Δεν έχουμε λόγο να φοβηθούμε

«Δεν έχουμε λόγο να φοβηθούμε ούτε για την επόμενη δόση του δανείου ούτε για την τελική έκβαση της μάχης που δίνουμε, εφόσον συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τον ίδιο τρόπο: αταλάντευτα, σταθερά, συλλογικά, μεθοδικά, τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
Μεταξύ άλλων ο Γ.Παπανδρέου είπε:
Για τη σύγκρουση με την Αγκελα Μέρκελ και την επερχόμενη Συνοδο Κορυφής της ΕΕ: «Επανακτήσαμε την αξιοπιστία της χώρας μας. Αυτό μας δίνει τη δύναμη και τη δυνατότητα να λέμε με αυτοπεποίθηση την άποψή μας και να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας. Θέλω όμως να τονίσω ότι δεν πρόκειται για προσωπική κόντρα ή αντιπαράθεση με την κυρία Μέρκελ. ... Οσον αφορά το βέτο, μια και με ρωτάτε, την προηγούμενη φορά στην ουσία βάλαμε βέτο στην άρση του δικαιώματος ψήφου, αλλά ευτυχώς αυτό τελικά διευθετήθηκε. Επρόκειτο ουσιαστικά για μια διαπραγμάτευση. Το βέτο το βάζεις όχι για να βάλεις βέτο, αλλά για να πεις ότι θα προστατεύσεις κάποια εθνικά συμφέροντα».
Για τις τομές στις ΔΕΚΟ και σε κλειστά επαγγέλματα: «δεν ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα, δεν
θέλουμε να τιμωρήσουμε κάποια επαγγελματική ομάδα ή κάποιον κοινωνικό χώρο. Μόνη πρόθεσή μας, να λύσουμε υπαρκτά προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τον πιο δίκαιο τρόπο για τους Ελληνες πολίτες, με συναίνεση. Αλλά να τα λύσουμε πραγματικά, όχι να τα κουκουλώσουμε για άλλη μια φορά».
Για την στήριξη της κοινωνίας στην κυβερνητική πολιτική: «Τόσοι και τόσοι προέβλεψαν την καταστροφή, ανυπέρβλητες κοινωνικές αναταράξεις, ότι θα επέλθει το χάος στη χώρα μας. Διαψεύστηκαν από τη στάση της κοινωνίας μας. Τολμώ να πω ότι φέτος, δεδομένων των συνθηκών, είχαμε πρωτοφανή κοινωνική ειρήνη. Και παρά τις διαμαρτυρίες τους, παρά τις διαφωνίες τους, αξίζουν συγχαρητήρια στους κοινωνικούς εταίρους που συνέβαλαν με την υπεύθυνη στάση τους στο να κρατηθούμε ενωμένοι στη μεγάλη δοκιμασία που περάσαμε φέτος ως χώρα».
Για την αντίθεση των πολιτών στο Μνημόνιο: «Αναρωτιέμαι ειλικρινά αν είναι θεμιτό να ρωτάμε τους πολίτες εάν τους αρέσει που τους περικόψαμε τον μισθό, που αυξήσαμε τους φόρους. Και μετά να εξάγουμε ευρύτερα πολιτικά συμπεράσματα. Αυτό κάνουμε όταν τους ρωτάμε αποσπασματικά αν είναι υπέρ ή κατά του Μνημονίου. ... Εμείς ήδη δρομολογήσαμε και υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές. ... Και το 2011 ρίχνουμε πια όλο το βάρος μας στις μεγάλες αυτές αλλαγές, τιμώντας τη δέσμευσή μας ότι δεν θα θιγούν άλλο οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε θα επιβληθούν άλλοι φόροι πέραν αυτών που έχουμε ήδη δεσμευθεί».
Για την σύνδεση της εξεταστικής για την Οικονομία με την αδυναμία συναίνεσης με τη ΝΔ: «δεν προτείναμε Εξεταστική για την οικονομία αορίστως, αλλά για την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων της χώρας ... μου κάνει πραγματικά εντύπωση όταν μιλούμε για φορτισμένο πολιτικό κλίμα και θεωρούμε ότι αυτό συνδέεται με προσπάθεια απόδοση δικαιοσύνης. Αναρωτιέμαι, ο ελληνικός λαός αυτό ζήτησε; Θέλει να μην υπάρξει φως και έστω η απόδοση πολιτικών ευθυνών για υποθέσεις που ταλάνισαν τη χώρα και συγκλόνισαν την κοινή γνώμη; Ετσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς;».
Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου: «Η χώρα για να ανασάνει, για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της, χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Μία από αυτές είναι και η αλλαγή του πολιτικού συστήματος, η οποία περιλαμβάνει την αυτονομία των κομμάτων και των πολιτικών, την όσο το δυνατόν πιο άμεση σχέση αντιπροσώπευσης μεταξύ των πολιτών και των βουλευτών, τη λογοδοσία και την απόλυτη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων και της πολιτικής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια