Απαξιώνει τους θεσμούς...

Γράφει ο Δημήτρης Κραουνάκης
Η ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
κ. ΝΑΣΟ ΑΛΕΥΡΑ!...
ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΟΥΤΕ ΤΟΝ 
ΕΠΙ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
 κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ!...
Τι…ΔΕΝ λέει ο αναπληρωτής υπουργός για τα διατηρητέα και τον μεταφερόμενο 
συντελεστή δόμησης.
Με τον τίτλο «Πώς πρέπει να αντιμετωπίζει τον πολίτη ο υπουργός» έστειλα στις 16-10-10 μία επιστολή σε 30 Βουλευτές όλων των κομμάτων που καταχωρήσατε και εσείς στις σελίδες σας στο Ιντερνετ. Στην επιστολή περιέγραφα τα προβλήματα που δημιούργησε το κράτος σε όλους εμάς που έχουμε στα χέρια μας τίτλους μεταφερόμενου συντελεστή δόμησης. Τίτλους που...
 μας έδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ πρίν δέκα και χρόνια.
Ένα είδος αποζημίωσης ήταν αυτοί οι τίτλοι. Αποζημίωση για το δικαίωμα που χάσαμε μια και δεν μπορούμε να εκμεταλευτούμε τα σπίτια μας αφού έχουν χαρακτηριστεί από το κράτος «Διατηρητέα».
Ο νόμος για την μεταφορά συντελεστή δόμησης έχει «παγώσει» εδώ και χρόνια μετά
από απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας το οποίο ζητούσε από την πολιτεία να κάνει σε αυτόν κάποιες αλλαγές αναγνωρίζοντας ότι με τον νόμο αυτό μπορούν να διασωθούν κάποια διατηρητέα μνημεία.
Και ενώ ο νόμος έχει «παγώσει» και οι τίτλοι δεν έχουν καμία αξία το 2008 μας ανάγκασαν από το Κτηματολόγιο να τους δηλώσουμε και να καταβάλουμε το ανάλογο πάγιο τέλος κτηματαγράφησης.. Πάγιο τέλος για ένα χαρτί που υπάρχει πεταμένο δέκα χρόνια σε κάποιο συρτάρι !! Ένα χαρτί που μας έδωσε το κράτος και τώρα κάνει ότι δεν το ..γνωρίζει!! Για την ..ιστορία οι τίτλοι δόθηκαν με απόφαση του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστα Λαλιώτη…
Στην επιστολή περιέγραφα την αδιαφορία του κράτους που όλα αυτά τα χρόνια δεν δίνει λύση στο πρόβλημα και την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων δημόσιων λειτουργών όπως η περίπτωση της «αρμόδιας» Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Τίνας Μπιρμπίλη.
Εδώ και τρία χρόνια με επιστολές προς τους «αρμόδιους» προσπαθούσα να πάρω μια απάντηση στο ερώτημα: «Τι σκοπεύει να κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ με τον μεταφερόμενο συντελεστή δόμησης από τα διατηρητέα;;»
Δεν μου απάντησε το 2008 ο Υπουργος ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς [αρ.πρ.3784/8-9-2008]
Με αγνόησε η Υπουργός ΠΕΚΑ κ.Τίνα Μπιρμπίλη [αρ.πρ.1064/1-2-2010]
Με αγνόησε η κ. Μπιρμπίλη στις 25-2-2010 όταν της έκανα την ίδια ερώτηση σε ζωντανή εκπομπή στην ΕΡΤ.
Η κ. Μπιρμπίλη αγνόησε και τον « Συνήγορο του Πολίτη» όταν για λογαριασμό μου της έστειλε επιστολή [αρ.πρ.124142/7412/2010 στις 24-3- 2010 ] στην οποία της έλεγε «Παρακαλείται το ΥΠΕΚΑ να επιληφθεί του θέματος και να απαντήσει στα ζητήματα που θέτει ο αναφερόμενος»
Αγνόησε η κ. Μπιρμπίλη τον «Συνήγορο του Πολίτη» τον οποίο όμως είχε σπεύσει να συναντήση ένα μήνα μετά τις εκλογές του 2009 δηλώνοντας στις 11-11-2009 «Πέρα από τον συμβολισμό της σημερινής συνάντησης θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της διαφάνειας στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και την πρόσβαση για τους πολίτες.» [!!]
Από τότε πέρασε ένας χρόνος και δεν ξέρω αν στην διάρκεια του η υπουργός ξανά συνάντησε τον «Συνήγορο του Πολίτη».Τον συνάντησε όμως πρίν λίγες μέρες στις 4-10-10 κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μια και ο «Συνήγορος» τώρα ήταν υποψήφιος Δήμαρχος της Αθήνας. Συζήτησαν, λέει το σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» τα προβλήματα της Αθήνας όπως τα εγκαταλειμμένα κτήρια, τα αναξιοποίητα παραδοσιακά κτίσματα κλπ….
Έστειλα την επιστολή σε 30 Βουλευτές όλων των κομμάτων από περιέργεια να δω άν και πως θα αντιδράσουν στην ερώτηση «Πως πρέπει να αντιμετωπίζει τον πολίτη ο υπουργός;» Αν συμφωνούν δηλαδή με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κ.Μπιρμπίλη τους πολίτες…
Η κ. Μπιρμπίλη που από το..πουθενά έγινε υπουργός – χωρίς να την έχουμε ψηφίσει – και νομίζει ότι έχει το δικαίωμα να αγνοεί του πολίτες αυτής της χώρας..
Στην ερώτηση δεν απάντησαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Πάνος Καμένος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αργύρης Ντινόπουλος, Νίκος Καντερές, Ελισάβετ Παπαδημητρίου, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Ζώης.
Το ίδιο και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Γείτονας, Ροδούλα Ζήση, Γιώργος Πεταλωτής, Γιώργος Λιάνης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
Την ερώτηση αγνόησαν από τον ΣΥΝ ο Αλέξης Τσίπρας, από το ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη , από το ΛΑΟΣ ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Θανάσης Πλεύρης και από τους ανεξάρτητους η Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Δημαράς, Φώτης Κουβέλης, Γρηγόρης Ψαριανός.
Ενδιαφέρον έδειξε αμέσως ο Βουλευτής Α. Αθηνών του ΠΑΣΟΚ κ. Νάσος Αλευράς.
Μου έγραψε στις 17/10/2010 «Συμφωνώ ότι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζετε δείχνει τη χαμηλή ποιότητα του Ελληνικού Κράτους και το φόβο του πολιτικού συστήματος να δίνει λύσεις με πολιτικό κόστος. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να καταθέσω ερώτηση στην Υπουργό για να έχουμε την απάντηση της πώς επιτέλους σκοπεύει το κράτος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.»
Δύο μέρες μετά μου έστειλε το κείμενο της ερώτησης του [αρ.πρ.5271/20-10-10] και την Παρασκευή 19/11/10 μου έστειλε την απάντηση του Υπουργείου.
Και αυτή την φορά η κ. Μπιρμπίλη δεν καταδέχτηκε να απαντήσει ούτε στον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ έβαλε τον αναπληρωτή της να το κάνει !!!
Η Υπουργός είναι απασχολημένη με άλλα σημαντικότερα πράγματα - γυμναστήριο, να τρέχει στο Μαραθώνιο κλπ – στους Πολίτες και στους Βουλευτές θα απαντά ;;
Διαβάζοντας την απάντηση είδα ότι είχε κάνει αναφορά για το θέμα και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολος Κακλαμάνης στον οποίο είχα στείλη την επιστολή.
Ούτε τον επί 11 χρόνια Πρόεδρο της Βουλής δεν σεβάστηκε η κ.Μπιρμπίλη. Εβαλε τον αναπληρωτή της να απαντήσει και σ εκείνον!!

Επειδή το θέμα δεν αφορά μόνο εμένα ας δούμε την.. ΜΗ απάντηση του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ κ. Νίκου Σηφουνάκη στην ερώτηση του κ. Νάσου Αλευρά και στην αναφορά του κ. Απόστολου Κακλαμάνη.
«Σας γνωρίζουμε ότι πρόκειται να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με αντικείμενο την επανεξέταση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και τη διαμόρφωση προτάσεων που θα στοχεύουν στην θεσμοθέτηση κινήτρων για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο μας με έγγραφο του,ζήτησε απο τα συναρμόδια Υπουργεία [Οικονομικών, Πολιτισμού-Τουρισμού] να ορίσουν εκπροσώπους τους.»
Μετά από 13 μήνες υπουργός η κ. Μπιρμπίλη τι απαντά; ΘΑ συγκροτηθεί ομάδα, ΘΑ οριστούν εκπρόσωποι των Υπουργείων…ΘΑ..!!
Για τους τίτλους του μεταφερόμενου συντελεστή κουβέντα!! Ότι μας έβαλαν να πληρώσουμε γι αυτά τα άνευ αξίας χαρτιά τίποτα!!..
Την επόμενη.. δεκαετία ίσως έχει αποφασίσει η κ. Μπιρμπίλη τι θα κάνει για το θέμα…
Μόνο που τότε με τις αποφάσεις τους θα έχουν εξυπηρετήσει κάποιους λίγους,αυτούς που επί χρόνια αγοράζουν τους τίτλους στο ¼ της αντικειμενικής αξίας τους, αυτούς που με ψίχουλα αγοράζουν τα διατηρητέα της Αθήνας.
Και πραγματικά δεν ξέρω αν αυτός δεν ήταν ο σκοπός και της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης..!! Η εξυπηρέτηση κάποιων !!..
Όσο για την κ. Μπιρμπίλη, λυπάμαι που δεν υπάρχει κάποιος να την βάλει στη θέση της την κ.υπουργό. Και αυτός φυσικά θα έπρεπε να είναι ο Πρωθυπουργός…
Αλλά τι ψάχνω τώρα σε αυτό το δυστυχισμένο, όπως τον κατάντησαν τόπο…
Κλείνοντας θα πρέπει να πώ ότι ενδιαφέρον έδειξαν δύο ακόμα Βουλευτές.
Στις 22-10-2010 ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Καρτάλης μου έγραψε «Ελαβα την επιστολή-αναφορά σας σχετικά με το θέμα του Ιστορικού διατηρητέου κτιρίου και του μεταφερόμενου συντελεστή δόμησης. Λυπάμαι για την ταλαιπωρία σας. Θα μεταφέρω το θέμα προς το ΥΠΕΚΑ ώστε να εξετάσουν τις λύσεις που μπορεί να δρομολογηθούν»
Στις 3-11-10 η συνεργάτης του Βουλευτή Αθηνών του ΠΑΣΟΚ κ. Παντελή Οικονόμου, κ. Εύα Βέργαδου μου έγραψε «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο κ.Οικονόμου κατέθεσε στην Βουλή αναφορά για διαβίβαση στην ΥΠΕΚΑ»
Αυτά σαν συνέχεια της επιστολής μου που ανέβηκε στις σελίδες σας το δεύτερο 15νθήμερο του περασμένου Οκτωβρίου.
http://press-gr.blogspot.com/

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Είναι αυτό που λένε:
    Απέκτησε η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο.
    Δεν φταίει αυτή, ο άλλος ο μαλάκας φταίει που έδωσε το θάρρος και οι άλλες οι κότες που κάθονται στα αυγά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου