις κοινωνικές ανάγκες, τόλμησε να έρθει σε ρήξη με το παρελθόν της και να ιδρύσει τη Δημοκρατική Συμμαχία. Ένα κόμμα συγκεκριμένων αρχών και στρατηγικών, που λειτουργεί με σχέδιο και προοπτική, μακριά από το λαϊκισμό και την παλαιοκομματική νοοτροπία, που ήθελε τους πολιτικούς να κοιτούν τις επόμενες εκλογές και όχι τις επόμενες γενιές. Η Δημοκρατική Συμμαχία ιδρύθηκε για να μετατρέψει την εκκωφαντική σιωπή όλων αυτών που σιωπούσαν τόσο καιρό σε μία αισιόδοξη δύναμη αλλαγής. Για αυτό, κεντρικό κομμάτι της προέδρου την 21η Νοεμβρίου, ήταν οι ανθρώπινες αξίες.


Αν θυμάμαι καλά, αυτό δεν ήταν το βασικό σας σύνθημα στις προηγούμενες εκλογές;
Ακριβώς, οι ανθρώπινες αξίες, δηλαδή η ισότητα, η κοινωνία, το περιβάλλον, η ανάπτυξη και ο πολιτισμός. Αυτό ήταν το προεκλογικό μου σύνθημα, αυτές είναι οι αρχές που πάντα πρέσβευα και συνεχίζω να πρεσβεύω. Δεν θα αρνιόμουν τα πιστεύω μου για να συμμετάσχω σε ένα καινούριο κόμμα. Αν με την κυρία Μπακογιάννη δεν συμφωνούσαμε σε βασικές αρχές και δεν μοιραζόμασταν τις ίδιες ηθικές αξίες, τότε δεν θα είχα κανέναν λόγο να την ακολουθήσω. Ήμουν κι εγώ ένας άνθρωπος, όπως χιλιάδες συμπατριώτες μας, που ασφυκτιούσαν στο πολιτικό σύστημα και δεν έβρισκαν χώρο έκφρασης και δημιουργίας. Η Δημοκρατική Συμμαχία αποτελεί τη σύμπραξη χιλιάδων τέτοιων ανθρώπων που κουράστηκαν να τους αγνοούν και επιθυμούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να γίνουν οι ίδιοι διαμορφωτές του μέλλοντός τους.





Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά του νέου πολιτευτή που θα προκύψει μέσα από την καινούρια αυτή προσπάθεια;
Τέτοιου γενικού είδους απαντήσεις δεν έχουν καμιά αξία, ο καθένας κρίνεται χωριστά από τους λόγους και τις πράξεις του. Όσον αφορά εμένα, που δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά ένας αυθόρμητος άνθρωπος, με αξίες και πάθη, θα σας πω το εξής: πολιτική είναι το εργαλείο για να λύνουμε προβλήματα και να δημιουργούμε ευκαιρίες, με σεβασμό πάντα στον άνθρωπο. Ο πολιτευτής δεν  είναι   πραματευτής.   Δεν  μπορεί  να  είναι  έμπορος  ελπίδων.   Το  μοντέλο   αυτό   του  πολιτευτή  συσσώρευσε  ερείπια  στη  χώρα.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. η πρώτη ήταν η Κασιμάτη ,πάντα πιστή στις αρχές της αλλά και η πολιτευτής της συνέντευξης αξιόλογη φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου